2024. Április 24., szerda
György névnapja

100 éves lesz, de még mindig praktizál az ország legidősebb háziorvosa

2023-03-07 18:58 | Nézettség: 1565
Dr. Körmendi István 1923-ban született Budapesten. Édesapja szintén háziorvos volt az I. Kerületben. Zsidó származásából kifolyólag élete első 22 évét folyamatos üldöztetésben töltötte. Egyetemre nem járhatott legálisan és többször volt munkaszolgálaton. Felesége egész családját a holocaust során gyilkolták meg. 1950-ben szerzett orvosi diplomát. Apja halála után ő vette át a praxisat a kerületben.1996-ban nyugdíjba ment, de rövid idő után ezt megunta és újra dolgozni kezdett. 72 éve szolgálja az emberek egészségét.

Dr. Körmendi István közel 100 évesen is praktizál háziorvosként.

Sokan praktizálnak nyugdíj mellett idősen, de az ő esetében ez 100 évet jelent. Ugyanabban a Mészáros utcai lakásban rendel, ahol édesapja kezdte háziorvosi pályáját 1920-ban. Életkora ellenére töretlenül bíznak benne a páciensei, ami nem is csoda, hiszen naprakészen követi az orvostudomány fejlődését.

Dr. Körmendi István, az ország legidősebb háziorvosa minek köszönheti ezt a szép kort, azt válaszolta, a kérdés jó, mert orvosként is válaszolhat rá. Elmondta, ez alapvetően genetikai adottság, de a jó genetikai adottságokat is el lehet rontani, rengeteg minden függ az illetőtől, hiszen az életmód, a környezet, számos faktor befolyásolja az egészséget.

A háziorvos a gyógyító munka mellett a megelőzést hangsúlyozza, és fájlalja, hogy nincs meg a lakosság egészségtudata. Szerinte hiányzik az oktatásból az egészségtan-oktatás, ezért háziorvosként nehéz rávenni a betegeket, hogy a prevenció közös tevékenység legyen az orvossal.

Elmondta azt is, ha valakinek kedvezőtlenek a genetikai adottságai, de dolgozik azon (életmód, táplálkozás, szűrővizsgálat), hogy ezt kompenzálja, akkor jó életminőségben, hosszan élhet. Ő erre a példa, hiszen felmenői között többen korán meghaltak szív-és érrendszeri betegségben.

Kiemelte: 

Pályájának legnagyobb élménye az orvostudomány fejlődése.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Forrás:NLC

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=VyCkejWFSOs