2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

20 ezer fős földalatti város, ezt látnotok Kell!

2023-03-06 12:56 | Nézettség: 241
A legtöbb modern város felfele nő. Az emberek szeretnek több emeletes épületeket építeni, ráadásul így sok helyet spórolnak meg. Képzeljétek el, hogy egy kis földterületen éltek és egyre több lesz a lakos. Hova kell építkezni? Természetesen felfelé. Mi a helyzet az irány megváltoztatásával? Egyáltalán nem azt javasoljuk, hogy költözzetek a metróba. Az a helyzet, hogy a történelemben sok példa van az ősi földalatti városokra. Sok titkot őriznek, igazán lenyűgözőek, sőt néha ijesztőek is. Kockáztatnátok, hogy leereszkedjetek velünk együtt?

Hol vannak ősi földalatti városok?

Az ősi földalatti városok számos helyen megtalálhatók világszerte, de a legismertebbek a következők:

Kappadókia, Törökország - Kappadókia híres földalatti városokról, amelyeket a 7. században vájtak ki. A legnagyobbak közé tartozik a Derinkuyu város, amely akár 20 000 embert is el tudott rejteni.

Petra, Jordánia - Petra városa az 1. században épült, és az UNESCO Világörökség része. A várost sziklába vájták ki, és átfogó hálózatot alakítottak ki a föld alatt.

Coober Pedy, Ausztrália - Ez egy város, amelyet a bányászat miatt vájtak ki a föld alatt. Az éghajlat miatt a lakók inkább az árnyékot választották, ami az 50 fokos hőségben sokkal kényelmesebb volt.

Matera, Olaszország - Matera városát a Lucanians ősi lakói vájták ki a sziklafalakba, és az UNESCO Világörökség része.

Naours, Franciaország - Naours városa a középkorban épült, és ma múzeumként funkcionál. A várost bányászat miatt vájták ki a krétakőből, és az egyik legnagyobb földalatti város Európában.

Ezek csak néhány példa az ősi földalatti városokból, de számos más helyen is találhatók világszerte.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=4CUxPfgAbUw