2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

25 éves Jar Jar Binks - hogyan készült a Baljós árnyak?

2024-05-20 10:28 | Nézettség: 216
25 éves a Star Wars sorozat első része a Baljós Árnyak, amelynek gyengeségeit és idegesítő Jar Jarját újításai, szerethető momentumai és persze a mára legendákká vált színészei ellensúlyozzák. Az évforduló kapcsán az ING csatorna készítette el az időrendben negyedik StarWars-film kalandos keletkezéstörténetét áttekintő videót.

Baljós árnyak - kemény kritikák

A Star Wars: Baljós árnyak (eredeti címén Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) 1999-ben bemutatott amerikai űropera, amelyet George Lucas írt és rendezett. Ez az első része a Star Wars-széria előzmény-trilógiájának, amely időben az eredeti trilógia előtt játszódik.

A film a galaktikus béke és biztonság fenntartásáért felelős Jedik küzdelmét mutatja be. A történet középpontjában Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) és tanítványa, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) állnak, akik Naboo bolygóján próbálnak segíteni a fiatal királynőnek, Padmé Amidala-nak (Natalie Portman), hogy megállítsa a kereskedelmi blokádot, amit a gonosz Kereskedelmi Föderáció hajtott végre. Az események során találkoznak Anakin Skywalkerrel (Jake Lloyd), egy rabszolgafiúval, aki rendkívüli erővel rendelkezik, és akiről Qui-Gon úgy véli, hogy ő az a kiválasztott, aki helyreállítja az egyensúlyt az Erőben.

A film jelentősége abban rejlik, hogy bemutatja azokat a politikai és társadalmi konfliktusokat, amelyek végül a Birodalom felemelkedéséhez vezetnek. A Baljós árnyak bevezeti a nézőket a Jedik és a Sith-ek örök küzdelmébe, valamint betekintést nyújt az Erő sötét oldalának kezdeti lépéseibe. A film emlékezetes akció jelenetei, a látványos űrcsaták és a speciális effektusok úttörő használata jelentős mérföldkövet jelentenek a filmes technológiában.

Az előzmény-trilógia bevezetésével George Lucas bővítette a Star Wars univerzumát, megadva a rajongóknak a lehetőséget, hogy mélyebben megismerjék a karakterek hátterét és motivációit. Azonban a Baljós árnyak vegyes kritikákat kapott, amelyek a forgatókönyvet és bizonyos karakterek, mint például Jar Jar Binks koncepcióját kritizálták. Ennek ellenére a film kereskedelmi sikernek bizonyult, és új generációkat vonzott a Star Wars saga világába.

Nézd meg, hogyan keletkezett a film!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-pGDH7fO2c8