2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

35 éves a Drágán add az életed! Frank Sinatrat kérték fel McClane szerepére!

2023-07-17 11:12 | Nézettség: 697
35 éve mutatták be az amerikai mozik a Drágán add az életed című akciófilmet, amelyben eleinte senki sem hitt, és a forgátás sem volt egy sétagalopp. Kevés olyan ember van, aki ne halott volna a Die hard filmekről, azt viszont már kevesen tudják, hogy az idős Frank Sinatrat-is felkérték Jonh McClane szerepére az első rész forgatásakor.

A filmet 1988-ban mutatták be Amerikában, az akcióthriller filmet John McTiernan rendezte és a főszerepet Bruce Willis játszotta. A film alapjául a Roderick Thorp által írt "Nothing Lasts Forever" című regény szolgált.

A történet egy New York-i rendőr, John McClane körül forog, aki Los Angelesbe utazik karácsonykor, hogy meglátogassa a feleségét, Hollyt, akivel külön élnek. Azonban Holly irodaházában, a Nakatomi Plaza-ban történik egy túszdráma, melyet a német terrorista Hans Gruber vezet. John egyedül, fegyver nélkül indul el, hogy megmentsék a feleségét és az embereket a terrorista fenyegetéstől. McClane ügyességének és bátorságának köszönhetően látványos akciók és izgalmas jelenetek következnek egymás után.

A film sikeres lett mind a kritikusok, mind a nézők körében, és azóta is kultuszklasszikusnak számít az akciófilmek között. Bruce Willis alakítása kiemelkedő volt, és a Die Hard megteremtette az akciófilmek egy új típusát, a "törött hős" jellegű főszereplőkkel.

A film szereplői között találhatók még Alan Rickman, aki Hans Grubert alakította, Bonnie Bedelia, Reginald VelJohnson és más színészek, akik mind hozzájárultak a film sikeréhez és emlékezetességéhez.

Frank Sinatra és a Die Hard kapcslata

A Die Hard eredetileg egy regényadaptáció volt, amelynek címe "Nothing Lasts Forever" volt, és Roderick Thorp írta 1979-ben. Ebben a regényben a főszereplő neve Joe Leland volt. Később a regényt filmre adaptálták, és a 1968-as film, a "The Detective" alapján a főszereplő karaktert John McClane-re változtatták, és Frank Sinatra-t kérték fel a szerepre.

Frank Sinatra azonban már idős volt a Die Hard film elkészítése idején, mivel a film premierje 1988-ban volt. Ezért végül a szerepért megkeresték Bruce Willist, aki végül elvállalta John McClane karakterét. Az alkotók azért is szerették volna megtartani az eredeti címzenét, amelyet a "The Detective" című filmben használtak, és ezzel is tisztelegni Frank Sinatra előtt.

Frank Sinatra kapcsolata a Die Harddal az eredeti regényhez és a főszereplő karakter eredeti elképzeléséhez köthető. 

Nézd meg az az IGN Hungary összzeállítását az előzményekről és a forgatásról, melyet a film 35 éves évfordulója kapcsán készítettek.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=2QxMsEDng5U

A film anyagi sikere rendkívül jelentős volt. Az 1988-ban bemutatott akcióthriller hatalmas kasszasiker lett, és komoly bevételt hozott a produkciós stúdiónak.

A film eredetileg 28 millió dolláros költségvetéssel készült el, ami az akkori időben nem számított kifejezetten nagy büdzsének egy ilyen típusú filmnél. Azonban a kiváló forgatókönyv, az izgalmas akciójelenetek és Bruce Willis magával ragadó alakítása hatalmas nézőközönséget vonzott.

A Die Hard az észak-amerikai mozikban 1988-ban több mint 140 millió dolláros bevételt hozott, ami rendkívül magas összegnek számított akkoriban. Az európai és nemzetközi piacokon is nagy sikert aratott, és világszerte összesen több mint 140 millió dolláros bevételt ért el. Ez egy igazán kiemelkedő eredménynek számított a 80-as évek filmiparában.