2024. Április 20., szombat
Konrád, Tivadar névnapja

7 tipp a friss zöldségekért! Így tartsd frissen a zöldségeket télen!

2023-09-04 10:36 | Nézettség: 3577
Kezdd el a téli kertészkedést! Tanuld meg, hogyan tarold sérülésmentesen a zöldségeket a hideg hónapokra. Ne maradj le a hasznos tippekről!

Zöldségfélék betakarítása téli tárolásra 

Zöldésgek

Zöldségfélék szakszerű betakarítása

A sárgarépa, a petrezselyem, a zeller, a karalábé és a cékla betakarítása és téli tárolása néhány alapvető lépést igényel:

 1. Szedés és betakarítás: Ezen növények betakarításának módja hasonló. Használjon egy ásót vagy egy villa alá szúró eszközt (karógyökerek esetében) a gyökerek óvatos kiemeléséhez. Próbálja meg minimalizálni a sérüléseket és a gyökerek karcolását. Ne húzza erősen a növényeket, mivel ez sérüléseket okozhat.

 2. Száradás: Miután kivette a növényeket a talajból, hagyja őket egy napig a napfényben száradni. Ez segít megszárítani a talajrészecskéket és megelőzni a rothadást.

 3. Tisztítás: Mossa meg alaposan a növényeket, hogy eltávolítsa a talajmaradványokat. Ne használjon szappant vagy tisztítószert, csak hideg vizet.

 4. Levél eltávolítása: Amikor a növényeket téli tárolásra készíti fel, ajánlott a leveleket eltávolítani. Ez megakadályozza, hogy a levelek nedvességet szívjanak fel a gyökerekbe, ami penészesedést okozhat. Tépje le a leveleket, hogy minimalizálja a sérüléseket a gyökerek körül.

 5. Tárolási hőmérséklet és nedvesség: A sárgarépa, a petrezselyem, a zeller, a karalábé és a cékla hűvös és sötét helyen tárolható, ahol a hőmérséklet tartósan 0-4°C között van. A tárolópince az ideális hely, mivel általában fagymentes és nedvességszintje is stabil. Rétegelésnél használhat száraz homokot vagy szalmát a növények között a nedvesség megőrzése érdekében.

 6. Karógyökerek kurtítása: A karógyökereket általában vágjuk vissza, hogy könnyebben elférjenek a tárolóban, de ez nem szükséges. Az elágazókat és a hosszú gyökereket levágva javíthatja a tárolás hatékonyságát.

 7. Fagymentes pince: A tárolópince fagymentessége azért fontos, mert a fagy megsértheti vagy megsemmisítheti a gyökereket. A hideg hőmérséklet, de a fagy előfordulásának elkerülése a tárolópincében biztosítja a zöldségek jó állapotát.

A fenti lépések betartásával a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller, a karalábé és a cékla hosszú ideig frissek és táplálók maradhatnak télen. Az ideális tárolási feltételek és a megfelelő gondoskodás kulcsfontosságúak a sérülésmentes és hosszantartó tároláshoz.

Zöldségféleségek

Zöldségfélék betakarítása és téli tárolása

A zöldségfélék betakarítása és téli tárolása Magyarországon fontos feladat, mivel a hideg téli hónapok során korlátozott az elérhető friss zöldségkínálat. Az alábbiakban bemutatom néhány fontos zöldségfajta betakarítását és téli tárolási módszereit Magyarországon:

 1. Répa: A répát általában szeptember elején vagy közepén lehet betakarítani, mielőtt a talaj megfagy. A répákat ki kell válogatni, és a sérült vagy rothadt példányokat el kell távolítani. A répákat hűvös, nedvességmentes helyen lehet tárolni, például egy pincében vagy egy hűvös kamrában. A nedvesség elkerülése érdekében használjon papírzsákokat vagy szalvétákat a répák között.

 2. Burgonya: A burgonyát általában szeptember végén vagy október elején kell betakarítani. Miután betakarította őket, hagyja a burgonyát egy napig a napfényen száradni, majd helyezze őket egy sötét, hűvös helyre, ahol a hőmérséklet nem megy túl alacsonyra. A burgonyát ne tárolja a hűtőszekrényben vagy egy túl meleg helyen, mivel ezek a körülmények gyorsítják a csírázást.

 3. Káposzta: A káposztát általában októberben betakarítják. A káposztát lehetőleg egyedi levelekként szedje le a fejről, és távolítsa el a külső, sérült leveleket. A káposztát hűvös, nedvességmentes helyen tárolja, például egy pincében vagy hűvös kamrában. Fontos, hogy ne engedje a káposztát fagyni.

 4. Sütőtök: A sütőtököt szeptember és október között lehet betakarítani. A sütőtököt szüretelés után hagyja néhány napig száradni a napfényben, majd tartsa hűvös, sötét helyen, ahol a hőmérséklet nem megy túl alacsonyra. A sütőtököt száraz helyen kell tárolni, hogy elkerülje a penészedést.

 5. Csemegeuborka: Az uborkát általában júniustól szeptemberig lehet betakarítani. Az uborkát le kell szüretelni, mielőtt túl nagyok vagy túl kemények lennének. Az uborkákat jól mossuk meg, majd tartsuk hűvös helyen, például egy hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában. Lehetőség szerint tegyük az uborkákat légmentesen záródó műanyag dobozokba vagy tasakokba.

Ezenkívül fontos, hogy a tárolt zöldségfélék rendszeresen ellenőrizze, és távolítsa el a romlott vagy penészes példányokat, hogy ne fertőzzenek meg másokat. A megfelelő tárolás segít abban, hogy egész télen friss zöldségeket élvezhessen Magyarországon.

Sárgarépa

Sárgarépa téli tárolása

Sárgarépa és fehérrépa télire történő tárolása hasonló módon történik, mivel mindkét zöldségfajta hasonló tárolási igényekkel rendelkezik. Itt van egy lépésről lépésre útmutató a sárgarépa és a fehérrépa téli tárolásához:

 1. Betakarítás: A sárgarépát és a fehérrépát általában szeptember és október között szüretelik le, mielőtt a talaj megfagy. Használjon egy ásót vagy villát a gyökerek óvatos kiemeléséhez, és próbálja minimalizálni a sérüléseket. Hagyja a zöldségeket száradni egy napig a napfényben.

 2. Tisztítás: Mossa meg alaposan a répákat és a fehérrépát, hogy eltávolítsa a talajmaradványokat. Ne használjon szappant vagy tisztítószert, csak hideg vizet.

 3. Szárítás: Engedje meg, hogy a répák és a fehérrépák teljesen kiszáradjanak, mielőtt tárolásra kerülnének. Ezzel megelőzhető a penészképződés és a rothadás.

 4. Tárolási hőmérséklet: A sárgarépa és a fehérrépa ideális tárolási hőmérséklete 0-4°C között van. A legjobb hely a pincében vagy egy hűvös kamrában. A hőmérséklet ne menjen túl alacsonyra, mert a fagykár károsíthatja a zöldségeket. Egyesek sárgarépát és fehérrépát homokba vagy fűrészporba is csomagolnak a nedvesség megőrzése érdekében.

 5. Nedvesség szint: A tároló helyiségben tartsa a nedvességet alacsony szinten, hogy megelőzze a penészesedést és a rothadást. Szellőztetés és páramentesítés segíthet ebben a folyamatban.

 6. Rendszeres ellenőrzés: Az egész télen rendszeresen ellenőrizze a tárolt répákat és fehérrépát, és távolítsa el az elromlott vagy rothadt példányokat, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Ha a fentieket betartja, akkor a sárgarépa és a fehérrépa hosszú ideig eltartható és friss maradhat télen. Így a téli hónapok során is élvezheti ezeket a friss zöldségeket.

Krumpli, burgonya téli tárolása

burgonya krumpli

A krumpli télire történő tárolása kulcsfontosságú, mivel ez a zöldség a hideg hónapok alatt is könnyen elérhető forrása lehet szénhidrátoknak és tápanyagoknak. Itt van egy lépésről lépésre útmutató a krumpli téli tárolásához:

 1. Betakarítás: A krumplit általában szeptember és október között kell betakarítani, mielőtt a talaj megfagy. A krumplit óvatosan emelje ki a talajból egy ásóval vagy villával, és igyekezzen minimalizálni a sérüléseket. A krumplikat hagyja egy napig a napfényben száradni, hogy a föld szárazon maradjon.

 2. Tisztítás: Mossa meg alaposan a krumplit, hogy eltávolítsa a talajmaradványokat. Használjon csak hideg vizet, és ne használjon szappant vagy tisztítószert.

 3. Szárítás: Engedje meg, hogy a krumplik teljesen kiszáradjanak a napfényben. Ez segít megelőzni a penészképződést és a rothadást.

 4. Tárolási hőmérséklet: A krumplikat hűvös és sötét helyen kell tárolni, ahol a hőmérséklet tartósan 4-10°C között van. Ideális helyek a pince, a hűtőszekrény zöldségfiókjai, vagy egy hűvös kamra. A túl alacsony hőmérséklet fagykárt okozhat, míg a túl magas hőmérséklet gyorsabb csírázást eredményez.

 5. Nedvesség szint: A krumplikat tároláskor szárazon kell tartani. A nedvesség csökkentése érdekében használhat például újságpapírt vagy szalvétát a krumplik között.

 6. Rendszeres ellenőrzés: Az egész télen rendszeresen ellenőrizze a tárolt krumplikat. Távolítsa el az elromlott, megfeketedett vagy kihajtott krumplikat, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

 7. Fény elkerülése: A krumplikat sötét helyen tárolja, mivel a fény kiváltja a klorofill képződését, ami zöld foltokat és keserű ízt okozhat a krumplikban.

Ha ezeket az útmutatókat követi, a krumplik hosszú ideig eltarthatnak és frissek maradhatnak télen. Így a hideg hónapok során is könnyedén hozzáférhet ehhez az alapvető zöldséghez.

Tanuld meg, hogyan tarthatod frissen a téli zöldségeket! Nézd meg ezt a videót és válj a kertészkedés mestereként!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=3m4Ejc3bX38

Hogyan szedjük ki a földből a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét és a céklát sérülésmentesen? Mit tegyünk a rágott, vagy sérült karógyökerekkel? Melyik növénynek kurtítjuk meg a gyökerét és hol? Vágjuk, vagy inkább tépjük le a zöldségfélék leveleit, ha téli tárolásra készítjük fel őket? Száraz, vagy nedves homokot használjunk rétegelésnél? Mi végett fagymentes a tárolópince?