2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

8 legfontosabb kertészeti feladat márciusban, amit feltétlenül végezz el. Kertészeti tippek és tanácsok tavaszra!

2024-02-27 19:35 | Nézettség: 407
Ahogy beköszönt a március, a kertészek izgatottan várják a tavasz érkezését és az új növények virágba borulását. Ez a hónap az előkészületek időszaka a kertben, amikor gondosan rendbe tesszük az ágyásokat, metszünk, trágyázunk és magvetést is végezhetünk. A márciusi kerti munkák lehetőséget teremtenek arra, hogy új életet leheljünk kertünkbe és felkészüljünk az elkövetkező virágzó szezonra.

kert

Kertészeti tippek márciusra: Az előkészületek hónapja

Ahogy beköszönt a március, a kertek és virágágyak felélednek a téli álmukból, és a kertészek ismét megkezdik a munkát az új szezonra való felkészülés jegyében. Ideje előkészíteni a talajt, gondoskodni a növényekről, és felkészíteni a kertet az új növények befogadására. Íme néhány hasznos tipp a márciusi kerti munkálatokhoz:

1. Évelőágyak rendbetétele

Az évelőágyak rendbetétele az egyik legfontosabb feladat márciusban. Vágjuk vissza az elhalt hajtásokat, távolítsuk el a fölösleges növényi maradványokat, és távolítsuk el a gyomokat az ágyakból. Ezen felül érdemes átgondolni, hogy van-e szükség trágyázásra vagy komposztálásra az évelők számára.

2. Kert rendbetétele

Ne álljunk meg az évelőágyaknál. A kertünk rendbetételéhez hozzálátva távolítsuk el az őszi lombmaradványokat a gyepről, szedjük össze a szemetet és gondoskodjunk az ágyások megtisztításáról. Ezek az apróbb munkák segítenek a kert rendezett és egészséges állapotának fenntartásában.

3. Virágágyások előkészítése

Márciusban érdemes előkészíteni a virágágyásokat a közelgő szezonra. Végrehajthatunk talajmunkákat, lazíthatunk, és szerves trágyát keverhetünk a talajba, hogy tápláljuk a növényeket.

4. Díszbokrok metszése

Azokat a díszbokrokat, amelyek kora tavasszal virágoznak, mint például az Aranyvessző, a Jázmin vagy a Bangita-félék, az elvirágzást követően érdemes megmetszeni. Ez segít abban, hogy a növények jól formáltak és egészségesek maradjanak.

5. Nyári virágzású félcserjék metszése

A hónap vége felé már nekiláthatunk a nyári virágzású félcserjék erőteljes visszametszéséhez, például a Nyáriorgonák és a Kékszakáll esetében. A megfelelő metszés segít abban, hogy a növények egészségesen és dúsabban virágozzanak.

6. Rózsák metszése

A rózsák metszése az egyik legfontosabb kerti teendő márciusban. Fontos, hogy a metszési technikát a rózsafajtának megfelelően végezzük el, hogy segítsük a növények egészséges fejlődését és virágzását.

7. Egynyári virágok magvetése

A március már alkalmas lehet arra, hogy elkezdjük az egynyári virágok magjainak vetését, különösen fűtött helyeken, például szobai szaporítóládákban. Ez lehetőséget ad arra, hogy előre tervezzük a virágágyásokat és készítsünk elő új növényeket a kertbe.

8. Kerti tavak gondozása

Ha kerti tavunkban halak is vannak, március végétől kezdve elkezdhetjük az etetésüket. Fontos, hogy fokozatosan állítsuk át őket a rendszeres etetésre, figyelembe véve a víz hőmérsékletét és az állatok táplálkozási szükségleteit.

Márciusban tehát rengeteg teendő vár ránk a kertben, de a gondos tervezés és munka segít abban, hogy virágzó és egészséges kertünk legyen az elkövetkező szezonban. Ne feledjük, hogy a kerti munka örömet és kikapcsolódást is jelenthet, így élvezzük a kertészkedést és a természet közelségét!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=BjyeaAFloKA

kertész olló

További videók a témában