2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

80-as évek jelképei, ikonikussá vált tárgyai, játékai. Mi jut eszedbe ezekről?

2023-05-26 06:48 | Nézettség: 966
A 80-as években Magyarországon népszerű játékok, amelyek ikonikussá váltak és sok gyerek játszott velük. A 80-as évek státusz szimbólumai, amit mindenki ismert és csodált. Játszóterek játékai, Rubik kocka, Lada, Trabant, Fabulon, vietnámi balzsam, billenős dömper, ugróbéka, babilon, szőlő márka...

A magyarországi 80-as évek számos olyan státusz szimbólummal rendelkezett, amelyeket sokan ismertek és csodáltak.

Itt van néhány említett példa:

Játszóterek játékai: A vas csövekből készült mászókák az 1980-as években nagyon népszerűek voltak a magyar játszótereken. Ezek a játékok lehetővé tették a gyerekeknek, hogy mászjanak, mászkáljanak és felfedezzék a környezetüket.

Rubik-kocka: A Rubik-kocka a világ minden táján híressé vált, és Magyarországon is rendkívül népszerű volt az 1980-as években. Ez a 3x3x3-as kocka kihívást jelentett, és sokak számára a logikai és ügyességi képességek megmérettetésének szimbóluma volt.

Lada autó: A Lada autók, különösen a Lada 2101-es, gyakran láthatóak voltak a magyar utakon az 1980-as években. Ezek a szovjet gyártmányú autók viszonylag olcsók voltak és megbízható működést nyújtottak, így sok család választotta őket.

Trabant autó: A Trabant, vagy "Trabi", az NDK-ban (Kelet-Németországban) gyártott autó volt, amelyet Magyarországon is sokan használtak az 1980-as években. Bár a Trabant nem volt túl kényelmes vagy korszerű autó, mégis jelképe volt a keleti blokk autóiparának.

Fabulon krémek: A Fabulon egy hazai gyártmányú kozmetikai márka volt, amelynek krémjei és testápoló termékei nagyon népszerűek voltak az 1980-as években. A Fabulon krémeket sok nő használta a szépségápolás részeként.

Vietnámi balzsam: A vietnámi balzsam egyfajta gyógyszer volt, amelyet a fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére használtak. Ez a balzsam szintén nagyon ismert és elterjedt volt Magyarországon az 1980-as években.

Billenős dömper játék: Ez egy nagy játék volt, amely egy billenthető raktérrel járművet . Homokozni, de egymást tolni vagy húzni egyaránt szerettek a gyerekek. Ez egy egyszerű, de szórakoztató játék volt, amelyet sok gyerek szeretett.

Ugróbéka: Az ugróbéka egy olyan játék volt, amelyben egy műanyag béka figurával kellett ugrálni. A játék során a játékosok megpróbálták a lehető legmesszebbre ugrani a béka segítségével, és versenyeztek egymással.

Babilon: A Babilon egy népszerű hazai gyártmányú műanyag építőjáték volt. A játék kockákból és más elemekből állt, amelyeket a gyerekek össze tudtak illeszteni, hogy épületeket és formákat hozzanak létre. A Babilon játék segítette a gyerekek kreativitását és kézügyességét.

Szőlő márka üdítő: A Szőlő márka egy hazai gyártmányú üdítőital volt, amely szőlőízű volt. Az 1980-as években a Szőlő márka üdítő nagyon népszerű volt Magyarországon, és sok gyerek és felnőtt fogyasztotta.

Ezek csak néhány példa a magyarországi 80-as évek státusz szimbólumaira, amelyeket sokan ismertek és csodáltak. Ezek a játékok, autók, krémek és italok ikonikussá váltak a korszakban, és a magyar emberek mindennapjaik részévé váltak.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=g0fACyzSdGg