2022. augusztus 9., kedd
Emőd névnapja

A Déli-sarkról a katedrára – Barbara Oakley, az online oktatás világsztárja

2022-03-30 15:11 | Nézettség: 220
A Szegedi Tudományegyetem vendégeként Magyarországra látogat Barbara Oakley amerikai mérnök professzor, akinek tanulást segítő „Learning How to Learn” című Coursera kurzusa a világ legnépszerűbb tananyagainak egyike.

A több mint 3 millió tanulni vágyót vonzó online tanfolyam egyedülálló tanulásmódszertani tanácsok közvetítésével nyújt gyakorlati segítséget tantárgytól függetlenül, szórakoztató és a nagyközönség számára jól érthető stílusban. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=2Nd3RPdu75c

Barbara Oakley kalandos élete során volt az amerikai hadsereg katonája, szolgált például az Antarktiszon és a Bering-tengeren. Idegen nyelvek tanulása és tolmácsi feladatok ellátása után kezdett a mérnöki tudományok elsajátításába – ez a szakmai és tanulásmódszertani kihívás remek tapasztalatot jelentett későbbi kutatásaihoz.

A Szegedi Tudományegyetem és Barbara Oakley közötti kapcsolat 2019-ben kezdődött, amikor a „Learning How to Learn” című kurzus magyar változatának elkészítését a szegedi egyetem fordítói csapata vállalta. Így lett „A tanulás tanulása” az első magyar nyelvű kurzus a Coursera felületen, amelyet eddig több mint 7 ezer tanuló választott. A tanfolyam, amely tantárgy az SZTE-n, népszerű az egyetemisták körében, hiszen a felsőoktatásban nélkülözhetetlen készségekkel ruházza fel őket.

Barbara Oakley magyarországi látogatása során előadásokat és workshopokat tart a Szegedi Tudományegyetem és partneregyetemei (a EUGLOH európai egyetemi szövetség) polgárai számára tanulás- és oktatásmódszertanról, illetve az online oktatásról.

Barbara Oakley professzor 2022. április 1. és 3 között Budapesten tartózkodik, majd 2022. április 4. és 9. között Szegeden. 

A Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épületének dísztermében április 6-án, szerdán 10:00 órától tart előadást, amelyen vágóképek készítésére lehetőséget biztosítunk és az Egyetem Youtube csatornáján közvetítjük. Előtte egyéni interjú készíthető Barbara Oakleyval 9:00 és 10:00 óra között.