2024. május 21., kedd
Konstantin névnapja

A hegymászó kommentelői, Kacsazsíros Lajos vagy a V. Pál - Parragh duó jut el a csúcsra?

2023-05-30 09:28 | Nézettség: 354
A Mont Everest meghódítása továbbra is magas kockázatot jelent, és a halálesetek sajnálatos módon előfordulhatnak a hegyen történő mászás során. Hegymászás közben számos veszélyforrás van jelen, mint például a súlyos időjárási körülmények, lavinák, oxigénhiány, magas tengerszint feletti magasság, fáradtság és a hegyi felszerelés hibái, amelyek mind hozzájárulhatnak a balesetek és halálesetek kockázatához. Hány hegymászó halt meg a Mont Everest meghódítása közben? Hegymászók és serpák, akik életüket vesztették a Mont Everest megmászása során. Ismert hegymászók, akiknek sikerült megmászni a Mont Everestet.

Ismert hegymászók, akiknek sikerült megmászni a Mont Everestet

 1. Edmund Hillary (Új-Zéland) - Az első ember, aki elérte a Mont Everest csúcsát 1953-ban.
 2. Tenzing Norgay (Nepál) - Az első nepáli hegymászó, aki elérte a Mont Everest csúcsát 1953-ban, együtt Edmund Hillaryvel.
 3. Reinhold Messner (Olaszország) - Az első ember, aki egyedül és oxigénpalack nélkül mászta meg a Mont Everestet 1980-ban.
 4. Junko Tabei (Japán) - Az első nő, aki elért a Mont Everest csúcsára 1975-ben.
 5. Peter Habeler (Ausztria) és Reinhold Messner (Olaszország) - Az első olyan hegymászók, akik oxigénpalack nélkül érték el a csúcsot 1978-ban.
 6. Ang Rita Sherpa (Nepál) - Az "Egyetlen légző" néven ismert sherpa, aki 10-szer mászta meg a Mont Everestet oxigénpalack nélkül.
 7. Apa Sherpa (Nepál) - A leghíresebb sherpa hegymászó, aki 21 alkalommal érte el a Mont Everest csúcsát.
 8. Phurba Tashi Sherpa (Nepál) - A sherpa hegymászó, aki 22 alkalommal mászta meg a Mont Everestet, ami jelenlegi rekord.

Ez csak néhány példa a sok hősies hegymászó közül, akik sikeresen megmászták a Mont Everestet. Rengeteg más neves és elkötelezett hegymászó is teljesítette ezt a csodálatos és kihívást jelentő expedíciót.

Hegymászók és serpák, akik életüket vesztették a Mont Everest megmászása során:

 1. George Mallory (Egyesült Királyság) - Először próbálta megmegmászni a Mont Everestet 1924-ben, és azóta ismeretlen körülmények között halt meg a hegyen. Hosszú ideig nem volt ismert, hogy valóban elérték-e a csúcsot, de a teste 1999-ben került elő.
 2. Andrew "Sandy" Irvine (Egyesült Királyság) - Mallory társa volt a 1924-es expedíción, és szintén nem tért vissza a hegyről.
 3. Tsewang Samanla (India) - Az indiai hadsereg egyik hegymászója volt, aki 1965-ben vesztette életét a Mont Everesten.
 4. Hannelore Schmatz (Németország) - 1979-ben vesztette életét a hegyen, amikor a lefelé vezető úton súlyos oxigénhiány és kimerültség miatt nem tudott tovább haladni.
 5. Pasang Lhamu Sherpa (Nepál) - Az első nepáli nő, aki megpróbálta megmászni a Mont Everestet 1993-ban, de a csúcstámadás során életét vesztette.
 6. Scott Fischer (Egyesült Államok) - A 1996-os tragikus események során, amelyeket Jon Krakauer "A levegő vékonyan" című könyvében ismertek, Fischer is az életét vesztette.
 7. Rob Hall (Új-Zéland) - Az új-zélandi hegymászó és expedícióvezető is a 1996-os tragédiában vesztette életét.
 8. Babu Chiri Sherpa (Nepál) - 2001-ben vesztette életét, amikor a hegy lejtőjén elcsúszott.
 9. Göran Kropp (Svédország) - 2002-ben vesztette életét, amikor egy másik hegyen történt hegymászati balesetben halt meg.
 10. Francys Arsentiev (Egyesült Államok) - 1998-ban vesztette életét a hegyen. Testét csak évekkel később találták meg.
 11. Yasuko Namba (Japán) - Az 1996-os tragikus események során vesztette életét.
 12. Tsewang Samdrup (India) - 2006-ban vesztette életét a Mont Everesten.
 13. David Sharp (Új-Zéland) - 2006-ban vesztette életét, amikor az út visszafelé haladva megállt és segítséget kérő hegymászók mellett hagyta magát.
 14. Dawa Tsering (Nepál) - 2007-ben vesztette életét, amikor a csúcsra vezető úton elesett.
 15. Shailendra Kumar Upadhyaya (India) - 2007-ben vesztette életét, amikor a csúcsra vezető úton oxigénhiány következtében eszméletét vesztette.
 16. Dorje Morup (India) - 2008-ban vesztette életét, amikor egy lavina eltemette a hegyen.
 17. Ralf Dujmovits (Németország) - 1992-ben vesztette életét a Mont Everesten, amikor egy lavina elragadta.
 18. Wáng Hóngbō (Kína) - 2019-ben vesztette életét a hegyen.
 19. Hristo Prodanov (Bulgária) - 1984-ben vesztette életét a hegyen, amikor egy önálló expedíció keretében mászott.
 20. Igor Plyushkin (Oroszország) - 1999-ben vesztette életét a hegyen.
 21. Tsewang Samanla (India) - 1996-ban vesztette életét a hegyen.
 22. Scott Fischer (Egyesült Államok) - 1996-ban vesztette életét a Mont Everesten, a 1996-os tragédiában.
 23. Rob Hall (Új-Zéland) - 1996-ban vesztette életét a hegyen, a 1996-os tragédiában.
 24. Doug Hansen (Egyesült Államok) - 1996-ban vesztette életét a hegyen, a 1996-os tragédiában
 25. Tsewang Samdrup (India) - 1996-ban vesztette életét a hegyen, a 1996-os tragédiában.
 26. Yasuko Namba (Japán) - 1996-ban vesztette életét a hegyen, a 1996-os tragédiában.
 27. Tsewang Smanla (India) - 1996-ban vesztette életét a hegyen, a 1996-os tragédiában.

Ezek csak néhány példa a tragikus veszteségekre, amelyek a Mont Everest meghódításakor történtek. Sajnos sok más hegymászó és serpa is elvesztette az életét a hegyen próbálkozás közben. Az Everest meghódítása továbbra is rendkívül veszélyes és kihívást jelentő vállalkozás, amely szakértelmet, tapasztalatot és megfelelő előkészületeket igényel!

Hány hegymászó halt meg a Mont Everest meghódítása közben?

A pontos számokat nehéz meghatározni, mivel a Mont Everest meghódítása során több évtizedes időszakban több expedíció és hegymászó próbálkozott meg a csúcs elérésére. Emellett nem minden halálesetet jegyeznek fel vagy dokumentálnak minden esetben. A Mont Everest meghódítása közben elhunyt emberek számának becslései eltérőek lehetnek.

Az 1953-as első sikeres expedíciótól kezdve az időközben megtörtént haláleseteket figyelembe véve, az évtizedek során körülbelül 300-400 ember veszítette életét a Mont Everest megmászása közben. Ez magában foglalja a hegymászókat, serpákat és más hegyi segítőket is.

Fontos megjegyezni, hogy a Mont Everest meghódítása magas kockázattal jár, és számos ember vesztette életét a hegyen. Ezek csak néhány példa a tragikus események során elhunyt hegymászók közül. Az Everest folyamatosan változó körülményei és a magas tengerszint feletti magasság miatt az expedíciók továbbra is rendkívül veszélyesek és kihívást jelentenek. A hegymászás mindig nagy előkészületeket, tapasztalatot és megfelelő biztonsági intézkedéseket igényel.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=qD5u40H1BJI