2024. Április 24., szerda
György névnapja

A kutya Bobby az elhunyt gazdája sírját őrizte, és amikor az emberek a koporsót kinyitották, meghökkentek és meghatódva nézték.

2023-09-14 22:20 | Nézettség: 1128
Ismerd meg Greyfriars Bobby lenyűgöző történetét, a világ egyik leghűségesebb kutyáját, aki évtizedeken át őrizte elhunyt gazdája sírját! Fedezd fel Edinburgh legendás temetőjét, ahol Bobby élt, és hallgasd meg a szívmelengető történetét arról, hogyan vált egy kis kutyus egy egész város szívét meghódító hűséges ikonná. Lépj be a múltba és érezd meg a skót történelem varázsát ebben a megható történetben! Ne maradj le erről a lenyűgöző videóról, amely Bobby és Edinburgh emléke előtt tiszteleg.

Gryfriars Bobby a Hűséges skót terrier

Edinburghban (Skócia) élt egy kutya, akit Greyfriars Bobbynek neveztek el. Greyfriars Bobby egy hűséges skót terrier volt, és a története ismert Skócia egyik leghíresebb és legkedvesebb állathűségéről szól.

kutya

Fotó: Albumen-lenyomat (1865 körül ), amelyet Greyfriars Bobbynak véltek

Greyfriars Bobby története az 1800-as évek közepére nyúlik vissza. A kutya gazdája, John Gray, egy rendőr volt, aki a Greyfriars temetőnél dolgozott. Amikor John Gray meghalt 1858-ban, Bobby a sírján maradt és a temetőben élt tovább. Bobby hűségesen őrizte gazdája sírját, és minden nap oda tért vissza, még rossz időjárásban is.

kutya gazdája

Fotó: Greyfriars Bobby John Traillel és családjával, 1868

Az események után a város vezetése meghatározott szabályokat alkotott a kóbor kutyák befogására, de Bobby kivételt képezett. A városi tanács elrendelte, hogy Bobbynek jár az engedély, hogy szabadon élheti az életét a temetőben.

kutya nyakörv

Fotó: Greyfriars Bobby nyakörve

1867-ben Lord Provost Sir William Chambers és a város vezetése megszerezte egy speciális engedélyt, hogy Bobby nyakörvére egy feliratot tegyenek, amely elismeri és megemlékezik hűségéről. A felirat azt olvashatta: "Greyfriars Bobby - a hűséges kutya, aki 1858 és 1872 között élt." Bobby 1872-ben, 16 év után halt meg, és a sírját a Greyfriars temetőben helyezték örök nyugalomra.

kutya sír

Fotó: Bobby sírköve a Greyfriars Kirkyardban

Greyfriars Bobby története Skócia és az egész világ számára ismertté vált, és azóta is egyike a leghíresebb állatok történeteinek, amelyek a hűség és elkötelezettség szimbólumává váltak. Bobby története ma is inspiráló, és számos könyv, film és egyéb alkotás is született róla. Edinburghban pedig egy szobor emlékeztet rá, amely a városban található Greyfriars temető mellett áll.

 

Miért ilyen hűségesek a kutyák, még akkor is, ha a gazdájuk régen meghalt?

A kutya hűségének és elkötelezettségének hátterében több tényező is áll:

Fajtabeli vonások: Néhány kutya fajta hajlamosabb a hűségre és az erős kötelékek kialakítására a gazdájukkal. Például, az olyan fajták, mint a labrador retriever vagy a border collie, híresek a hűségükről és az emberközpontúságukról.

Evolúció: A kutya mint faj számos évezredes fejlődésen ment keresztül az emberi társadalomban. A kutyák az emberi társadalomban való túlélésüket nagymértékben a közösségi együttműködésre és az emberi gazdáikkal való szoros kapcsolatra építik. Ennek eredményeként a hűség és a kötődés kulcsfontosságú elemei a kutyák túlélésének.

Tanulás és kötődés: A kutyák képesek tanulni és kötődni az emberekhez és más kutyákhoz. Az emberi gazda gondoskodása, szeretete és törődése a kutya viselkedését és kötődését is befolyásolja. Ha egy kutya hosszú ideig egy gazdával él, erős kötődés alakulhat ki közöttük.

Rutin és szokások: A kutyák szeretik a rutint és a szokásokat. Ha egy kutya hosszú ideig egy gazda mellett él, megszokja az együtt töltött időt és az ezzel járó tevékenységeket, és ezek a rutinok hozzájárulnak a kötődésükhöz.

Az állatok hűsége és az emberi kapcsolatok mélysége csodálatos példa arra, hogy az állatok mennyire érzékenyek az emberi jelenlétre és szeretetre. Ez a hűség gyakran az állatok és emberek közötti különleges kötelék kialakulásához vezet, amelyek hosszú éveken vagy évtizedeken át fennmaradhatnak, még a gazda eltávozása vagy halála után is.

kutya emlékmű

Fotó: Bobby emlékműve a Greyfriars Kirkyardban, 2021-ben állították fel

A leghűségesebb kutyafajták 

A kutyafajták hűsége nagyban függ az egyes egyedek temperamentumától és a gazdájukkal való kapcsolatuktól, így nehéz általánosítani, hogy melyik fajta a leghűségesebb. Azonban vannak olyan kutyafajták, amelyek híresek hűségükről és hűségükhöz való ragaszkodásukról. Ezek közé tartoznak:

Labrador Retriever: A labradorok általában barátságosak, kedvesek és hűségesek a gazdájukhoz. Nagyon szeretik az embereket és hajlandóak mindent megtenni értük.

Golden Retriever: A golden retrieverek is kiválóan hűségesek és barátságosak. Szeretnek időt tölteni a családjukkal, és nagyon intelligensek.

Németjuhász: A németjuhászok hűségesek és odaadóak a gazdájukhoz. Emellett intelligensek és könnyen képezhetők.

Border Collie: A border collie-k rendkívül intelligensek és hűségesek lehetnek a gazdájukhoz. Nagyon elkötelezettek a feladatok végrehajtásában.

Akita Inu: Az akita inuk hűségesek és elkötelezettek a gazdájukhoz, de gyakran ismerik meg és választják ki azt az embert, aki iránt a legnagyobb hűséggel kötődnek.

Fontos megjegyezni, hogy minden kutya egyedi, és a hűség mértéke nagymértékben függ a nevelésétől, a környezetétől és a kapcsolatától a gazdájával. Bármilyen fajta is a kutya, a megfelelő gondoskodás, nevelés és szeretet segíthet abban, hogy hűséges és hűséges társ legyen.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=A9CTPnBOZYU