2022. június 25., szombat
Vilmos névnapja

A méhecskék csodálatos világa

2022-03-31 19:52 | Nézettség: 98
Minden hetedik magyarországi óvoda részt vett a méhes pályázaton

Méhes rajzpályázatán, amelyben a 3–7 évesek saját eszközeikkel mutathatták meg, milyen fontosak életünkben a beporzók.

Nemcsak a gyerekek, hanem velük összefogva óvodapedagógusok, nevelők, intézményvezetők és szülők is komolyan vették a pályázatot

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=u6HjlcdNRBo

A várakozásokat jóval meghaladó mértékben vettek részt hat ország óvodái a Tehetsz méh többet! program decemberben meghirdetett méhes rajzpályázatán, amelyben a 3–7 évesek saját eszközeikkel mutathatták meg, milyen fontosak életünkben a beporzók. Nemcsak a gyerekek, hanem velük összefogva óvodapedagógusok, nevelők, intézményvezetők és szülők is komolyan vették a pályázatot, minden hetedik magyarországi óvodából küldtek egyénileg vagy csoportosan készített rajzokat, valamint öt szomszédos ország negyven településéről is.

A Magyar Természettudományi Múzeumban áprilisban megnyíló, a beporzók munkájáról szóló kiállításon a tervekkel ellentétben nemcsak a nyertes, hanem valamennyi rajzot bemutatják. A fődíj tíz mázsa magyar termelői méz, amely tíz óvoda éves mézfogyasztását biztosítja, emellett tíz különdíjat is kiosztottak. 

Kihirdették a Tehetsz méh többet! program országos rajzpályázatának eredményét. A december végén meghirdetett felhívásra a várakozásokat jóval felülmúlva, 6 országból 6289 pályázat érkezett 468 település 707 óvodájából, elsősorban kistelepülésekről, de városokból és Budapestről is. Minden magyarországi megyéből küldtek be rajzokat, valamint 40 határon túli – horvátországi, szerbiai, szlovákiai, romániai, ukrajnai – településről.

A tíz fődíjas és a tíz különdíjas rajz készítői között is van községi és városi óvodába járó kisgyermek, az ország legkülönbözőbb pontjairól, tizenkét megyéből és a határon túlról is, Dunaszerdahelyről és Ógyalláról.

A képeket biológus, méhész, művész, valamint a Tehetsz méh többet! program elkötelezett alapítói, támogatói és a kampány nagykövete, Rúzsa Magdi értékelték. A tíz fődíjas rajzot készítő gyermek óvodája a teljes évi mézszükségletét, száz-száz kilogramm magyar termelői mézet nyert. A tíz különdíjas képet készítő óvodás csoportja egy-egy méhcsaládot fogadhat örökbe, valamint ötszáz-ötszáz méhes foglalkoztató füzetet is kap. Ezen felül bárki szavazhat tíz alkotásról a Tehetsz méh többet! program Facebook-oldalán április 1–10 között, az első öt egy-egy kreatív edukációs méhkaptárt nyer. Mindezeken túl a kampányt támogató cégek, intézmények is felajánlottak nyereményeket, amelyeket április 11-étől hoznak nyilvánosságra a közösségi oldalon.  

A vártnál jóval nagyobb részvétel, a határon túli intézmények aktivitása, valamint a gyermekeket támogató szülői és nevelői összefogás a pályázat kiíróit is meglepte, ezért a korábbi tervekkel ellentétben nemcsak a győztes alkotásokat, hanem mind a 6289 rajzot bemutatják a Magyar Természettudományi Múzeumban decemberig, havi váltásban, a beporzók munkáját áttekintő kiállításhoz vezető folyosón. 

Az országos rajzpályázatot decemberben hirdette meg a Tehetsz méh többet! program. A beporzók szerepének tudatosítása mellett az is cél volt, hogy a mézre mint fontos tápanyagra ráirányítsák a figyelmet. A pályázat fődíja, az összesen tíz mázsa méz is erre szolgál. A tízezer fő alatti magyarországi kistelepüléseken működő óvodákat közvetlenül is megkeresték a pályázati felhívással. Emellett ingyen eljuttattak nekik összesen tízezer mesekönyvet és százezer színező foglalkoztatófüzetet. A 2406 intézmény Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn – Bolyhos és Szofi kalandjai mesekönyvét és a hozzá tartozó, Zümmögés erdőn-mezőn – játékos fejtörők ovisoknak foglalkoztatófüzeteket kapta meg. 

„A minden várakozásunkat felülmúló érdeklődés azt jelzi, hogy a gyerekek már óvodás korban is fogékonyak a fenntarthatóság témájára, és saját eszközeikkel tenni szeretnének a természet védelméért. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy tanítsuk őket, és élhető környezetet hagyjunk rájuk” – mondja Rúzsa Magdi énekes, a kampány nagykövete.