2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

A szívritmus zavar, annak kockázatai és a hordozható EKG előnye

2023-08-21 13:01 | Nézettség: 293
Többféle kardiovaszkuláris probléma ismert, amelyek befolyásolhatják a szívritmust és vezethetnek szívritmuszavarhoz. Ez azt jelenti, hogy a szív normális ütemétől vagy ritmusától való eltérést tapasztaljuk. A szívritmuszavarok széles körben változhatnak az enyhe és időszakos változatoktól a súlyos, életet veszélyeztető állapotokig. Az egyik fontos eszköz, amely segíthet a szívritmuszavarok diagnosztizálásában és monitorozásában, a hordozható EKG eszköz, például a Holter EKG.

Mi is az a szívritmus zavar?

A szívritmus zavarok olyan állapotok, amelyek során a szív elégtelenül vagy rendszertelenül ver, vagy a normális szívritmus alapvetően megszakad. A szívritmus zavar többféle típusba sorolhatók, például:

1.    Tachycardia: A szív túl gyorsan ver.
2.    Bradycardia: A szív túl lassan ver.
3.    Fibrilláció: A szív felszíni kamrai izomrostjai rendszertelenül és gyorsan húzódnak össze.
4.    Flutter: A szív kamrai izmai egy meghatározott ritmusban és sebességgel húzódnak össze.

A szívritmus zavar kockázatai

A szívritmus zavarok súlyossága eltérő lehet. Enyhébb esetekben, a tünetek alig észrevehetőek lehetnek, míg máskor életet veszélyeztető állapotokat okozhatnak, mint például a kamrai fibrilláció, ami akár hirtelen szívhalálhoz vezethet.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=kUYx-kpX49E

Hordozható EKG eszköz és a Holter EKG:

A hordozható EKG eszközök olyan készülékek, amelyeket páciensek használhatnak otthon vagy napi tevékenységeik során a szívritmus zavarok rögzítésére és monitorozására. Ezek az eszközök rendkívül hasznosak lehetnek a szív működésének időszakos vagy esetleges jellegének megfigyelésére, amelyeket az orvosok nehéz lenne észre venni egy rövid kórházi vizsgálat során.
A Holter EKG egy speciális típusú hordozható EKG eszköz, amelyet a beteg akár egész nap viselhet. 


A készülék folyamatosan rögzíti a szív elektromos aktivitását, és az adatokat később elemzik a szakemberek. A Holter EKG kiváló eszköz a szívritmus zavar diagnosztizálására és monitorozására, mivel hosszabb ideig képes rögzíteni az esetleges eltéréseket a szívritmusban.

A hordozható EKG eszközök előnyei:

  • Hosszabb rögzítési idő: A hordozható eszközök lehetővé teszik hosszabb időszakokban történő rögzítést, így jobban észlelhetőek az esetleges ritmuszavarok, amelyek időszakosan vagy stresszhatásra jelennek meg.
  • Kényelem: A betegek otthon, mindennapi tevékenységeik során viselhetik a készüléket, így a valós életkörülmények között is monitorozhatóak.
  • Távoli diagnosztika: Az adatokat a készülékből kiolvashatóak, így az orvos távolról is értékelheti a beteg szívritmusát.

A hordozható EKG eszközök, például a Holter EKG, ígéretes fejlesztések a kardiológia területén, amelyek lehetővé teszik a szívritmus zavar pontosabb diagnózisát és a megfelelő kezelés megtervezését. Az időben történő felismerés és monitorozás lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy jobban megértsék a beteg szívritmus zavaraiban rejlő okokat és kockázatokat, így hatékonyabb ellátást tudnak nyújtani.