2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

A valaha ellopott legnagyobb dolgok!

2023-07-14 19:14 | Nézettség: 574
Csapj be a lopások világába és fedezd fel a 10 legelképesztőbb, valaha ellopott óriási méretű tárgyat! Ismerd meg azokat a bátor vagy akár zseniális tolvajokat, akik merészségükkel és ügyességükkel lenyűgözték a világot. Vajon ki és hogyan vette el a híres Mona Lisát a Louvre-ból? Melyik híres gyémántot rabolták el többször is, és hogyan hajtották végre a látnok műveletet? Fedezd fel az elképesztő eseményeket, amelyek mögött hírnév, gazdagság és drámai fordulatok lapulnak. Ha érdekel, milyen módon és ki állhatott a háttérben ezekben a lenyűgöző lopásokban, ne hagyd ki ezt a lenyűgöző videót!

Órási értéket képviselő tárgyak, amelyek ellopása igen nagy esemény volt!


Koh-i-Noor gyémánt:

  • A Koh-i-Noor, egy híres és értékes gyémánt, hosszú története során többször is el lett lopva. Az egyik híres eset az volt, amikor a perzsa uralkodó, Nadir Sah 1739-ben elrabolta a Mughal Birodalomból.

Mona Lisa:

  • Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisát 1911-ben lopták el a Louvre múzeumból. A tolvaj, Vincenzo Peruggia, munkatársa volt a múzeumban, és egyszerűen elrejtette a festményt a ruhája alatt, majd hónapokig birtokolta.

Az égboltatya ékszerei:

  • Az égboltatya ékszerei, vagyis a Szent Korona és a Magyarországi Ékszerkincsek közül több darabot is elloptak a történelem során. Egy híres eset volt, amikor 1953-ban egy csoport betörő ellopott több értékes darabot a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumból.

A Cullinan gyémántok:

  • A Cullinan gyémántok a legnagyobb felfedezett nyers gyémántok. A leghíresebb, a Cullinan I vagy Nagy Csillaggyémánt, amelyet 1905-ben loptak el az ékszerészeti műhelyből. Egy munkás, Abraham Kuyper, kiszökött a gyémánttal a zsebében, és a rendőrségtől elrejtve vitte el.

Isztambuli szultáni kincs:

  • Az Isztambuli Topkapi Palota múzeumában lévő szultáni kincsek több alkalommal is célpontjai voltak tolvajoknak. Egy híres eset 1983-ban történt, amikor három tolvaj bejutott a múzeumba, és ékszereket, drágaköveket és arany tárgyakat loptak el.

A Szent Korona ékszerei (Olaszország):

  • A Szent Korona egyes ékszereit, amelyeket a Szent Péter-bazilika kincstárában őriztek, ellopták 1971-ben. A tolvajok bejutottak a kincstárba, és több arany és drágakő dísztárgyat vittek magukkal.

Az Isztambuli Archeológiai Múzeum kincsei:

  • Az Isztambuli Archeológiai Múzeumban számos értékes régészeti lelet, arany tárgy és ékszer volt kiállítva. 2007-ben néhány tolvaj bejutott a múzeumba, és értékes tárgyakat loptak el, köztük egy híres arany koronát is.

Az Elmer McCurdy mumifikált test:

  • Elmer McCurdy egy amerikai bűnöző volt, aki 1911-ben halt meg egy tűzharcban a rendőrséggel. Azonban holttestét elrabolták, és több évtizeden át különböző helyeken kiállították, mint "élő" szörnyeteg mumifikált testét.

A Gateshead Millenium Híd:

  • A Gateshead Millenium Híd, egy híres lábúti híd Angliában, 2006-ban lett célpontja egy merész lopásnak. A híd acél tábláit egy csoport férfi éjszaka elszállította, majd értékes fémként továbbértékesítették.

A Fehér Ház tűzcsapjai:

  • 1974-ben egy férfi bejutott a Fehér Házba, és lopott egy-két tűzcsapot az épületből. A férfi korábban a tűzoltóságnál dolgozott, és azért lopta el a tűzcsapokat, mert szeretett volna egy emléket az épületből magával vinni.

Sajnos a fenti lopások közül néhány nem sikerült felderíteni, és sok esetben az ellopott tárgyakat sem találták meg.

Néhány ellopott tárgyről a következő információ van:

A Koh-i-Noor gyémánt például jelenleg a brit koronázási ékszerek részeként a Tower of Londonban található, és nem került vissza eredeti tulajdonosához, a Mughal Birodalomhoz.

Az Isztambuli Archeológiai Múzeumban ellopott tárgyak közül is néhányat nem sikerült megtalálni.

Azonban az Elmer McCurdy mumifikált testét végül 1976-ban azonosították és visszaszállították az Egyesült Államokba, ahol végső nyughelyet kapott.

A tolvajokat több esetben is elfogták és felelősségre vonták.

Vincenzo Peruggiát, a Mona Lisa tolvaját 1913-ban elfogták, és őt ítélték el a lopásért.

Az Isztambuli Topkapi Palota kincsei iránti érdeklődését 1983-ban letartóztatták, és elítélték a múzeumi lopásokért.

A Gateshead Millenium Híd ellopott acél tábláit is megtalálták.

A Fehér Ház tolvaját az épületben elfogták, és bűnössé nyilvánították.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=C5GcekbcSvg