2022. szeptember 26., hétfő
Jusztina névnapja

A vitebski fojtogató, Gennady Mikhasevich élete

2022-06-30 15:32 | Nézettség: 118
A történet egy olyan férfiról szól, akit szerelmi csalódás ért. Nem a régi barátnőjén, hanem az összes nőn igyekezett bosszút állni.

Olyan világban történt mindez, ahol a titkokra ritkán derült fény.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=SqYBLK7o9RA

Gennagyij Mihaszevics Ist faluban (Vityebszk megye) született 1947-ben és a hadseregben szolgált. Első gyilkosságát 1971 májusában követte el. Később ő maga is elmagyarázta, hogy a gyilkosság azután kezdődött, hogy visszatért a hadseregből, amikor megtudta, hogy barátnője elhagyta, és időközben férjhez ment. 1971. május 14-én éjjelVitebszkbőlPolockbatartott. Későre járt, így nem tudott elmenni egy buszra Polotszkba, ahol a szülei éltek. Mihasevics arról számolt be, hogy a barátnőjével való szakítása miatt kétségbeesettnek érzi magát, és előkészített egy hurkot, hogyfelakassza magát .. Véletlenül azonban találkozott egy fiatal nővel az úton, és hogy kiélje dühét, úgy döntött, hogy megöli. 1971 októberében ismét gyilkolt, 1972-ben pedig megfojtott két másik nőt Vityebszk közelében. Mihasevics 1973-ban végzett a vitebszki technikumban, és visszatért az Ist-re, és egyszovhozbankezdett dolgozni. 1976-ban megnősült. Közben a gyilkosságok folytatódtak.

Változatlanul megfojtotta vagy megfojtotta áldozatait, akár magányos helyeken bántalmazta őket, akár a későbbi években, miután saját vörösZaporozseceibevagy a munkahelyén lévő autókba csábította őket (később egy autószerelő műhelyben dolgozott). Mihasevics nem hordott fegyvert, helyette különféle rögtönzött eszközöket választott, köztük egy esetbenrozsbólkészült zsinórt . Amellett, hogy ölt, pénzt és értékes tárgyakat rabolt áldozataitól, amelyek egy részét később feleségének ajándékozta. Hétköznapi háztartási cikkeket is elvitt, például ollót.

Külsőleg Gennagyij Mihaszevics jó családapa volt, kétgyermekes köcsög és lelkiismeretes munkás; tagja volt aKommunista Pártnak(helyi pártfunkcionáriusként is tevékenykedett) és azÖnkéntes Népi Druzsinának.

A nyomozás az 1980-as években kezdett előrehaladni, amikor a fiatal nyomozó, Nyikolaj Ignatovics szilárdan úgy véli, hogy a régióban az autópályák miatt az összes nőgyilkosság nem különálló, személyes eset, ahogyan azt a korábbi nyomozók kényelmesen hitték, hanem egy személy követte el. . ,sorozatgyilkos. A azt a rendőrség is gyanította, hogy a sorozatgyilkos egy piros Zaporozsecet használt; Mi közben ellenőrizték a megye összes emberét, akinek ilyen autója volt,Mihasevics druzsinnikkéntrészt vett ezekben az akciókban – lényegében önmagát keresve. Ezzel magába a nyomozásba is betekintést nyerhetett, lehetővé téve számára, hogy előzetesen tájékozódjon a nyomozók lépéseiről, és Mikhasevich megtervezhesse saját lépéseit, hogy elkerülje azokat. Az 1984-es év különösen „termékeny” volt a gyilkos számára: csak ebben az évben 12 nőt ölt meg.

Végül az immár aggodalmaskodó Mihasevics végzetes hibát követett el. A nyom kisiklására névtelen levelet küldött a helyi újságnak egy képzeletbeli földalatti, a „Vityebszki Patriots” nevében, állítólag felszólította fegyverestársait, hogy fokozzák a kommunikációt és a szemérmes nők meggyilkolását célzó küzdelmet. Amikor egy hasonló kézzel írott cetlit hagyott új áldozata mellett, ismét a „Vityebszki Hazafiak” nevében aláírva, a nyomozók megkezdték a megye férfi lakosainak kézírásának kiderítését. A szakértők 556 000 minta ellenőrzése után találtak, hogy a Gennagyij Modesztovics Mihasevics kézírásos minta feltűnő hasonlóságot mutat a gyilkos feljegyzésein található kézírással.A további vizsgálatok további bizonyítékokat tártak fel, meggyőzték őket Mihasevicsről

Végül 1985 decemberében letartóztatták. A kezdeti tagadás után beismerő vallomást tett, halálra ítélték, majd 1987-ben kivégezték. Ügye hírhedtté vált a Szovjetunióban („A Vitebszk-ügy”, „Витебское дело”), amint kiderült. hogyan próbálták a korrupt nyomozók gyorsan lezárni az ügyeket: mire Mihasevicset végre letartóztatták, már 14 embert elítéltek a Mihasevics által elkövetett bűncselekményekért, és közülük páran halálra ítéltek és kivégeztek olyan bűncselekményekért, amelyeket nem követtek el.

(Forrás: Wikipédia)