2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Ahol a varázslók irányítanak - Érdekes tények Új-Zélandról

2023-11-14 08:56 | Nézettség: 653
A sziget, ahol a kormányzat munkáját az ország hivatalos varázslója segítette 30 éven át. A Gazdaságos utazó csatorna Érdekes tények sorozatának legújabb részében Új-Zéland a téma.

Új-Zéland

Új-Zéland, a Csendes-óceán délkeleti részén elhelyezkedő szigetország, két főszigetből, Északi és Dél-szigetből áll. A szigeteket számos kisebb sziget és szárazföldi kiegészítő alkotja. Az ország geológiai változatossága rendkívül lenyűgöző, és magában foglal vulkánokat, hegyeket, tavakat és festői fjordokat.

A helyi kultúra gazdag és sokszínű, amely ötvözi a māori, az őslakos polinéz nép, és az európai, különösen az angolszász befolyásokat. A māori hagyományok, mint a haka (harci tánc) és a māori nyelv, fontos részét képezik az ország kulturális örökségének.

Az új-zélandiakat híres vendégszeretetükről ismerik, és az aktív életmód és a szabadtéri tevékenységek széles skálája jellemzi őket. Az országban rengeteg lehetőség van túrázásra, hegymászásra, síelésre, bungee jumpingra és más extrém sportokra.

Fontos adatok közé tartozik, hogy Wellington a főváros, Auckland pedig a legnagyobb város. Az ország népessége viszonylag kicsi, de Új-Zéland kiemelkedő természeti szépségei és kulturális vonzereje miatt turisták milliói látogatják évente. Az ország gazdasága is jelentős mértékben támaszkodik a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra és az információs technológiára.

TOP 10 látnivaló Új-Zélandom

Fiordland Nemzeti Park: Az ország délnyugati részén található, gyönyörű fjordokkal, hegységekkel és vízeséseivel.

Rotorua Geotermikus Terület: Egy aktív geotermikus terület, ahol források, lávakúpok és hőforrások találhatók, és a māori kultúra is erősen jelen van.

Tongariro Nemzeti Park: Itt található Új-Zéland legmagasabb hegycsúcsa, a Tongariro, és a lenyűgöző táj a Gyűrűk Ura filmekből is ismert.

Milford Sound: A Fiordland Nemzeti Park része, ez a festői fjord kristálytiszta vízzel, meredek hegyekkel és vízeséseivel híres.

Hobbiton: A Gyűrűk Ura filmek díszlete, ahol a varázslatos hobbit lakóhelyet megcsodálhatjuk.

Abel Tasman Nemzeti Park: Az ország legkisebb nemzeti parkja, csodálatos homokos partokkal és élénkzöld erdőkkel.

Waitomo Glowworm Caves: Egy lenyűgöző barlangrendszer, ahol a fényesen világító fénybogarak (glowworms) varázsolják el a látogatókat.

Queenstown: A kalandok paradicsoma, ahol síelés, hegymászás, bungee jumping és más extrém sportok várják a látogatókat.

Te Papa Tongarewa Nemzeti Múzeum (Wellington): Az ország legnagyobb múzeuma, amely bemutatja Új-Zéland történelmét, kultúráját és természeti kincseit.

Napier-Hastings Borvidék: Az ország egyik vezető borászati régiója, ahol kiváló borokat lehet kóstolni és élvezni a gyönyörű tájat.

Új-Zélanddal kapcsolatos érdekes ténykről pedig az alábbi videóból tájékozódhatsz!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=gLSL0tH0bw8