2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Anyák napja: Honnan ered és hogyan köszöntsük az édesanyákat?

2023-04-28 22:06 | Nézettség: 694
Hegedüs Bori a Dal 2022-es versenyében adta elő Anya című dalt, mely az anyai szeretetről szól. Magyarországon május első vasárnapja az édesanyák ünnepe. Az anyák napja egy csodálatos ünnep, amit maguk az anyák is nagyon szeretnek. Ezt az is bizonyítja, hogy az anyák napja a születésnapjuk, és a karácsony után a harmadik legnépszerűbb ünnep az anyák számára. Nézzük honnan ered ez az ünnep!

Az Anyák napja eredete az Amerikai Egyesült Államokban keresendő. Anna Jarvis kezdeményezte az ünneplését, aki 1905-ben kezdte el először szervezni. Az első Anyák napját 1908-ban ünnepelték meg a Virginia állambeli Grafton városában. Az ünnep célja az volt, hogy köszönetet mondjanak az anyáknak az áldozatos munkájukért és odaadásukért. Az ünnep világszerte elterjedt és ma már számos országban ünneplik.

Anyák napját különböző dátumokon ünneplik a nagyvilágban

Az Anyák napját világszerte különböző időpontokban ünneplik. A legtöbb országban az Anyák napját május második vasárnapján tartják, beleértve az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát, Új-Zélandot, Kínát, Japánt és Dél-Afrikát.

Azonban vannak olyan országok, ahol az Anyák napját más időpontban ünneplik. Például Spanyolországban, Portugáliában és Magyarországon május első vasárnapján ünneplik, míg az Egyesült Királyságban március negyedik vasárnapján tartják. Néhány országban az Anyák napját a tavasz ünnepeként ünneplik, mint például Iránban, ahol március 21-én tartják, amikor a tavasz kezdetét ünneplik.

Az Anyák napján a legtöbb ember ajándékot ad az anyukájának, hogy kifejezze szeretetét és tiszteletét. Az ajándékozás lehet egyszerű vagy bonyolult, de a lényeg az, hogy a szívünkből jöjjön és az anyukánk igényeihez igazodjon. Néhány ajándékötletet az Anyák napjára a Névnaptár - mai névnap oldalon találsz.

De biztosak vagyunk benne, hogy Hegedűs Bori Anya című dalának közös meghalgatása is megható pillanatokhoz vezethet!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=L20FwEh8Ysw