2022. augusztus 13., szombat
Ipoly névnapja

Az IoT után a Vodafone elhozza az EoT-t, a kereskedelem hálózatát

2022-03-04 13:30 | Nézettség: 110
Az új globális platform olyan világot teremt, amelyben az eszközök, járművek és gépek vásárolnak és eladnak helyettünk
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=kvaYsK4PHAI

Új globális platformot indított a Vodafone, amely a csatlakoztatott eszközök világát új szintre emeli, lehetővé téve, hogy a felhasználók biztonságosan kereskedjenek egymással. Az IoT – az eszközök hálózata – után az EoT (Economy of Things) néven létrejött új globális platform a kereskedelemért és a gazdasági kapcsolatokért felel majd. Az EoT lehetővé teszi például elektromos járművek számára, hogy töltőpontokkal és sok más egyéb eszközzel közvetlenül kommunikálva, biztonságos kereskedelmet folytassanak egymással a felhasználó nevében a Mastercard és az Energy Web rendszerein keresztül.

A Vodafone új globális platformot indított, amely a csatlakoztatott eszközök világát új szintre emeli és lehetővé teszi, hogy az eszközök a felhasználók nevében biztonságosan kereskedjenek egymással. Az új, Digital Asset Broker (DAB) elnevezésű felület a világ egyik legnagyobb, több mint 140 millió csatlakozással rendelkező IoT hálózata által kínált funkciókra épít, amelyeket a Vodafone ügyfelei az EoT segítségével hatékonyabban tudnak kihasználni. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalkozások még több iparágban lesznek képesek a fizikai árucikkeket olyan, kereskedésre alkalmas digitális eszközökké alakítani, amelyek a platformon keresztül forradalmian új és a korábbiaktól eltérő online piacokon versenyezhetnek.

Napjainkban a legtöbb csatlakoztatott eszköz és szenzor az interneten keresztül gyűjti össze és továbbítja az információkat. A Vodafone új EoT platformja túlmutat ezen. Lehetővé teszi, hogy ellenőrzött, összekapcsolt eszközök, járművek, intelligens utcabútorok és gépek zökkenőmentesen, biztonságosan, emberi beavatkozás nélkül, azonban teljes tulajdonosi kontroll mellett bonyolíthassanak le tranzakciókat.

A Vodafone platformjának új üzleti lehetőségei közé tartozik az autóbérlés lehetősége, alkalmi fizetéssel vagy előfizetéses alapon, a szórakoztató jellegű információs tartalmakat vásárolni képes családi autó, a csoportos fizetési megbízás alapján számlázó ‘okos’ mérőórák és ipari riasztóberendezések, továbbá az orvosi felszerelések és egyéb áruk hitelesítése, a hamisítványok kiszűrése érdekében. A jövőben még arra is lehetőség nyílik, hogy a kávégépek automatikusan újratöltést rendeljenek, vagy hogy egy utcai lámpa forgalmi adatokat osszon meg más ‘okos’ városi objektumokkal.

Az előrejelzések szerint a csatlakoztatott eszközök száma 2025-re globálisan 30 milliárdra nőhet. Ahelyett, hogy a vállalkozásoknak saját, komplex rendszert kellene kiépíteniük, a Vodafone platformjára és széles globális elérhetőségére támaszkodva bármelyik eszközhöz egyedi digitális identitást tudnak rendelni. Ezt követően az eszköz a mobil SIM által biztosított pénztárca- és fizetési technológia segítségével biztonságosan tud kommunikálni és tranzakciókat bonyolítani más eszközökkel. A Vodafone globális IoT-platformján található eszközökön felül a vállalat 2022 folyamán számos más, harmadik féltől származó platformhoz és az azokhoz kapcsolódó eszközök ökoszisztémáihoz is biztonságos kapcsolatot biztosít majd számos iparágban, az autó- és energiaipartól kezdve a gyártáson át egészen a logisztikáig.

A platform biztonsági kérdéseit tekintve a DAB a legújabb blokklánc-technológiát alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a csatlakoztatott összes eszköz ellenőrzésen esik át és megbízható minősítést kap, majd ezt követően automatikusan lehetővé válik számukra a kereskedelem, biztonságos, titkosított kapcsolatokon át, egyetlen ponton keresztül biztosítva a megbízható eszközök számára akár több rendszerrel való egyidejű kommunikációt. Ennek eredményeképpen a vállalatok olyan új termékeket tudnak bevezetni, amelyekről gyorsan megállapítható, hogy biztonságosan lehet-e velük kereskedni, és függetlenül attól, hogy az eszközök fizikailag hol találhatók, készen állnak a valós idejű pénzügyi tranzakciókra.

“A Vodafone legújabb EoT platformja a korábbi IoT platformra épít és a kereskedelem hálózatát fogja elhozni. Legújabb platformunk a dolgok gazdaságát’ fogja előmozdítani, ahol mindennapi tárgyak és eszközök a nevünkben tárgyalhatnak, vásárolhatnak és értékesíthetnek szolgáltatásokat. Számos más vállalattal is aktív tárgyalásokat folytatunk, amelyek célja, hogy gyorsan bővítsük partnerségeinket, és globálisan is kiterjesszük ökoszisztémáinkat, egyéb funkciókkal és fizetési rendszerekkel kiegészítve.”  - mondta a bevezetés kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese. 

A szolgáltatás a napokban lépett éles üzembe egy kísérletben, melynek során egy hálózatra kapcsolt elektromos jármű önállóan és biztonságosan kommunikált egy, az Egyesült Királyságban, Newbury-ben található töltőponttal. A Mastercard segítségével és az energiahálózatok széndioxid-mentesítésével foglalkozó, Energy Web elnevezésű nonprofit szervezettel való együttműködésnek köszönhetően az autósok valós idejű információkat kapnak a legközelebbi szabad töltőpont állapotáról és kompatibilitásáról, valamint egyszerűen engedélyezhetik a jármű feltöltését. A Vodafone úgy véli, hogy a platform megszünteti a ‘távolságtól való félelmet’, az akkumulátorok lemerülése miatti aggódást, és lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy tudatosan válasszanak megújuló energiára fókuszáló áramszolgáltatókat.

„A villamosenergiára történő átállás a globális széndioxid-mentesítési erőfeszítések fontos részét képezi. Jelenleg azonban az elektromos járművek vezetői nem tudják biztosítani, hogy a járműveik töltéséhez használt összes villamosenergia megújuló forrásokból származzon. A zöld energiamegoldásokhoz való hozzáférés demokratizálódásával azonban ez sürgetővé vált. 

A Vodafone-ról

Az egyik legnagyobb páneurópai és afrikai technológiai kommunikációs vállalatként a Vodafone innovációival, technológiájával, összekapcsolhatóságával, platformjaival, termékeivel és szolgáltatásaival átalakítja és megújítja társadalmunk életmódját és munkavégzését. A Vodafone 21 országban üzemeltet mobil- és vezetékes hálózatot, valamint további 52 országban működik együtt számos mobilhálózattal. 2021. december 31-én több mint 300 millió mobilügyféllel, több mint 28 millió vezetékes szélessávú ügyféllel és több mint 22 millió TV-ügyféllel rendelkeztünk.
A Vodafone a világ egyik legjelentősebb szolgáltatója az IoT területén, több mint 142 millió eszközt és platformot kapcsol össze olyan innovációval, amely összhangban van a társadalom tisztább és biztonságosabb városokra, jobb közlekedésre és a fejlettebb mezőgazdaságra irányuló törekvéseivel. A Vodafone digitális vezető szerepe azt is megváltoztatja, hogy a kormányok hogyan biztosítják az egészségügyi és oktatási ellátást, és hogy a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hogyan szolgálják ki ügyfeleiket.
Az M-Pesa révén forradalmasítottuk a fintechet Afrikában, amely 2022-ben ünnepli 15. évfordulóját. Ez a régió egyik legnagyobb fintech platformja, amely több mint 51 millió ember számára biztosít hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz biztonságos, megfizethető és kényelmes módon.

Célunk az összekapcsolhatóság egy jobb jövő érdekében, lehetővé téve ezáltal egy befogadó és fenntartható digitális társadalom kialakítását. Jelentős lépéseket teszünk a bolygónk védelme érdekében: 2040-re nettó nullára csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. 2025-re Európában és az egész világon villamos energiánk 100%-át megújuló forrásokból fedezzük, továbbá a szükségtelenné váló hálózati berendezéseink 100%-át újrafelhasználjuk, továbbértékesítjük vagy újrahasznosítjuk. A Vodafone proaktívan dolgozik azon, hogy a vidéki közösségek, a diákok és a munkakeresők számára bővítse az összeköttetéshez való hozzáférést. A Vodafone Alapítvány több mint 30 éve támogatja az európai és afrikai közösségeket az egészségügy, az oktatás és az esélyegyenlőség területén.

Támogatjuk a sokszínűséget és a befogadást a szülési és szülői szabadságra vonatkozó irányelveink révén és a nők szerepének erősítésével, valamint a nők, lányok és a társadalom egészének az oktatáshoz és a digitális készségekhez való hozzáférésének javításával. Nagyra értékelünk és tiszteletben tartunk mindenkit fajtól, etnikai hovatartozástól, fogyatékosságtól, kortól, szexuális irányultságtól, nemi identitástól, meggyőződésektől, háttértől, kultúrától és vallástól függetlenül.