2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Az USA összes börtönéből megszökött…

2023-03-01 21:56 | Nézettség: 131
A televíziózás, irodalom és kinematográfia hős státusszal ruházzák fel a szökevényeket, mert mi, emberek, szeretjük nézni, hogyan is csinálják az elítéltek a valóságban. Megszökni a fogságból, miközben ki kell játszani a börtönök biztonsági rendszereit nagyon nehéz, bár egyeseknek ennek ellenére is sikerül elmenekülni.

Mi Frank Lee Morris szökéseinek története?

Frank Lee Morris egy amerikai bűnöző volt, aki híres lett azáltal, hogy 1962-ben a történelem egyik legismertebb börtönszökését hajtotta végre az Alcatrazból. Az Alcatraz egy szigetbörtön volt San Francisco-öbölben, amelyet az Egyesült Államok szövetségi hatóságai tartottak fenn a legveszélyesebb bűnözők számára.

Morris és két társa, az angol testvérpár, John és Clarence Anglin, hosszú időn át tervezgették az Alcatrazból való szökést. 1962 júniusában elindították a tervüket, amely magában foglalta a cellájukba faragott falból készült lyukon keresztül történő kijutást, majd a szigeten található vizesárok átúszását és a parton várakozó hajóra való felkapaszkodást.

A szökés közben a börtönőrök észrevették a hiányzó foglyokat, és azonnal riasztották a hatóságokat. Az FBI és a helyi rendőrség azonban nem tudta elkapni a szökött bűnözőket, akik végül sikerrel menekültek a szigetről.

A hatóságok azt feltételezik, hogy Morris és társai a tervük végrehajtásához speciális eszközöket használtak, például fúrógépeket és műanyag kanálakat. Az eszközök felhasználása és a szökés bonyolultsága miatt a szigetbörtönnek azóta is nagy a hírneve, és az eset számos könyvnek, filmnek és dokumentumnak adott ihletet.

Azonban, annak ellenére, hogy az FBI és más hatóságok intenzív keresést folytattak a szökött foglyok után, Morris és társai sosem kerültek elő, és az eset még ma is megoldatlan marad.

Ide kattintva válogathatsz további érdekes videók közül!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=nyE3QuoZK6s