2023. október 2., hétfő
Petra névnapja

Bemutatkozik a BME Művészeti Rezidenciaprogram

2022-12-01 18:45 | Nézettség: 258
Megnyílik a BME Rezidenciaprogram első kiállítása, amelyen december 8-án 18 órakor Boruzs Ádám, az idei év egyik nyertes pályázó művésze mutatja be Kaotikus érzékek című installációját.

A 10 hónapos ösztöndíj időszakában, a mérnökökkel, műszaki szakemberekkel együttműködésben hoznak létrehozott egyedi alkotásokat a művészek.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=H1hHdz4jVhw

A kiállítás megnyitójának helyszíne a BME Q épület aulája. A december 8-án 18 órakor kezdődő eseményen Czigány Tibor, a BME rektora mond köszöntőt, a kiállítást Demeter Nóra, Ybl Miklós-díjas építész nyitja meg. 

A megnyitó előtt 16 óra 30 perctől Kreativitás és praxis: Miben áll a művészeti és a tudományos munka alkotó jellege, és hogyan segíti vagy gátolja ezt az intézményrendszer? címmel kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a Q épület földszinti büféjében.

A 2022-es év elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressio Alapítvány közreműködésével megvalósult program keretében évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra. Az első Rezidenciaprogram nyertes művészei Boruzs Ádám és Kocsi Olga voltak. A program másik nyertes pályázója, Kocsi Olga multimédia-művész alkotásaiból készült kiállítás 2023 márciusában várható.

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben az „Áramlások szépsége: a flow élmény” témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a „Műszaki színtan” megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére.

A kiállításmegnyitót megelőző beszélgetés résztvevői többek közt Kicsiny Balázs képzőművész, Héjj Andreas evolúciós pszichológus, Kocsi Olga képzőművész és Bárány Tibor irodalmár, filozófus lesznek, a moderátori feladatokat pedig Gács Anna irodalomkritikus, kultúrakutató, a Művészeti Rezidenciaprogram ötletgazdája látja majd el.