2024. július 14., vasárnap
Őrs névnapja

Boldog mentett gólya fióka dugig torokzacskóval - Happy rescued baby stork with full loaded neck -

2023-05-22 10:11 | Nézettség: 292
Az elmúlt hét hideg és nonstop esős időszaka a szülő gólyákat is próbára tette, ömlő eső én megpróbálni szárazon tartani, melegíteni a kicsiket, plusz rommá ázva meg elég ennivalót is hozni. Sok fészekben mára 5-ből 2, vagy annyi fióka sem maradt meg, például Ságváron.

2023.5.21-én a negyedik, legkisebb fióka ki lett emelve az aszódi fészekből.

Kezdett vészesen lemaradni, a három egyre nagyobb tesó mellett neki egye kevesebb ennivaló jutott, így félő volt, hogyha most nem vesszük ki, úgy holnap holtan, kidobva találjuk meg a fészek alatt.  Az meg ugye nem lenne jó.

Itt az új fészek (nem lett benne mocsár) és a szülő golyák is (megvan mind a 4 fióka) jól vizsgáztak. Ennek ellenére látszott, kezd baj lenni. 
Az egyébként teljesen egészséges (lásd aztán étvágyat a videón), csak későbbi kelésű fióka élete védelme érdekében inkább a kimentés mellett döntöttünk.

Ő egy-két napig turbó etetést kap, aztán megy ki "hamis tesónak" Szofiék 3 fiókája mellé a fészekbe, nálunk a @BirdMania-Madarpark -ban. Így gólyák alatt,mellett cseperedhet.  Aztán az se kizárt,hogyha kicombosodik, mint a kölyök gólya (szó szerint) akkor vissza kerül az eredeti fészekbe. 

Igen! Lehet otthagyni az ilyen fiókát, és nézni, ahogy elpusztul, de minek? Ha rendelkezésre áll az eszköz,a tudás, a lehetőség, miért ne nőhessen fel? Miért e kaphatna egy esélyt? Nem hibás, nem selejt..., csak fiatalabb, kisebb.

Miért fontos menteni a gólya fiókákat, ha az idő zord és a szülők nem tudják ellátni megfelelően őket?

Gólya fiókák megmentése fontos azért, mert szerepük van az ökoszisztémában és a természetes egyensúly fenntartásában. Ha az időjárási körülmények zordak és a szülők nem képesek megfelelően gondoskodni a fiókákról, azok veszélyben vannak, és a túlélési esélyeik csökkennek. Ha a fiókák nem maradnak életben, az hatással lehet a gólya populációra és más élőlényekre is, amelyek a gólyákra támaszkodnak. Ezért fontos beavatkozni és segíteni a fiókáknak túlélni, például a szakszerű etetéssel és gondozással, hogy újra szárnyra kelhessenek és folytathassák természetes szerepüket a környezetben.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=AigpKNmFzyU