2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Carcassonne társasjáték innen származik - Carcassonne vára kívülről

2023-05-11 21:56 | Nézettség: 251
Carcassonne leginkább a társasjáték kedvelők számára ismerős név, hiszen ez a dél-francia kisváros elég távol esik hazánktól és ha valaki Franciaországba utazik, akkor inkább Párizst veszi elsősorban célba. Carcassonne várában jártunk, erről a hatalmas erődítményről nevezték el a Carcassonne társasjátékot melyhez számos kiegészítőt is vásárolhatunk.

Mit kell tudni a Carcassonne társasjátékról?

A Carcassonne egy társasjáték, amelyet Klaus-Jürgen Wrede tervezett, és 2000-ben jelent meg. A játék nevét a dél-franciaországi Carcassonne városáról kapta, amelynek középkori építészeti stílusát felhasználták a játéktér tervezéséhez.

A játékot 2-5 játékos játszhatják, és az egyes játékosok felváltva helyeznek le lapokat, hogy kialakítsanak egy közös játékteret. A lapokon utak, városok, zárt osztályok és vidéki területek találhatók. A játékosok a lapokat úgy helyezik le, hogy azokat az előző lapokhoz illesztik, majd lehetőségük van lerakni egy bábút a lerakott lap valamelyik részére, például egy városba, egy útra vagy egy vidéki területre.

A játék célja pontokat szerezni a bábúk helyezésével. A városok, az utak és a zárt osztályok befejezése pontokat ér, továbbá pontokat lehet szerezni a vidéki területek befejezésével és a különféle jelölők elhelyezésével is.

A Carcassonne egy egyszerű, de szórakoztató játék, amelynek számos kiegészítője és változata is létezik. A játékot könnyű megtanulni, és a véletlenszerű elemek miatt minden játék más és más. Ez a játék a társasjátékok egyik népszerű klasszikusa.

Mik a Carcassonne játék szabályai és mi a játék célja?

A Carcassonne egy társasjáték, amelyben a játékosok felváltva helyeznek le lapokat, hogy kialakítsanak egy közös játékteret. A játéktér egy középkori francia vidéki tájat ábrázol, amelyen utak, városok, zárt osztályok és vidéki területek találhatók. A játékosoknak bábúkat kell elhelyezniük az általuk lerakott lapokra, hogy pontokat szerezzenek.

A játék célja, hogy a játékosok minél több pontot szerezzenek a játék végéig. A játék véget ér, amikor a játékosok felhasználták az összes lapot, és befejezték az összes utat, várost, zárt osztályt és vidéki területet, vagy ha már nincs elhelyezhető bábu.

A játékmenet a következő lépésekből áll:

  1. A játékos kiveszi a felső lapot a lapkészletből, és az asztalra teszi.
  2. A játékosnak lehetősége van lerakni egy bábút az általa lerakott lap egyik részére. A bábú lehet úton, városban, zárt osztályban vagy vidéki területen.
  3. A játékos húz egy új lapot a lapkészletből, és a következő játékos veszi át a kört.
  4. Ha egy játékos befejez egy utat, várost vagy zárt osztályt, akkor pontot kap. A pontszámítás módja eltérő lehet a játék különböző elemei esetében.
  5. Ha egy vidéki területet befejeznek, a játékosok pontokat kapnak az ott található városok és utak alapján.
  6. A játék végén a játékosok pontjait összeadják, és a legtöbb pontot szerző játékos nyeri a játékot.

A Carcassonne szabályai egyszerűek, így könnyen megtanulható és játszható. A játék időtartama általában 30-45 perc, de ez függ a játékosok számától és a játékstílustól is. A játék különböző kiegészítőket és változatokat is tartalmaz, amelyek tovább növelik a játék változatosságát és élvezetét.

Ha nem tudod hová utazz legközelebb akkor kattints ide!

Ha nem tudod eldönteni hová utazz akkor kattints ide és válaszolj néhány kérdésre, hogy kalkulátorunk segíthessen a döntésben

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=lMTVjm8sI_g