2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Csípős szósz házilag - igazán csípős szószt így tudsz otthon készíteni!

2023-09-14 16:15 | Nézettség: 1574
Hozd elő a színes paprikákat és számolj velünk, mert most elkészítjük a saját csodás csípős szószunkat! Ebben a receptben a csípős ízek és az édes paprika találkozik egy finom, házi szószban, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon. Készítsd elő az alábbi hozzávalókat, és szárnyaljon a kreativitásod a konyhában!

Hozzávalók a csípős szószhoz

540g friss chili paprika

1200 ml víz

50 gramm só

8 gerezd fokhagyma

120 ml semleges ízű olaj (pl. napraforgóolaj)

Leszűrt fermentált paprika (a magokat eltávolíthatod vagy megtarthatod)

150 ml háztartási fehér ecet (5% savtartalmú)

50 ml a fermentált paprika levébő

Só ízlés szerint

Elkészítés:

Első lépésként a vörös chili paprikákat alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a száraikat és vágjuk őket hosszában ketté. Ezt követően számold ki és mérj ki 540 grammot, majd helyezd őket egy jól zárható befőttes üvegbe.

Most jöjjön a víz és só varázsa! Mérj ki 1200 ml hideg, szénsavmentes ásványvizet, majd keverj bele 50 gramm sót. Öntsd ezt a sóoldatot a paprikákra, és helyezz rájuk valamilyen súlyt, hogy a víz jól beborítsa őket.

Zárd le az üveget, majd hagyd fermentálódni a paprikákat szobahőmérsékleten egy teljes hétig.

Miután eltelt az egy hét, szűrd le a paprikákat, és tarts félre 50-60 ml a fermentálódás során kiváltott levükből. Ha szeretnéd, a savasság kedved szerint szabályozhatod a mennyiségükkel.

Most egy kis fokhagyma show! Vágd fel nyolc gerezd fokhagymát vékony szeletekre, majd pirítsd meg őket 120 ml semleges ízű olajon (például napraforgóolajon). Amint a fokhagyma kezd elbarnulni, kapcsold le a tüzet, majd szűrd le a fokhagymát.

Önts hozzá 150 ml háztartási fehér ecetet (amely 5% savtartalmú) a pirított fokhagymás olajhoz.

A paprikákat helyezd egy turmixgépbe, majd adj hozzá 50 ml a fermentált paprika levéből, a pirított fokhagymás olajat és az ecetet. Adj ízlés szerint sót is hozzá.

Turmixold a keveréket alaposan 5-6 percig, hogy a szósz sima és krémes legyen. Ha szeretnéd, átszűrheted egy finom szűrőn, hogy még simább legyen a szósz, de az is teljesen rendben van, ha nem teszed.

Öntsd a csípős szószt egy üvegbe, majd tárold hűtőben. Mielőtt használnád, mindig rázd fel, hogy az ízek jól összekeveredjenek.

Most már készen állsz arra, hogy különleges csípős szószoddal fűszerezd az ételeidet, és élvezd az otthoni kulináris kalandokat! Jó étvágyat!

Íme videón is, ha szeretnéd megnézni a készítés folyamatát:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Ro2vIF3j5MU