2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Európa utolsó lepratelepe a szomszédságban!

2023-07-12 14:58 | Nézettség: 1248
Fedezd fel Európa titkos lepratelepének sötét történetét! Egy kis falu Romániában, ahol évtizedeken át rejtve tartották a leprásokat. Hogyan sikerült a kommunista rendszernek titkolni a betegség létezését? Milyen kegyetlen körülmények között élt a leprában szenvedő emberek csoportja? Találkozz az utolsó európai lepratelep lakóival, és hallgasd elhagyatott falu történetét. Készülj, hogy felejthetetlen utazásra indulj, és felfedezd ezt a sötét és megdöbbentő részletet a történelemből. Nézd meg a videót most, és merülj el a Tichileşti lepratelepének lenyűgöző világában!

Románia keleti szegletében, a kommunista rezsim idején egy kegyetlen és titkos valóság létezett, mely évtizedeken át rejtve maradt a nyilvánosság elől.

.

Ez a helyszín egy lepratelep volt, ahol a betegeket megfosztották méltóságuktól, elszigetelték őket és kegyetlen körülmények között tartották fogva. A leprásokat katonai szigorral őrzött telepre deportálták, hogy eltűnjenek mások szeme elől, miközben a hatóságok tagadták a leprások létét és manipulálták az orvosi dokumentációkat.

A kommunista Románia szigorú ellenőrzése és propagandája alatt az ország vezetése tagadta a lepra problémáját és azt állította, hogy nincs jelen az ország területén. A betegek orvosi beutalóin hamis diagnózisok szerepeltek, mint például tüdőgyulladás, hogy elrejtsék valódi állapotukat. Ezután a leprásokat titokban átszállították a Duna-deltában található tikilesti erdő mélyére, ahol egy elzárt telep állt, melyet katonai egységek őriztek.

A lepratelep sötét és elhagyatott volt. A betegeket különleges katonai rendszabályoknak kellett alávetni, és szigorúan el voltak zárva a külvilágtól. Az embereknek alig volt lehetőségük kapcsolatot tartani a külvilággal, és gyakran szenvedtek az emberi jogok megsértésétől. Az egészségügyi ellátás minimális volt, és az alapvető szükségletek gyakran hiányoztak. A leprásokat kirekesztették a társadalomból és megalázták őket.

A lepratelep létezését hosszú ideig titokban tartották.

.

A kommunista rezsim összeesküvése arra irányult, hogy elrejtse a valóságot és fenntartsa az illúziót, hogy Romániában nincs lepra. Ennek eredményeként a betegek szenvedtek, elszigeteltek és megfosztották őket a normális élethez való joguktól. A titokban tartott lepratelep áldozatai elvesztették a családjukkal és barátaikkal való kapcsolatot, és súlyos pszichológiai trauma érte őket.

Azonban idővel néhány információ kiszivárgott a lepratelep borzalmairól, és a világ figyelmeztető jelzéseket kapott a rejtett valóságról. A kommunista rezsim bukása után fokozatosan nyíltabbá vált a lepratelep létezése, és a hatóságoknak szembesülniük kellett az emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.

.

Azóta Románia több erőfeszítést tett annak érdekében, hogy számoljon a lepratelep sötét múltjával. Az ország elkötelezett a betegek emberi jogainak védelmében, és igyekszik helyrehozni a történteket. Orvosi ellátást és társadalmi támogatást nyújtanak a leprásoknak, és kezdeményezések indultak a történelem sötét fejezetének dokumentálására és megőrzésére 

Tvrtko egy idős erdélyi és egy fiatal magyar orvos segítségével bejutott az akkor még erősen őrzött lepratelepre, hogy aztán elkészítse minden idők egyik legnézettebb riportfilmjét, amelynek egyik különlegessége az volt, hogy alig másfél óra alatt készült el, a forgatott kazetták pedig kalandos úton jutottak ki a térségből, s jutottak el Magyarországra.

.

Több, mint másfél évtizeddel az első látogatás után a mini stáb visszalátogatott Tikilestibe, hogy ott a találkozhasson a régi kezeltekkel, és ahol egy egészen új arcát mutatta az egykor vasszigorral őrzött lepratelep!

.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=CuE3Vn-pKuI