2024. július 20., szombat
Illés névnapja

Fantasztikus drónfelvételek a Maros és a Tisza találkozásáról. A két folyó két különböző színben ponpázik!

2024-06-30 19:12 | Nézettség: 817
Szegednél, két ikonikus folyó, a Tisza és a Maros összefonódik, festői tájat teremtve. A türkizkék Tisza és a barnás árnyalatú Maros vize élesen elkülönül egymástól, lenyűgöző kontrasztot adva a tájnak. Ebben a cikk felfedjük, hogy miért különbözik a két folyó színe, drónfelvételek segítségével megmutatjuk, hogy milyen képet fest nyár közepén a két folyó találkozása.

A Maros és a Tisza eltérő színe két fő tényezőre vezethető vissza: az iszap és homok mennyiségére, és a vízforrás jellegére.

  • Iszap és homok: A Maros vízgyűjtőmedencéjében agyagosabb talajtípusok uralkodnak, míg a Tisza vízgyűjtőmedencéjében homokosabb a talaj. Emiatt a Maros hordaléka több iszapot tartalmaz, ami barnás árnyalatot kölcsönöz a víznek. Ezzel szemben a Tisza homokosabb hordalékot szállít, ami zöldes árnyalatot ad a folyónak.
  • Víztípus: A Maros hegyvidéki folyó, míg a Tisza síkvidéki. A hegyvidéki folyók víz sebessége nagyobb, ami jobban felkavarja az iszapot, így a Maros vize zavarosabb is. A síkvidéki folyók sodrása lassabb, így az iszap leülepedik, a Tisza vize pedig tisztább és zöldebb.

Fontos megjegyezni, hogy a két folyó színe változhat az évszakoktól és az időjárástól függően. Áradások idején a Tisza is barnásabb árnyalatú lehet a megnövekedett iszapszint miatt, míg száraz időszakokban a Maros vize is zöldebb lehet a kisebb hordalékmennyiség következtében.

Ezenkívül a fényviszonyok is befolyásolhatják a folyók színének észlelését. Erős napsütésben a Tisza vize türkizkéknek tűnhet, míg borús időben szürkés árnyalatú lehet.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=d3PjYcZG4zw