2023. december 6., szerda
Miklós névnapja

Feltalálók, akikkel saját találmányuk végzett. Igaz történetek!

2023-05-11 21:24 | Nézettség: 500
A történelem tele van zseniális talámányokkal, de sok olyan rendkívül veszélyes eszköz született, ami végezett alkotójával. Meg persze balesetek is előfordultak.  Mi történt ezekkel a feltalálókkal és hogyan? Franz Reichelt ejtőernyője , Otto Lilienthal siklórepülője , Michael Dacre légitaxija , Valerian Abakovsky vonata, Sylvester Roper motorbiciklije, H. L. Hunley tengeralattjárója, William Bullock nyomdagépe, Henry Winstanley világítótornya

Mi történt és hogyan a feltalálókkal?

Franz Reichelt ejtőernyője:
Franz Reichelt egy osztrák származású ruhakészítő volt, aki a XX. század elején kísérletezett ejtőernyővel. 1912-ben saját tervezésű ejtőernyőjével a Párizsi Eiffel-torony tetejéről akart leugrani, hogy bizonyítsa az ernyő hasznosságát. Azonban ejtőernyője nem nyílt ki, és Reichelt az alatta lévő földre zuhant, aminek következtében azonnal meghalt.

Otto Lilienthal siklórepülője:
Otto Lilienthal német tudós és feltaláló volt, aki a siklórepülés terén járt előre az 1890-es években. Lilienthal által tervezett siklórepülő gépekkel végzett repülési kísérletek során súlyos sérüléseket szenvedett, és 1896-ban egy ilyen baleset során meghalt.

Michael Dacre légitaxija:
Michael Dacre egy brit feltaláló volt, aki a repülőgépek terén kísérletezett. Az egyik találmánya egy elektromos hajtású légitaxi volt, amelyet a Londoni City Airport és a Heathrow repülőtér között szeretett volna üzemeltetni. Azonban az engedélyeztetési folyamatban és a finanszírozásban felmerült problémák miatt a projekt nem valósult meg.

Valerian Abakovsky vonata:
Valerian Abakovsky szovjet feltaláló volt, aki az 1920-as években kísérletezett egy magas sebességű vonat tervezésével. Az általa tervezett vonat különlegessége az volt, hogy az első kocsinak a tetején lévő szárnyak segítségével felszállt a levegőbe, majd a síneken haladva nagy sebességgel haladt. Azonban a vonat első útjának során, 1921-ben, egy hóvihar miatt a vonat kisiklott és elpusztult. Abakovsky is azon a vonaton utazott, és a balesetben életét vesztette.

Sylvester Roper motorbiciklije:
Sylvester Roper amerikai feltaláló volt, aki az 1860-as években dolgozott a gőzmechanika terén. Az egyik találmánya egy gőzmozdonyra hasonlító gőzmotoros kerékpár volt, amelyet 1896-ban mutatott be egy bostoni kiállításon. Azonban a bemutató közben Roper hirtelen rosszul lett, és a motorbicikli vezetőfülkéjéből kiesve súlyos fejsérülést szenvedett. Bár az orvosok azonnal ellátták, Roper röviddel ezután meghalt. A pontos okokat nem sikerült megállapítani, de feltételezések szerint lehet, hogy a balesetet követő szívproblémák vezettek a halálához.

H. L. Hunley tengeralattjárója:
H. L. Hunley egy dél-karolinai csapat vezetője volt, akik az amerikai polgárháború alatt a Konföderáció oldalán harcoltak. Hunley és csapata a történelem első sikeres tengeralattjáró-misszióját hajtották végre 1864-ben, amikor egy észak-amerikai hajót süllyesztettek el. Azonban a tengeralattjáró utána eltűnt, és csak több mint 100 évvel később, 1995-ben sikerült megtalálni a hajó roncsait. A csapata és Hunley testét a hajóban találták meg, és a szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy a csapattagok a hajó belsejében keletkező levegőhiány miatt veszítették életüket.

William Bullock nyomdagépe:
William Bullock egy amerikai feltaláló volt, aki az 1800-as években dolgozott a nyomdagépek fejlesztésén. Az egyik találmánya egy roto-offset nyomdagép volt, amely lehetővé tette a magas sebességű és olcsó nyomtatást. Azonban 1867-ben, amikor a gépet javította, Bullock lába véletlenül a gépbe került, és olyan súlyosan megsérült, hogy néhány nap múlva életét vesztette.

Henry Winstanley világítótornya:
Henry Winstanley egy angol építész volt, aki a 17. században dolgozott a világítótorony építésén. Az egyik legnagyobb találmánya a The Eddystone Lighthouse volt, amelyet a tenger közepén állítottak fel, hogy a hajósokat segítsék az útjukban. Azonban a világítótornyot több hurrikán és vihar is elpusztította, és 1703-ban egy nagy vihar során Winstanley is életét vesztette, amikor a torony a tengerbe zuhant.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

https://videolista.hu/kategoriak/kategoria/tudomany

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=PUDxS-H7qJg