2024. február 29., csütörtök
névnapja

Gibraltár - majomharapás szőrivel

2023-05-24 20:56 | Nézettség: 546
Gibraltárra legtöbben a majmok miatt látogatnak el. Minket a miniország többi nevezetessége is érdekelt, de persze a majmok simogatását semmiképp sem hagytuk volna ki.

Gibraltár nevezetes a majmokról, amelyek az egyik legismertebb turisztikai attrakciója a területnek. Itt van néhány fontos információ a gibraltári majmokról:

Faj: A gibraltári majmok, más néven barbary majmok (Macaca sylvanus) az egyetlen majomfaj, amely természetes élőhelyén Európában található. Azonban fontos megjegyezni, hogy a gibraltári majmok nem helyi faj, hanem Észak-Afrikából származnak.

Származás: A gibraltári majmok eredetileg Észak-Afrikában, különösen a Marokkói-hegységben éltek. Az ellenőrizetlen vadászat és élőhelyvesztés miatt azonban a faj száma jelentősen csökkent, és a populáció a jelenlegi időszakban csak Gibraltárra korlátozódik.

A szabadon élő populáció: A gibraltári majmok szabadon élnek Gibraltár szikláin és nemzeti parkjában. Jelenleg több mint 200 egyedet becsülnek, és ez a populáció a világ egyetlen szabadon élő majompopulációja Európában.

Turisztikai vonzerő: A majmok nagyon népszerűek a turisták körében, és sokan látogatnak Gibraltárra, hogy megcsodálják és megfigyeljék ezeket a különleges állatokat. A majmok barátságosak és közvetlenek, és bizonyos helyeken a turisták is etethetik őket, de fontos betartani a helyi szabályokat és útmutatásokat a majmokkal való kölcsönhatás során.

Legendák és hiedelmek: A gibraltári majmokhoz különböző legendák és hiedelmek kapcsolódnak. Az egyik legismertebb a gibraltári brit uralmat szimbolizáló állítás, miszerint ha a majmok elhagyják a területet, akkor Gibraltárt már soha nem fogja megtámadni idegen hatalom. Ezért gondoskodnak arról, hogy a majmok mindig biztonságban és egészségesen maradjanak a területen.

Fontos megjegyezni, hogy bár a gibraltári majmok szokatlan és érdekes látványt nyújtanak, fontos tiszteletben tartani őket és nem zavarni vagy etetni őket az előírt szabályok betartása nélkül.

Hóvarjú további szórakoztató, érdekes, komoly és vicces videóit ide kattintva érheted el!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=joAsZZF3eGo

Hogyan kerültek a majmok Gibraltárra?

A majmok jelenléte Gibraltáron a térség hosszú történelmére nyúlik vissza. Bár a pontos eredetük bizonytalan, több teória is létezik arról, hogyan kerültek a majmok Gibraltárra. Az egyik legismertebb teória szerint a majmokat az észak-afrikai hegyvidékről, kifejezetten a Marokkóban található Rif-hegységből hozták be a brit katonák.

Az angol hadsereg hosszú ideig jelen volt Gibraltáron, és a legendák szerint a majmok jelenléte a brit gyarmatosítás idején kezdődött. A történet szerint a brit hadsereg megfigyelte, hogy a majmok nagyobb létszámban találhatók az észak-afrikai hegyekben, és úgy gondolták, hogy hasznosak lehetnek a védelemre és az állomány számára.

A legendák továbbá azt is állítják, hogy egykor a majmok és az emberek közötti megállapodás jött létre. E szerint amíg a majmok ott tartózkodnak Gibraltáron, addig az angolok birtokolják a területet. Ennek eredményeként a majmokat és Gibraltárt összefüggésbe hozták egymással (ez kevésbé tekinthető valós alapokon nyugvónak, de cuki teória).

Fontos megjegyezni, hogy ezek a történetek leginkább legendák és folklór részei. Valójában nem tudni biztosan, hogyan érkeztek a majmok Gibraltárra. 

Az is elképzelhető, hogy más módon jutottak a területre, vagy akár helyi fajok is lehetnek. A legfontosabb azonban, hogy a majmok azóta is jelen vannak Gibraltáron, és jelentős idegenforgalmi látványosságot jelentenek a területen.

Mennyi majom él Gibraltáron? Fogságban vagy szabadon élnek?

A legfrissebb információk alapján Gibraltáron körülbelül 300 makákó majom (Macaca sylvanus) él. Ezek a makákók, más néven barbary majmok vagy Gibraltári majmok, az egyetlen olyan majomfajhoz tartoznak Európában, amely vadon él.

A Gibraltári majmok természetes élőhelyükön, a Gibraltári Sziklán található rezervátumban szabadon élnek. Ez a rezervátum védett terület, amelyet a majmok laknak, és a turisták is látogathatják. A majmok nagy része a Szikla északi részén található, ahol természetes környezetükben élnek, de előfordulnak a város területén is.

Fontos megjegyezni, hogy bár a majmok szabadon élnek, a Gibraltári kormány szorosan figyeli és gondozza a populációt. 

Rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket és más intézkedéseket végeznek annak érdekében, hogy a majmok egészségesek maradjanak és megőrizzék a populáció stabilitását. 

A turistákat arra kérik, hogy tartsák távolságot a majmoktól, ne etessék meg őket emberi ételekkel, és tartsák be a velük való kölcsönhatásra vonatkozó előírásokat annak érdekében, hogy megőrizzék a majmok természetes viselkedését és egészségét.

Meg lehet simogatni a majmokat Gibraltáron?

Nem ajánlott és általában tilos a Gibraltári majmokat simogatni. Bár ezek a majmok elég szelídek és hozzászoktak az emberek jelenlétéhez, fontos megérteni, hogy továbbra is vadon élő állatokról van szó, és bizonyos természetes viselkedéssel rendelkeznek.

A majmok természetes viselkedésének megzavarása, például a simogatás, potenciális veszélyt jelenthet az emberek és a majmok számára egyaránt. A közelről történő simogatás, etetés vagy más közvetlen kölcsönhatások azt eredményezhetik, hogy a majmok túlzottan megszokják az embereket, elveszítik természetes félénkségüket, és agresszívabbá válhatnak.

A Gibraltári kormány nagyon fontosnak tartja, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a majmokat, és megőrizzék a természetes viselkedésüket és élőhelyüket. Ezért arra kérik a turistákat, hogy tartsák távolságot a majmoktól, ne etessék meg őket emberi ételekkel, és ne próbáljanak közvetlenül kölcsönhatásba lépni velük.

Ez a megközelítés segít megőrizni a majmok biztonságát és jólétét, valamint a látogatók biztonságát is. Fontos a fenntartható és felelős turizmus gyakorlása, amelyben megfigyelhetjük és élvezhetjük a majmokat a természetes környezetükben anélkül, hogy zavaróan befolyásolnánk vagy veszélyeztetnénk őket.