2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Hatalmas zene, de a videóklipről Dr. Csont jut az eszünkbe - Geszti és Péterfy Bori új dala

2024-05-30 22:55 | Nézettség: 334
Tarol a magyar neten Geszti Péter és Péterfy Bori közös Beléd szerettem. Ez van című száma. Első ránézésre egy szerelmes dalnak tűnik, azonban a videóklipet nézve egy bizarr történet bontakozik ki. Lehet, hogy nem vagyunk erre érettek, de mi valahogy másként képzelünk el egy szeremes számot.

Az első gondolat, ami eszembe jutott a zeneszám és a videóklip első megtekintése közben, hogy a Dr. Csont magyar verziójának zenés változatát nézzük. A videoklipen annyira ledöbbentünk, hogy a szövegre nem is igazán figyeltünk.

 történet szerint egy fiatal pár férfi tagja egy kávézóban összekacsint a pincérnővel, majd veszekedve távozik párjával. A követlező jelenetben a pincérnő egy kalapáccsal támad a pár női tagjára és végez vele, majd Dr. Temperance Péterfy Brennanné alakulva a gyilkosség helyszínén Seeley Geszti Boothal vizsgálódik.

A következő jelenet - számomra már ismét a morbiditás határát surolja - a temetésen az énekesek napszemüvegben boldogan mosolyognak, a pincérnő már az új párjával, a halott nő volt barátjával van.  De az ő szerelmük sem tart sokáig, pár másodperc boldogság és jön a kalapáccsal Seeley Geszti Booth, aki most a férfival végez. Természetesen Dr. Csont nyomozópárosa ismét nyomoz és egymásra talál. A férfi temetésén már együtt vannak és módfelett vidámak és nevetgélnek.

Döbbenetünk eloszlatása végett gyorsan megnéztük a videó kommentszekcióját és leírását.

"Az őrült szerelemnek semmi sem állja útját! Legalábbis abban a vadonatúj, őrült duettben, melyben a mainstream rapper és az underground díva egymásra találnak. Igaz, ehhez előbb el kell tenniük láb alól a vetélytársaikat. Killer love! Summertime! Smash hit!"

Ne ettől a leírástól azért nem lett jobb a helyzet, sőt. Nem teljesen tiszta, hogy a kávézóba betérő párt miért kell kinyírni ahhoz, hogy a Temperance és Seeley egymásra találjon. Hozzáteszem az eredeti Dr. Csontban sem gyilkoltak meg senkit azért hogy egymáséi legyenek. Igaz ehhez 8 évadon keresztül vezetett az út, itt most elég 3 perc, hogy  egymásra találjanak. Nem értjük, hogy miért kell megölniük az idegen párt -  bár lehet hogy ismerték őket korábbról - ahhoz, hogy beteljesüljön az "őrült szerelem"

A kommentelők nem osztják a véleményemet, csupa dicsérő és és "imádom" hozzászólás, talán a legdurvább a "történet meglepő" jelző. Lehet, hogy én nem vagyok párkapcsolatilag elég érett ehhez?

A zene zseniális, tetszik, a dalszöveg kapcsán azért vannak bennem nyitott kérdések:

"Ugye, ha elhagysz, mindig gondolsz ránk? És nem lesz többé Stockholm-szindrómánk."

A Stockholm-szindróma egy pszichológiai jelenség, amelyben az emberrablás vagy más kényszerhelyzet áldozatai együttérzést és pozitív érzelmeket, sőt néha akár szimpátiát és lojalitást is éreznek a túszfelvételükért felelős vagy más módon ellenük irányuló erőszakos cselekményeket elkövető személyek iránt. Ez a szindróma először 1973-ban, egy svéd bankrablás során lett ismert, amikor a rablók túszokat ejtette in a Stockholm belvárosában található bankban.

Ez akkor azt jelenti, hogy együtt voltak túszok egy bankrablásnál, vagy én vagyok földhözragadt és nem tudok elvonatkoztatni. Mindenesetre engedtessék meg nekem, hogy azt gondoljam, hogy ez nem illik ide. Reméljük nem a rím miatt került csak bele.

"Hisz ideláncoltál, hogy legyek a Jabbád,
Star Wars helyett töltsd - Leia - le az Abbát!"

Kiváncsi lennék hány férfi szeretne Jabba the Hutt lenni élete Leia-jának. Szóval én ezzel a két sorral nem tudok mit kezdeni, se lenylni, se kiköpni. Star Wars helyett Abbát? Imádom Geszti Péter szövegeit, sok dalának a mondanivalóját, de ez most értelmezhetetlen számomra.

 Most már nézd meg te is a videóklipet!

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=o87C1p2LzLM

Cikk szerzője: Mihályi Géza közgazdász