2024. Április 12., péntek
Gyula névnapja

Hogyan gyökereztessünk gyümölcsfákat dugványozással? Tippek, trükkök a Kisvakondtól!

2024-02-17 09:05 | Nézettség: 765
A fás szárú növényeket többféleképpen is szaporíthatjuk, a leggyakoribb módszerek a magvetés, dugványozás, oltás és a bujtás. A Kisvakond csatorna most a dugványozással kapcsolatos tudnivalókat mutatja be részletesen.

A fásszárú növények szaporítási módszerei

Magról

Ez a legtermészetesebb szaporítási mód, de a növény kifejlődése hosszabb időt vesz igénybe. A magok csírázási ideje fajtól függően változó. A magról szaporított növények nem mindig örökítik a szülő növény tulajdonságait.

Dugványozás

A dugványozás során a növény egy hajtását leválasztjuk a szülő növényről, és beültetjük egy megfelelő közegbe, ahol meggyökeresedik. A dugványozás gyorsabb szaporítási mód, mint a magról szaporítás. A dugványról szaporított növények örökítik a szülő növény tulajdonságait.

Oltás

Az oltás során két növény szöveteit összekötjük, hogy összeforrjanak. Az oltás célja lehet a növény nemesítése, a terméshozam növelése, vagy a betegségekkel szembeni ellenállóképesség javítása.
Az oltás bonyolultabb szaporítási mód, de hatékony eszköz lehet a növények nemesítésében.

Bujtás

A bujtás során a növény egy hajtását a földbe hajlítjuk, és betakarjuk földdel.A hajtás meggyökeresedik, és leválasztható a szülő növényről. A bujtás hasonlít a dugványozáshoz, de a hajtás nem válik le a szülő növényről, amíg meg nem gyökeresedik.

Nézzük a fenti módszerek közül, hogyan kell a gyakrlatban a dugványozást csinálni.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ifbyByUlxfQ