2024. március 1., péntek
Albin névnapja

Hogyan szaporítsuk a Bougainvillea-t! Ismerd meg ezt a csodálatos növényt!

2023-07-22 19:12 | Nézettség: 8403
A Bougainvillea növény egyre népszerűbb Magyarországon, a kértészeti eladási listákon egyre feljebb emelkedik. A növény főleg trópusi és szubtrópusi területeken érzi jól magát, nyaralásaink során megcsodálhatjük a hatalmas fákat virágba borulval. Az hazai klimán a növény nem könnyen tartható, de azért érdemes megpróbálkozni vele.

A bougainvillea elnevezését Louis Antoine de Bougainville francia tengerészről kapta, aki a 18. században vezette az első francia expedíciót körül a világot. A bougainvillea főként Dél-Amerikában honos, a kontinens trópusi és szubtrópusi területein megtalálható.

Később a növény elterjedt más trópusi és szubtrópusi régiókban is, beleértve Afrikát, Ázsiát és más kontinenseket. A dísznövényként való elterjedésének köszönhetően mára számos országban megtalálható és kedvelt növény lett a színpompás virágai miatt.

A növény neve magyarül Murvafürt. Nézd meg a HóVóarjú csatorna hogyan mutatja be nekünk ezt a csodálatos növényt.

A bougainvillea szaporítása:

A bougainvillea szaporítása számos módon lehetséges, de a leggyakoribb módja a magról, dugványozással vagy oltással történik.

Magról szaporítás: A bougainvillea terméséből kinyert magokat száraz, homokos talajba ültetjük. A talajt enyhén nedvesen kell tartani, és meleg, napos helyen kell tartani. A magokból fiatal hajtások fognak kikelni, amelyeket később el lehet választani és külön edénybe ültetni.

Dugványozás: A dugványozás során a bougainvillea egy friss hajtását levágjuk, és azt nedves homokba vagy földbe helyezzük. A hajtásnak el kell kezdenie gyökerezni, mielőtt átültetjük a fiatal növényt egy nagyobb edénybe.

Oltás: Az oltás olyan módszer, amely során egy bougainvillea hajtását egy másik növényre (általában egy másik bougainvillea fajra) ültetjük. Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha egy adott faj ritka vagy nehezen szaporítható más módszerrel.

Az alábbi videóban a növény szaporításának a dugványozási módszertét mutatják be megfűszerezve egy gerezd fokhagyma használatával.
 

Kép és a videó forrása: https://www.instagram.com/p/CrV4pkGg6Z8

A bougainvillea jellemzői

A bougainvillea egy dísznövény, amelyet főleg trópusi és szubtrópusi területeken találunk. Ez a növény kúszó, felfelé növő vagy bokros formában is előfordulhat, és gyakran felismerhető a látványos, élénk színű virágairól. A virágok valójában aprók és élettelenek, a látványos színek az erre a célra kialakult három tollas burkolat, vagy hüvely adja. A leggyakoribb színek a rózsaszín, a lila, a piros és az orángesárga.

A bougainvillea igényli a meleget és a napfényt, ezért legjobban olyan helyen fejlődik, ahol sok napfény éri. A talajt tekintve a bougainvillea jól tűri a szegényebb, homokos talajt, de fontos, hogy jó vízelvezetése legyen. Az öntözést is csak akkor szükséges elvégezni, ha a talaj kiszáradt.