2024. Április 24., szerda
György névnapja

Hogyan szaporítsunk Korallberkenyét otthon?

2023-09-13 07:31 | Nézettség: 1792
A korallberkenye (Photinia x fraserii) egy gyönyörű kerti növény, mely díszes levelekkel és dekoratív bogyókkal büszkélkedik. Nagyon népszerű a kertészek és kerttulajdonosok körében, de nem mindig kell drága növényeket vásárolnunk a kertészetekben. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet otthon szaporítani a korallberkenyét dugványokkal, hogy pénzt és időt takarítsunk meg, és élvezhessük ezt a gyönyörű növényt saját kertünkben.

Dugványok begyűjtése

A korallberkenye dugványok begyűjtése az első lépés a szaporítás során. A megfelelő időzítés és technika kulcsfontosságú:

Időzítés: A legjobb idő a korallberkenye dugványok levágására a nyár közepe vagy vége, amikor a szár megfelelő vastagságú. Kora reggel vagy felhős napon vágd le a dugványokat, hogy nedvesek legyenek a harmattól. Ne hagyd őket túl sokáig napfényben, mivel kiszáradhatnak.

Fertőtlenítés: Fertőtlenítsd a metszőollót vagy kést, mielőtt nekilátnál a vágásnak. Használhatsz gyenge teafaolaj-oldatot vagy más fertőtlenítőszert.

Dugványok mérete: A dugványoknak körülbelül 8-10 cm hosszúnak kell lenniük. Mindig válaszd a friss hajtásokat, mivel ezek a legjobban gyökereznek.

Levelek eltávolítása: A dugványok a leveleken keresztül veszítik el a nedvességet, ezért távolítsd el az alsó leveleket, és csak néhány levelet hagyj a dugvány végén. Ha a levelek nagyok, vágj le róluk egy részt, de ügyelj, hogy ne sérüljön meg a dugvány hegye.

Ültetés és gondozás

A dugványok begyűjtése után következnek az ültetés és gondozási lépések:

Ültetőközeg: A legjobb ültetőközeg a korallberkenye dugványokhoz homok és kókuszrost keveréke. Ezen kívül használhatsz etőzegmohát, perlitet vagy vermikulitet.

Üvegház létrehozása: Hozz létre egy mini üvegházat, például hajlított drótokból és műanyagzacskóból, hogy megőrizd a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet a dugványok körül.

Gyökerezés ellenőrzése: Körülbelül három-négy hét múlva óvatosan húzd meg a dugványokat, hogy ellenőrizd, kifejlődtek-e már a gyökerek. Ha ellenállást érzel, a dugványok készen állnak a következő lépésre.

Párásítás és világítás: A dugványokat rendszeresen párásítsd, különösen, ha beltérben tartod őket. Fokozatosan szoktasd hozzá őket a közvetlen napfényhez.

Kivitelezés a kertbe: Amikor a dugványok elérték a megfelelő méretet és kigyökereztek, már kint is ültetheted őket a kertedbe.

Korallberkenye

A korallberkenye fajtái

A korallberkenye (Photinia x fraserii) egy rendkívül sokoldalú dísznövény, melynek számos változata létezik. Ezek a változatok különböző méretűek, levelezettséggel és színezéssel rendelkeznek, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes megfelelőt a kertjébe. A legelterjedtebb és népszerűségben elől járó fajták közül néhány:

  • Red Robin Sűrű, felálló ágú, 2-4 méter magasra növő, erős növekedésű, előszeretettel alkalmazzák sövényként. Téltűrő, a legelterjedtebb fajta.
  • Little Red Robin Törpe korallberkenye, 1 méternél nem lesz magasabb, apróbb levelű fajta, dézsába ültetve is jól fejlődik, szintén téltűrő.
  • Carrae Rouge Kompakt habitusú, felfelé törő hajtásai fényes piros levelekkel hajt ki. Az élénk piros szín a nyár folyamán elhalványul és ősszel újra élénkebb árnyalatra vált.
  • Compacta Kompakt növekedésű, sövénynek, gömb formának kialakítva is tökéletes.
  • Pink Marble Tömörebb lombozat jellemzi, kompakt megjelenésű, télálló fajta. Levelei érdekes fehér-tarkák, friss hajtásai rózsaszínesek.
  • Corallina Tömöttebb lombozat jellemzi, kompakt megjelenésű, télálló fajta.
  • Glanzkopf Sövénynek és formára nyírva is alkalmazható, télálló, jól nyírható.

Mindegyik fajta egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, így lehetőség nyílik a kertészeknek a különleges és egyedi kertek tervezésére.

Az alábbi videóban pedig Megyeri Szabolcs kertész mutatja meg neked, hogyan kell gondozni a Korallberkenyét!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7zx2zQElbNA