2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Idős körtefa metszése Kosztka Ernővel. Metsző iskola

2023-03-06 16:25 | Nézettség: 168
Egy idős gyümölcsfa általában csupa ág és bog, a tapasztalatlan kertésznek fogalma sincs róla, hogyan fogjon neki a metszésének. Szerencsénkre itt van nekünk Kosztka Ernő metsző-mester, aki most is részletesen és közérthetően mutatja meg nekünk a körtefák metszésének és korona alakításának türkkjeit.

Miért kell szakszerűen metszeni az öreg körtefát, hogy bőséges termése legyen?

Az öreg körtefák metszése fontos, mert segít meghatározni a fa formáját, javítja a termés mennyiségét és minőségét, és segít megőrizni a fa egészségét. A szakszerű metszés segíti a fát abban, hogy az ágai elég erősek legyenek a gyümölcsök megtartásához, és a fa könnyebben tudjon kiszáradni, ami megakadályozza a betegségek kialakulását.

A metszés során eltávolítjuk az elhalt, beteg vagy sérült ágakat, amelyek gátolják a fa növekedését és gyümölcstermését. A metszés során a fa ágainak számát és hosszát is szabályozzuk, így biztosítva, hogy a fa ágai elegendő fényt és levegőt kapjanak.

Az öreg körtefák esetében különösen fontos a szakszerű metszés, mivel az idő múlásával a fa ágai vastagabbak és merevebbek lesznek, ami nehezebbé teszi a metszést, és a fa gyümölcstermését is rontja. A rendszeres metszés segíti a fát abban, hogy fiatalabb és egészségesebb ágakat növesszen, így javítva a termést és megőrizve a fa életképességét hosszabb ideig.

Kerti munkákkal növényekkel kapcsolatos érdekességeket ide kattintva olvashat!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ZljaKCnJkK4