2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Így verte át a dohányipar az egész világot

2023-05-12 21:06 | Nézettség: 622
Körülbelül 100 évvel ezelőtt a dohánygyárak feltaláltak egy terméket, ami értékesítési szempontból gyakorlatilag a csodával volt egyenlő. Megfizethető volt, élvezetes és könnyen hordozható. Emellett pedig segített a szorongás a csökkentésében. Mindennek viszont hatalmas ára volt. Mai videónkban bemutatjuk, hogy verte át a világot a dohányipar évtizedeken keresztül.

A nagy átverés és nem az utolsó!

A dohányipar történetében számos olyan programot indítottak el, amelyek célja az volt, hogy megkérdőjelezzék a dohányzás és a dohánytermékek egészségkárosító hatásait. Az egyik ilyen program, amelyet 1976-ban indítottak el, az "A Scientific Perspective" (Egy tudományos nézőpont) volt.

Ez a program azért volt figyelemre méltó, mert a dohányipar először fordult közvetlenül a tudományos közösséghez, és megpróbálta bizonyítani, hogy a dohányzás és a rák közötti kapcsolat nem egyértelmű, és hogy más tényezők is befolyásolhatják a rák kialakulását. Azonban a program valójában egy átfogó dohányipari kampány volt, amelynek célja az volt, hogy megkérdőjelezzék a kutatások eredményeit, amelyek kimutatták a dohányzás és a rák közötti összefüggést.

A program során a dohányipar tudósokat bérelt fel, hogy kutassanak az összefüggések és a kutatások ellenérvei között, és szakirodalommal, sajtóközleményekkel és kongresszusi meghallgatásokkal próbálták felhívni a figyelmet az alternatív érvekre. Azonban a tudományos közösség nagy része nem fogadta el az érveiket, és a dohányzás egészségkárosító hatásairól szóló kutatások továbbra is egyértelműek maradtak. A "A Scientific Perspective" program végül kudarcot vallott, és a dohányipar egyik legnagyobb botrányának számít.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=izMcStV_69A