2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Így vigyázzunk a házunkra karácsonykor, amíg távol vagyunk

2022-11-28 10:34 | Nézettség: 604
A betörők is várják már, hogy elutazzunk az ünnepekre - Betörőktől úgy védhetik meg legjobban a házukat, ha úgy tesznek mint, ha otthon lennének.- Betörésbiztos védelmet szeretne biztosítani otthonában karácsonykor és nem tudja mik azok nagyon egyszerű ingyenes módszerek, amivel meg tudja védeni házát? Karácsonkor is biztonságban szeretné tudni otthonát a betörőktől, besurranóktól akkor is amikor nem tartózkodik az ingatlanban? Olcsó és ingyenes megoldások, amikre nem gondolt otthona betörőktől való védelmének érdekében! Tippek, ötletek az otthona védelméhez!

Közeledik a karácsony, és vele együtt a “Reszkessetek, betörők!” szezonja. Az ünnepek alatt ténykedő tolvajok azonban sajnos jóval felkészültebbek, mint akikkel Kevinnek kellett szembe szállnia. Ha nem védjük kellőképpen az ingatlanunkat, akkor könnyen kifigyelhetik, mikor vagyunk távol. Szerencsére azonban ma már van rá mód, hogy megelőzzük a bűncselekményeket.

Néhány egyszerű tipp:

  • Legjobb sasszem a szomszéd, aki amúgy is álandóan leskelődik
  • Közösségi médiban ne posztolja, hogy máshol tartózkodik, mert igen ezt figyelik a betörők
  • Időkapcsolós lámpák, amelyek automatikusan felkapcsolják a lámpákat a ház különböző helyiségeiben
  • Mozgásérzékelős lámpák az udvaron és a lakásban

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=wNJSUmRNUzo

Senki számára nem újdonság, hogy nehéz idők várnak a hazai gazdaságra: a beruházások szünetelnek, így sok építőipari munkahely fog megszűnni. Az egész régióban nő majd a munkanélküliség, és ebből következően a bűncselekmények száma is.

Posztoljuk később a Facebook-fotókat!

Mit tehetünk, ha nem akarunk célponttá válni? Ha a közösségi médiában általában megosztjuk, épp merre utazgatunk, ezúttal érdemes ezekkel a fotókkal is addig várni, amíg haza nem térünk a vendégségből.

Fontos az is, hogy a ház vagy lakás ne keltsen elhagyatott benyomást.

  • Érdemes például kiüríteni a postaládánkat, vagy ha jó viszonyban vagyunk a szomszéddal, akkor őt kérni meg erre a feladatra.
  • Az is lényeges, hogy semmilyen értékünk ne maradjon szem előtt: a kültéri tárgyainkat, például a fűnyírót és a kerékpárt zárjuk fészerbe vagy garázsba.

Ha eddig nem tettük volna, éjszakánként mindenképp zárjuk az ajtónkat és az ablakokat is.

A betörők ma már sajnos technikailag is nagyon felkészültek: átlagosan mindössze 13 másodpercükbe telik egy zárat felfeszíteni. Nem csoda hát, hogy sokan döntenek a riasztórendszerek, a távfelügyelet és a kamerák beszerelése mellett.

“A karácsonyi, év végi időszakban egyébként is megnövekedett terheléssel számolunk: átlagosan 17 százalékkal nő ilyenkor a betörések száma, hiszen több az üresen hagyott ingatlan is. Az elkövetők gyakran kifigyelik, mikor utaznak el otthonról a lakók a szülőkhöz, nagyszülőkhöz. Ehhez társul most a válság okozta emelkedés is a betörések számában” - mondja Csalami János, az Elektronika Vonala vagyonvédelem alapítója, biztonságtechnikai szakértő.Ha pedig kikezdhetetlen megoldást szeretnénk, lássuk el az ingatlant valamilyen vagyonvédelmi eszközzel: riasztóval, kamerával, távfelügyelettel - tanácsolja a szakértő.

“A riasztórendszert nem csak behatolásjelző eszközökkel tudjuk kiegészíteni, hanem szén-monoxid -és füstjelzővel is, ami a fűtési szezonban egyébként is az ügyfelek segítségére lehet. A legtöbb kertesházban van riasztórendszer, de a kert kevésbé védett. A legjobb védelmet az infrasorompók nyújták, ezeket azonban kertesháznál utólag beépíteni macerás és költséges folyamat.”

Érdemesebb lehet az ár-érték arányban szintén megfelelő kültéri mozgásérzékelőkbe fektetni. Ezek közt olyanok is akadnak, amelyek akár két irányból, két sugárral is védik a nyílászárókat.

“Létezik távfelügyeleti preventív szolgáltatás is. Ennek lényege, hogy egy járőr tetszőleges időszakokban kimegy az ingatlanhoz, jelenlétet szimulálva. Még azt is meghatározhatjuk, hogy milyen napszakokban érkezzen” - zárja Csalami János.