2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

James Bond is öregszik? GoldenEye akkor és most! Nézd meg, hogy néznek ki ma a szereplők!

2023-02-18 09:41 | Nézettség: 572
Az 1995-ben megjelent James Bond film, a GoldenEye, korszakváltó volt a Bond filmek történetében. A 28 évvel ezelőtti film hatalmas siker volt, nézzük kik voltak a szereplői és hogy néznek ki ma az akkori Bond lányok és a 007-es, közel 30 évvel a bemutató után.

GoldenEye egy 1995-ös brit kémfilm, a James Bond sorozat 17. része. A filmet Martin Campbell rendezte, és főszereplője Pierce Brosnan, a legendás brit titkos ügynök, James Bond. A producerei Michael G. Wilson és Barbara Broccoli voltak, a forgatókönyvet pedig Jeffrey Caine írta.

GoldenEye története

A GoldenEye című film története szerint James Bondot, a brit titkosszolgálat 007-es ügynökét Mozambikban szolgáló katonatársa, Alec Trevelyan (006-os ügynök) menti ki egy orosz hadifogolytáborból. A két barát azonban később szakít egymással, amikor Trevelyan hirtelen eltűnik a képből, és halottnak hiszik.

Az események húsz évvel később játszódnak, amikor James Bond visszatér, hogy újra szembe nézzen Trevelyan-nal, aki visszatért, hogy bosszút álljon az angolokon. Trevelyan és csapatai egy titokzatos fegyverrel, a GoldenEye nevű számítógépes rendszerrel akarják felrobbantani az Egyesült Királyság gazdaságát.

James Bond feladata, hogy megakadályozza az akciót, megállítsa Trevelyan-t, és kiszabadítsa az orosz hadifogolytáborból egykor megmentett nőt, Natalya Simonovát, aki az egyetlen, aki segíthet megtalálni a GoldenEye rendszert. A film számos akciójelenettel és izgalmas üldözéssel tarkított kalandot ígér a nézőknek, és egy újabb fejezetet nyitott a James Bond franchise-ban.

A GoldenEye című film főbb szereplői:

 • James Bond, akit Pierce Brosnan alakít:, az MI6 007-es ügynöke
 • Alec Trevelyan  szerepét Sean Bean játsza : James Bond katonatársa és barátja, az MI6 006-os ügynöke
 • Natalya Simonova (Izabella Scorupco): az orosz kódfejtő, aki megmenti James Bond életét, majd segít neki megtalálni a GoldenEye rendszert
 • Xenia Onatopp (Famke Janssen): az orosz bérgyilkos, aki Trevelyan oldalán áll, és aki élvezi, ha áldozatainak nyögése hallatszik
 • Valentin Zukovsky (Robbie Coltrane): egy orosz maffiavezér, aki először ellensége, majd később James Bond szövetségese lesz
 • Judi Denchet láthatjuk M szerepében: az MI6 főnöke, aki úgy gondolja, hogy James Bond túl vakmerő és önfejű, de végül elismeri az érdemeit

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=cfCt2yxNKcI

A GoldenEye című film sikeresnek bizonyult a mozikban és kereskedelmi szempontból is. A film bemutatója 1995 novemberében volt, és az Egyesült Államokban 106 millió dolláros bevételt ért el, a nemzetközi piacon pedig 350 millió dolláros bevétele volt. Ez a kasszasiker a legnagyobb bevételt hozta a James Bond filmek közül az Egyesült Államokban, amíg az 1997-ben bemutatott Tomorrow Never Dies nem szerezte meg ezt a címet.

A GoldenEye pozitív fogadtatásban részesült a kritikusoktól is. A film zenei betétje, Tina Turner előadásában azonos című GoldenEye dala is nagy sikert aratott. A film megnyerte a BAFTA-díjat a legjobb vizuális effektusokért és a legjobb hangért, valamint jelölést kapott a legjobb filmzene kategóriában is.

A GoldenEye kereskedelmi sikere hozzájárult ahhoz, hogy a James Bond franchise folytatódjon, és újabb filmek készüljenek Brosnan főszereplésével.

Az eddigi James Bond-ot alakító szinészek

 • Sean Connery: 1962-1967, 1971
 • George Lazenby: 1969
 • Sean Connery: 1971
 • Roger Moore: 1973-1985
 • Timothy Dalton: 1987-1989
 • Pierce Brosnan: 1995-2002
 • Daniel Craig: 2006-2021

Összességében hét különböző színész játszotta el James Bond karakterét a hivatalos filmekben. A legtöbb filmben Sean Connery és Roger Moore szerepelt, mindketten hét-hét alkalommal. Daniel Craig volt az utolsó James Bond színész, aki eddig három James Bond filmben játszotta a szerepet, de 2021-ben bejelentette, hogy visszavonul a szereptől.