2024. március 1., péntek
Albin névnapja

Kádár kocka felújítása és átalakítása - hogyan érdemes belefogni? Videóval

2023-08-04 17:43 | Nézettség: 2491
A Kádár-kocka egy magyar kifejezés, amely egy speciális típusú épület alaprajzát jelöli. Ez az elnevezés Kádár János, Magyarország kommunista vezetője után kapta nevét. A Kádár-kocka építészeti stílusát jellemzően az 1960-as években és az azt követő évtizedekben épült társadalmi lakásépületek alkalmazzák Magyarországon.

A Kádár kocka jellemzői:

- Forma: A Kádár-kockák általában hatalmas, szürke, egyszerű kocka alakú épületek, amelyek jellemzően egyszintesek..

- Funkció: Ezek az épületek több lakóegységet foglalnak magukban, és elsősorban az olcsó, tömeges lakhatás problémájának megoldására épültek.

- Tervezési elv: Az építészeti tervezés során a funkcionalitás és a gazdaságosság került előtérbe, és a dekorációra, díszítésekre kevés hangsúlyt helyeztek.

- Elhelyezkedés: A Kádár-kockák általában elővárosi (külvárosi) területeken találhatók, valamint a kisebb településeken, falvakban, községekben, ahol sok lakóházat gyorsan és hatékonyan lehetett felhúzni

Bár ezek az épületek nem feltétlenül tartoztak a legszebbek közé, és sokukat kritizálták az esztétikai és funkcionális szempontok miatt, sok ember számára jelentettek megoldást a megfizethető lakhatás biztosításában.

Az építészeti preferenciák és irányzatok az évek során változtak, és a Kádár-kocka építészet is a múlté. Ma már új típusú lakóépületek és az építészeti megközelítések más formái dominálnak, és a régi típusú kockaépületek felújítására vagy helyettesítésére törekednek a modern igényeknek megfelelően.

Kádár kocka felújítása, átépítése, tervek az alábbi videóban:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5wxeyGTOqUs