2022. június 29., szerda
Péter, Pál névnapja

Karikó Katalin tanácsai a sikeres életúthoz

2022-04-04 18:09 | Nézettség: 209
Szegedi egyetemi kutatásaira költi a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (672.000 euró, azaz több mint 247 millió forint) támogatás jár.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=PhIKk2W9z5c

Szimpóziummá és új kutatási forrássá lesz a Szegedi Tudományegyetemen a 2022. évi Novo Nordisk-díj támogatásának Karikó Katalint illető része. Az SZTE alumnája és professzora 2022. április 1-jén amerikai és két németországi kutatótársával együtt vette át a Novo Nordisk Alapítvány elismerését. Az utóbbi napokban további kitüntetésekben is részesült a magyar biokémikus, aki tavaly novemberben bejelentette: a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díjával járó támogatásból is szegedi egyetemi kutatásait finanszírozza.
 
Az emberiség javát szolgáló, az orvostudomány nemzetközi fejlődéséhez hozzájáruló aktív tudósokat ismer el aNovo Nordisk-díj.
Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért és kitartó munkájáért a Novo Nordisk Alapítvány Karikó Katalinnak és kutatótársainak – Drew Weissmannak, Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek – ítélte a 2022. évi Novo Nordisk-díjat. A tudósok úttörő szerepet játszottak az alapkutatásban és SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia megfékezéséhez hozzájáruló első oltóanyag kifejlesztésében.
A díjátadót 2022. április 1-jén Koppenhágában tartották.


Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (672.000 euró, azaz több mint 247 millió forint) támogatás jár. A Novo Nordisk Alapítvány elismerésének különlegessége, hogy 90 százaléka kutatási ösztöndíj, fennmaradó része személyi jutalom. A Novo Nordisk Fonden további 500.000 DKK (67000 euró) támogatást nyújt a négy kedvezményezett tudós kutatási témájához kötődő nemzetközi tanácskozáshoz. 
Szegedi egyetemi kutatásaira költi a 2022-es Novo Nordisk-díj reá eső részét Karikó Katalin. Az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről a Szegedi Tudományegyetem szimpóziumot is rendez.


Emlékezetes: tavaly novemberében érkezett a hír, hogy Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját is elnyerte Karikó Katalin és két német kutatótársa. Akkor az SZTE professzora bejelentette: a svájci kitüntetéssel járó támogatásból az alma materében induló kutatásait finanszírozza.

Karikó Katalin az utóbbi napokban európai, ázsiai és amerikai elismerésekben részesült.


A magyar biokémikus Brüsszelben vendégeskedett 2022. március 23-30. között. Ott az első kémiai világkonferencia centenáriumán átvette a Solvay-díjat, tiszteletére a magyar nagykövetség fogadást adott, az ULB díszdoktorává fogadta, a belga királlyal és cégvezetőkkel vacsorázott.
Szöulban 2022. március 24-én bejelentették: az első „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Díjat” Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, Drew Weissman, az UPenn professzora, továbbá Tore Godal, a CEPI tanácsadója kapja. 


Philadelphiában 2022. március 31-én a National Disease Research Interchange (NDRI) sajtóhírben tette közzé, hogy a 2022. évi „Empowering Research and Discovery Award” Karikó Katalin és Drew Weissman legújabb jutalma.