2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Kérje gyermeke ingyenes, újszülöttkori SMA szűrését!

2023-02-20 20:46 | Nézettség: 102
Mi az az SMA? Zente történetén keresztül egy ország megismerte ezt a betegséget. A veleszületett gerincvelői izomsorvadás (SMA) ritka öröklődő betegség, melyben a gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulása súlyos izomsorvadáshoz vezet. Az SMA az "Simple Moving Average" rövidítése, ami egyszerű mozgóátlagot jelent. Ez egy olyan matematikai mutató, amely a pénzügyi elemzésben használatos a trendek és a piaci mozgások felmérésére.

Az SMA egy időszakra vonatkozó árak átlaga, amelyet a pénzügyi eszköz (például részvények, árucikkek, devizák) árfolyamának egymás utáni időszakokban történő átlagolásával számítanak ki. Az SMA kiszámítása az elmúlt időszakokban (például 10, 50 vagy 200 időszak) megfigyelt árak átlagát veszi figyelembe, hogy egy átlagos árfolyamot kapjon.

Az SMA egy olyan eszköz, amely segít a kereskedőknek és befektetőknek az ármozgások trendjének és irányának felmérésében. Az SMA-t gyakran alkalmazzák a technikai elemzésben és a technikai kereskedésben is.

Közel 100 százalékban igényelnék a gerincvelői izomsorvadás (SMA) ingyenes újszülöttkori szűrését a leendő anyukák

Megkapta kezelését az első, gerincvelő-eredetű izomsorvadásos génhibával rendelkező csecsemő, akit az újszülöttkori szűrés keretében kérhető mintaprogramban teszteltek SMA-ra is

Budapest, 2023. február 16: Nem kérdés a kisbabát tervező, magyar nők számára, hogy igénybe vegyék a tavaly novembertől ingyenesen kérhető újszülöttkori SMA-szűrést – derült ki a Pulzus kutatócég friss reprezentatív kutatásából. A megkérdezett 25 és 45 év közötti nők nem kevesebb mint 97 százaléka élne a lehetőséggel . A tavaly elindult mintaprogramban a szűrés költségmentes és nem jár plusz vérvétellel, viszont szülői beleegyezéshez kötött. A program fontosságát mutatja, hogy az önkéntes szűrésnek köszönhetően, már újszülött korban is felismerhető a betegség és megkezdhető a kezelés, ami jelentős életminőség javulást hozhat az SMA-s gyermekek és családjaik számára.  

Mint az a napokban bejelentésre került, kiszűrték az első olyan SMA-s kisbabát, aki a tavaly novemberben indult mintaprogram keretében ingyenes SMA-újszülöttkori szűrésben vett részt. A közreműködő szervezetek összehangolt munkájának köszönhetően a csecsemő már kezelésben is részesült . A gerincvelő-eredetű izomsorvadás újszülöttkori szűrésénének fontosságát mutatja, hogy jelenleg terápia nélkül az újszülöttek között az SMA az egyik legfőbb genetikai eredetű halálok , azonban a betegség korai diagnózisa, és időben, még a tünetek megjelenése előtt elkezdett kezelése jelentős életminőség javulást hozhat az SMA-s gyermekek és családtagjaik számára2.

Nem véletlen tehát, hogy a gyermeket tervező leendő kismamák számára egyértelmű, hogy kérjék az SMA újszülöttkori ingyenes szűrését a kisbabájuk számára. A Pulzus kutatócég friss reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a megkérdezett 25 és 45 év közötti magyar nők 97 százaléka élne a lehetőséggel1; a tavaly novemberben elindult mintaprogram kommunikációját dicséri, hogy tavaly nyáron – akkor még csak a jövőben elérhető lehetőségként – 94 százalék kérte volna a szűrést.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy az SMA korai diagnosztizálása érdekében hazánkban is elérhetővé vált az ingyenes újszülöttkori szűrés a mintaprogram keretében. Az időben észlelt betegséggel a megfelelő terápiát is mielőbb el lehet kezdeni, ezzel pedig számos SMA-s csecsemő kaphat lehetőséget egy teljesebb életre” – mondta el Dr. Mazalin Kata, a Novartis Hungária Orvosigazgatója.


Hazánkban közel 50 éve vezették be a csecsemők újszülöttkori szűrését, mellyel jelenleg 27 féle  súlyos, ritka, de kezelhető betegségre utaló eltéréseket keresnek, hogy időben, még a tünetek látható megjelenése előtt diagnosztizálhassák azokat. A vizsgálatot a születés után kettő–négy nappal egy egyszerű, a sarokból vett vérmintából készült teszttel végzik, mely évente megközelítőleg 50-60 életet menthet meg . Mintaprogram keretében már az SMA is a szűrés része, melyet a születést követő általános szűrővizsgálatokkal együtt, ugyanabból a vérmintából végeznek. Ez nagy előrelépés a betegek érdekében, de fontos, hogy a szülők éljenek is ezzel a lehetőséggel és járuljanak hozzá a teszt elvégzéséhez a beleegyező nyilatkozat aláírásával. 

A spinális muszkuláris atrófia (SMA) olyan ritka genetikai betegség, mely világszerte körülbelül minden tízezredik embert érinti  és visszafordíthatatlan, progresszív izomsorvadáshoz vezethet. Az SMA legsúlyosabb formájában a gyermek életének az első három-négy hónapjában a tünetek jellemzően nem láthatók vagy nehezen felismerhetőek. Ennek eredményeként sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, ekkorra már elkezdődik a mozgásért és az izmok működésért felelős speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Az SMA legsúlyosabb formájával érintett gyermekek kezelés nélkül idővel képtelenek önállóan mozogni, enni vagy akár lélegezni, mivel az ezekért felelős izmok sorvadása tapasztalható. Ez a károsodás nem fordítható vissza, és már a második életévig állandó lélegeztetés szükségességéhez – vagy akár halálhoz – vezethet.  Ugyanakkor, ha az SMA-t újszülöttkori szűrés révén korán észlelik, és haladéktalanul kezelik, akkor a gyermek szinte az egészséges társaihoz hasonló ütemben is fejlődhet. 

A kiépített kezelési hálózat révén a neuromuszkuláris centrumokban országszerte biztosított az SMA-s betegek ellátása. A régióban Magyarország élen jár az SMA terápiás kezeléseinek elérhetősége tekintetében, többek közt a legújabb génterápiás eljárás is már államilag támogatott formában is elérhető 2021. áprilisa óta.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=hrG-NMa0h8I