2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Kevesen tudják ezeket a trükköket! A legértékesebb ötletek üres palackokból és PVC-csőből

2023-06-14 11:17 | Nézettség: 602
Tippek, ötletek a műanyag palackok és csövek újra hasznosításával kapcsolatosan. Néhány ötlettel te is hozzá láthatsz környezeted átalakításához és ezáltal rendkívül sok pénzt takarítasz meg, ráadásul a környezetet sem szennyezed. Az újra hasznosításnak tehát számos pozitív hatása van a környezetre, a gazdaságra és a társadalomra. A műanyag palackok és csövek újra hasznosítása lehetőséget teremt arra, hogy a már meglévő anyagokat újra felhasználjuk és értéket teremtsünk belőlük, miközben csökkentjük a hulladék mennyiségét.

Az üres palackok és PVC-csövek felhasználására. A kreativitásodnak csak a képzeleted szab határt. Gondolkodj újra hasznosításban és keresd az olyan lehetőségeket, amelyekkel a hulladékot értékes tárgyakká alakíthatod át.

Az üres palackok és PVC-csövek kreatív módon való felhasználása számos értékes ötletet kínálhat.

Íme néhány ötlet, amelyeket érdemes kipróbálni:

 1. Kerti öntözőrendszer: Használj PVC-csöveket a kertben való öntözéshez. Vágj ki lyukakat a cső oldalán, majd csatlakoztasd a palackokat a csőhöz. A palackokat feltöltheted vízzel, majd amikor a növények öntözést igényelnek, a víz a palackokból a csőbe folyik és megöntözi a kertet.
 2. Állványok és polcok: Használj PVC-csöveket a háztartásban vagy a műhelyben állványok és polcok készítéséhez. Vágj és illeszd össze a csöveket úgy, hogy megfelelő méretű állványokat vagy polcokat alkoss.
 3. Növénytartók: Használj üres palackokat növénytartóként. Vágd el a palack tetejét, majd fúrj néhány lyukat az aljába a vízelvezetéshez. Ezután töltsd fel a palackokat földdel és ültess bele növényeket. A palackokat akaszd fel vagy helyezd el egy kerti állványon.
 4. Szerszámtartó: Vágj PVC-csöveket rövid darabokra, majd rögzítsd őket egy deszkához vagy falra. Ezáltal kis rekeszeket hozhatsz létre, amelyekben rendezetten tarthatod a szerszámaidat, például csavarhúzókat, fogókat vagy ecseteket.
 5. Madáretető: Használj egy nagyobb műanyag palackot vagy PVC-csövet, hogy madáretetőt készíts. Vágj ki nyílásokat az oldalán, amelyeken a madarak be tudnak repülni, majd felfüggesztheted egy fára vagy tartóra. Töltsd fel a palackot madáreleséggel, és figyeld, ahogy a madarak élvezik az ingyenes étkezést.
 6. Itt van még további ötlet az üres palackok és PVC-csövek hasznosítására:
 7. Hangszerek: Készíts hangszereket az üres palackokból és PVC-csövekből. Például készíthetsz hangdobozt, flautát vagy ütőhangszereket. Vágd el a palackokat vagy csöveket különböző hosszúságú darabokra, majd fúrj vagy vágj kisebb nyílásokat a csövekbe a hang kialakításához.
 8. Sörösöntő: Ha szeretsz otthoni sörfőzéssel foglalkozni, akkor használhatsz PVC-csöveket sörosztás céljára. Készíts olyan szerkezetet, amely segít az üvegekbe történő könnyű és tiszta sörosztásban.
 9. Kisállatjátékok: Vágj el néhány PVC-cső darabot és alakítsd át őket kisállatjátékokká. Például készíthetsz egérházat vagy macska játékokat, amelyekben a kedvenced játszhat vagy rejtekhelyet találhat.
 10. Fali tárolók: Rögzíts PVC-csöveket a falra, hogy kisebb tárgyakat tárolhass bennük. Például rögzíthetsz PVC-cső darabokat a fürdőszobában a fogkefék vagy a hajkefék tárolására, vagy az irodában ceruzák és tollak elhelyezésére.

További ötletek, tippek műanyag palackok és csövek felhasználásához:

-

 1. Mini akvárium: Használd a palackokat mini akváriumként. Vágj el egy palack alját, és helyezz bele víztiszta vizet és néhány díszhalat. Ez egy egyszerű, de szép dekoráció lehet a szobádban.
 2. Gyógyszer-tároló: Hozz létre egy PVC-csőből és egy palackból álló gyógyszer-tárolót. Vágd el a PVC-csövet megfelelő hosszúságú darabokra, és ragaszd őket a palackhoz. Így könnyedén rendezheted és tárolhatod a kis gyógyszereket.
 3. Mobiltelefon-tartó: Vágj el egy üres palackot úgy, hogy hosszú, függőleges darabot kapj. Vágj ki nyílást a palack oldalába, amelybe belefér a mobiltelefonod. Ezután használhatod a palackot tartóként, hogy a mobiltelefonodat stabilan megtartsa, amikor például videót nézel vagy éppen töltődik.
 4. Gyümölcstál: Vágj el egy nagyobb palack tetejét, majd díszítsd a palackot a saját ízlésed szerint. Ezután helyezz bele különböző gyümölcsöket, például szőlőt, szilvát vagy narancsot. Ez egy szép és praktikus tál, amelyben könnyen megőrizheted a gyümölcsöket és könnyedén hozzáférhetsz hozzájuk.
 5. Rendszer tároló: Használj PVC-csöveket és palackokat rendszerező tárolóként a műhelyben vagy a garázsban. Vágj el PVC-csöveket különböző hosszúságú darabokra, majd rögzítsd őket egy deszkára vagy falra. Helyezd bele a palackokat, és tárold benne a csavarokat, anyákat, csatlakozókat és más kisebb alkatrészeket.
 6. Párnák: Vágj el nagyobb PVC-cső darabokat, majd vágj ki belsejükből puha anyagot, például habot, hogy kényelmes párnákat készíts. Ezután varrd össze a párnákat, és használhatod őket kerti bútorokhoz, piknikezéshez vagy akár beltéri pihenőhelyekre is.
 7. Ékszer-tároló: Vágj el egy palack tetejét, majd díszítsd ki a palackot színes ragasztóval vagy más dekorációs anyagokkal. Helyezz a palackba kisebb PVC-cső darabokat, amelyekbe az ékszereidet tárolhatod. Ez egy praktikus és egyedi megoldás az ékszereid rendezett tárolására.
 8. Fotóállvány: Használj PVC-csöveket egy egyszerű és olcsó fotóállvány készítéséhez. Vágj el néhány csődarabot, és illeszd össze őket, hogy létrejöjjön egy stabil állvány. Ezután helyezd rá a fényképezőgépet vagy a telefont, és készítsd el a tökéletes fényképeket vagy videókat.
 9. Ültetődobozok: Vágj el nagyobb méretű palackok alját, majd töltsd meg őket földdel. Ezután ültesd el a növényeket a palackokba, és használhatod őket ültetődobozként a kertben vagy az erkélyen. Ez egy egyszerű és helytakarékos módja a növények termesztésének.
 10. Háziállatok etetője: Használj egy üres palackot és PVC-csövet, hogy készíts egy automatikus etetőt vagy itatót a kisállataid számára. Vágd el a palack alját, majd rögzítsd rá a PVC-csövet, amely a tárolótartállyá válik. A cső végére helyezz egy szelepet vagy egy itatófejet, hogy a kisállatok könnyen hozzáférjenek az ételhez vagy vízhez.

Ha még szeretnél ötletet itt találsz:

-

 1. Játéktároló: Használj nagyobb méretű PVC-csöveket játéktárolóként a gyerekszobában. Vágd el a csöveket különböző hosszúságú darabokra, majd helyezd el őket álló vagy fekvő helyzetben a földre vagy a polcokra. A gyerekek könnyen belerakhatják a játékokat, így rendet tarthatsz a szobában.
 2. Ruhafogas: Vágj el PVC-csöveket kisebb darabokra, majd rögzíts rájuk kétoldalú ragasztóval vagy csavarral fogantyúkat. Ezután használhatod őket ruhafogasként, hogy rendezetten tarthasd a kabátokat vagy táskákat.
 3. Kerti komposzttartály: Használj nagyobb méretű PVC-csöveket és üres palackokat, hogy készíts egy kerti komposzttartályt. Vágd el a csöveket különböző hosszúságú darabokra, majd illeszd össze őket a palackokkal. Ezután töltsd fel a palackokat kerti hulladékkal és komposztálj. A palackok közötti hely lehetővé teszi a levegő áramlását és a komposzt érését.
 4. Horgászathoz tartozékok: Használj PVC-csöveket a horgászfelszerelések tárolására és rendezésére. Vágj el nagyobb darabokat, és rögzítsd őket egy deszkára vagy falra. A csövekbe helyezheted a horgokat, damilokat, műcsalikat és más kiegészítőket, hogy könnyen hozzáférhess horgászat közben.
 5. Karácsonyi díszek: Használj üres palackokat és PVC-csöveket karácsonyi díszek készítéséhez. Vágd el a palackokat vagy csöveket különböző alakzatokra, például csillagokra vagy hópelyhekre. Ezután díszítsd a darabokat festékkel
 6. Játszóház vagy sátor: Használj PVC-csöveket és üres palackokat, hogy építs egy kisállatok vagy gyerekek számára játszóházat vagy sátort. Illessz össze néhány PVC-cső darabot, hogy alkoss négyzet vagy háromszög alakú vázat, majd rögzítsd rájuk palackokat a stabilitás érdekében. Ezután takard be a vázat anyaggal, például lepedővel vagy ponyvával, és voilà, egy kisállatok vagy gyerekek számára alkalmas kis játszóházat készítettél.
 7. Virágágyás kerítés: Vágj el nagyobb PVC-cső darabokat a kívánt hosszúságokra, majd vágd ketté őket hosszában. Helyezd a csöveket a virágágyás köré, hogy szép és dekoratív kerítést hozz létre. A csövek színes festékkel vagy díszítőelemekkel is dekorálhatók, hogy még attraktívabbá váljanak.
 8. Kerti zuhany: Használj nagyobb méretű PVC-csöveket és palackokat, hogy készíts egy kerti zuhanyt. Illessz össze néhány PVC-cső darabot, majd rögzítsd rájuk egy palackot a víz tároláshoz. A cső egyik végét csatlakoztasd egy kerti tömlőhöz, és a másik végére helyezz egy zuhanyfejet. Ezután csatlakoztasd a tömlőt a vízforráshoz, és élvezd a frissítő kerti zuhanyt.
 9. Tárolódobozok: Vágj el kisebb méretű PVC-cső darabokat, majd zárd le az egyik végüket. Ezután használhatod ezeket a csődarabokat kisebb tárgyak, például apróbb játékok, ceruzák, könyvjelzők tárolására. Rendezd el őket egy polcon vagy asztalon, és könnyen megtalálhatod a kis dolgokat.
 10. Kreatív játékok: Vágj el PVC-cső darabokat különböző hosszúságokra, majd díszítsd őket színes ragasztóval, matricákkal vagy festékkel. Ezek a csődarabok fantasztikus építőelemek lehetnek kreatív játékokhoz, amelyekkel építhetsz épületeket, járműveket vagy bármit, amit csak elképzelsz.
 11. Állatsimogató: Használj nagyobb méretű PVC-csöveket és építs belőlük kisállat simogatót

Miért jó, ha a már nem használt műanyag palackokat és csöveket újra hasznosítjuk?

Az már nem használt műanyag palackok és csövek újra hasznosítása számos előnnyel jár:

 1. Környezetvédelem: Az újrahasznosítás segít csökkenteni a műanyaghulladék mennyiségét, amely jelentős terhet jelent a környezetre. Az újrahasznosítás révén kevesebb műanyag kerül a szemétlerakókba vagy a természetbe, csökkentve ezzel a környezeti terhelést és a szennyezés kockázatát.
 2. Energia- és erőforrás-megtakarítás: Az újra hasznosításnak köszönhetően csökken az új műanyag előállításához szükséges energia- és nyersanyagigény. A műanyagok újra hasznosítása kevesebb energiát igényel, mint az új műanyag gyártása, és csökkenti a természetes erőforrások kimerülését.
 3. Gazdasági előnyök: Az újrahasznosított műanyagok felhasználása gazdasági előnyökkel járhat. Az újrahasznosított anyagokat új termékek előállítására lehet felhasználni, ami munkahelyek teremtését és a gazdaság élénkítését eredményezheti.
 4. Kreativitás és innováció: Az újrahasznosított műanyagokból készült tárgyak vagy termékek különböző területeken, például designban, művészetben vagy kézművességben is alkalmazhatók. Ez lehetőséget teremt az újrahasznosított anyagok kreatív és innovatív módon történő felhasználására.
 5. Tudatosság és felelősség: Az újra hasznosításra való ösztönzés segít kialakítani az emberekben a hulladékkezelés és az anyagok felelős felhasználása iránti tudatosságot. Azzal, hogy aktívan részt veszünk az újra hasznosításban, hozzájárulunk a fenntarthatóbb és környezettudatosabb jövő kialakításához.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=roNGd4rwul0