2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Kiválthatja a műanyagot ez az új magyar találmány, és akár még meg is ihatod

2023-03-27 22:02 | Nézettség: 495
Egy anyag, amely kiválthatja a műanyagot, és úgy oldódik fel a vízben, hogy azt utána akár meg is tudod inni? Érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi időben számos környezetvédelmi probléma merült fel a műanyaggyártással kapcsolatban, és a környezettudatos megoldásokra való igény növekszik világszerte. Ennek eredményeként sok kutató és feltaláló dolgozik azon, hogy környezetbarát alternatívákat találjanak a műanyaggyártásra. Így, lehetnek olyan találmányok, amelyek képesek csökkenteni a műanyaghasználatot vagy kiváltani azokat bizonyos területeken, de erről pontosabb információra van szükség a kijelentés pontosításához.

Lajter Péter Tamás magyar feltaláló nemrég szabadalmaztatta DAT1 névre keresztelt találmányát, amely akár teljesen ki tudná váltani a műanyaggyártást az egész világon. A környezetbarát anyag különlegessége, hogy a többi lebomlónak nevezett műanyaggal ellentétben Péter találmánya még mikroműanyagokat sem hagy hátra, vagyis 100 százalékban károsanyagmentesen képes lebomlani. Ezt már nemzetközi vizsgálatok is tanúsítják, és a találmánynak eddig nem akadt párja a világon, így akár forradalmi változásokat is hozhat.  

Lajter Péter Tamás valóban egy forradalmi találmányt hozott létre, amelynek köszönhetően a műanyaggyártást kiválthatja egy környezetbarát anyaggal. A találmány különlegessége, hogy a többi lebomlónak nevezett műanyaggal ellentétben, 100 százalékban károsanyag mentesen képes lebomlani, még mikroműanyagokat sem hagyva hátra. Ha ez így van, akkor a találmány valóban nagyon ígéretes és nagy hatással lehet a környezetvédelemre. Azonban fontos megjegyezni, hogy a találmány gyakorlati alkalmazása és elterjedése az iparban és a hétköznapi életben még időt vehet igénybe, és további kutatásokra és tesztekre van szükség a találmány életképességének és hatékonyságának bizonyításához.

https://videolista.hu/kategoriak/kategoria/tudomany

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=YQTdGfLyFxc