2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

Korda Gyuri bácsit ki akarták végezni a nácik, egy napon múlott az élete - Kordáék élete

2023-06-07 21:48 | Nézettség: 613
Korda György és Balázs Klári életútja. Megcsalás, holokauszt, plasztika és Kossuth-díj - 43 éve együtt. Hogy élték meg a közel fél évszázadot az intrikák, megcsalás, póker szenvedély árnyékában?

Korda György

Eredeti nevén Klein György, magyar énekes és színész, 1939. július 19-én született Budapesten, a Dob utcában. Szülei, Klein József és Faragó Margit gyermekeként látta meg a napvilágot. Bár a második világháború alatt átélte a zsidóüldözést, szerencsésen túlélte és a háború után folytatta tanulmányait.

Korda György a Kertész utcai általános iskolában kezdte meg tanulmányait, majd a Petrik Lajos Vegyipari Technikumba járt, ahol sikeresen el is végezte tanulmányait. Szülei elváltak, ezért apai nagyszülei és nagynénik nevelték.

1958-ban, érettségi után, jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Ekkor változtatta meg édesapja javaslatára a vezetéknevét, és Korda György néven vált ismertté. Bár a felvételi vizsgán nem sikerült bekerülnie, de ezután kezdte el énekesi karrierjét.

Vécsey Ernő tanítványaként 1958-ban lépett először színpadra. Egyik első sikerét a "Szeretni kell" című dallal aratta. 1960-as évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese lett, noha ekkoriban a beatzenék térhódítása miatt a hagyományos táncdalstílusnak nem kedvezett. Ennek ellenére sikeresen megőrizte népszerűségét és folytatta pályáját. Sok olasz sláger hazai adaptációját is előadta.

Korda Györgynek egy lánya van, aki 1980-ban született. Az 1980-as évek elején ismerte meg Balázs Klárit, aki szintén énekesnő volt, és rövid időn belül feleségül vette. Közös munkájuk és kölcsönös inspirációjuk nagyban hozzájárult művészi kiteljesedésükhöz. Több évig turnéztak Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Korda Györgynek legendás kártyaszenvedélye volt, amelyről sok történet kering. Szokatlan átéléssel közvetítette a pókermérkőzéseket a Sport TV-n.

Az énekes számos elismerést és díjat kapott karrierje során. 2002-ben Záray Márta-Vámosi János Kulturális, Művészti és Emlékezeti Alapítvány Díját vehette át. 2003-ban jelentős sikert aratott a Herendi Gábor által rendezett "Magyar vándor" című filmben. 2007 novemberében megjelent életrajzi kötete, "A Korda-sztori" címmel, amelyet második felesége írt. Ugyanebben az évben elnyerte az Artisjus Zenei Életműdíjat is. 2009-ben a "Szinglik éjszakája" című filmben Sas Tamás pókerjátékost alakította.

2022-ben Korda György a Duna TV "Csináljuk a fesztivált!" című műsorának zsűritagja volt a hetedik és nyolcadik évadban. Ugyanebben az évben Vujity Tvrtko Joseph Pulitzer-emlékdíjas újságíró bejelentette, hogy javasolja Korda Györgyöt a Kossuth-díjra. 2023-ban, a májusi Budapest Parkban rendezett nagykoncertjükön feleségével együtt megkapták a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségétől (MAHASZ) a Fonogram Életműdíjat, elismerve páratlan hozzájárulásukat a magyar zenei iparhoz.

Balázs Klári

Eredeti nevén Boros Klára, magyar énekesnő, 1952. augusztus 6-án született Debrecenben. Több mint négy évtizedes pályafutása során jelentős sikereket ért el. Ő a második férje, Korda György, népszerű magyar énekes.

Balázs Klári hivatalos névként a második férje vezetéknevét viseli, míg művésznévként az első férje vezetéknevét, vagyis Balázs Klári néven vált ismertté. Születési neve Boros Klára. Testvére Károly Boros.

A zenélés és éneklés már fiatal korában érdekelte, és 1977-ben kezdte el hivatásos karrierjét. Első együttese a Periszkóp volt, majd később a Skála tagjaként ismerték meg. Klárika becenevén is ismert.

Balázs Klári sokszínű repertoárral rendelkezik, és számos stílusban kipróbálta magát a pályafutása során. Az énekesnő sikeres szólókarriert futott be, és számos slágert adott elő, amelyeket a közönség szeretettel fogadott.

Fontos megemlíteni, hogy Balázs Klári és Korda György közös munkája és kölcsönös inspirációja nagyban hozzájárult mindkettejük művészi fejlődéséhez és sikeréhez. Több évig együtt turnéztak Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Balázs Klári többszörösen elismerték munkájáért. Fonogram-díjat nyert, és népszerűsége továbbra is töretlen. Számos koncerten és rendezvényen lép fel, és aktív művészként tevékenykedik a mai napig.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-preivWyIeQ