2023. december 6., szerda
Miklós névnapja

Környezetbarát szúnyogriasztó 🦟 házilag

2023-07-04 18:58 | Nézettség: 9851
Így készíthetsz egy egyszerű és környezetbarát szúnyog🦟riasztót. Csak néhány alapvető összetevőre lesz szükségetek, például citromfű és borsmenta illóolajra, valamint vízre és esetleg almaecetre. Keverjétek össze ezeket egy spray-palackban, és már készen is áll a saját szúnyogriasztótok. Ez a természetes keverék hatékonyan távol tartja a szúnyogokat, így zavartalanul élvezhetitek a nyári napokat. Készítsétek el otthon, és osszátok meg tapasztalataitokat velünk! Nézd meg a videót az elkészítés lépéseiről és próbáld ki te is ezt a hatékony szúnyogriasztót!

Ha szeretnél egy környezetbarát szúnyogriasztót 🦟készíteni otthon, akkor itt van néhány egyszerű módszer, amit kipróbálhatsz:

Citromfű illóolaj: A citromfű illóolaja természetes módon taszítja a szúnyogokat. Cseppents néhány csepp citromfű illóolajat egy tartályba vagy spray-be, és permetezd meg vele a környezetedet. A szúnyogok nem kedvelik az illatát, így távol tartják magukat.

Eukaliptusz vagy borsmenta illóolaj: Az eukaliptusz vagy a borsmenta illóolaj is hatékony lehet a szúnyogok ellen. Keverj össze néhány csepp illóolajat vízzel egy spray-palackban, majd permetezd meg a területet, ahol tartózkodni szeretnél.

Citrusfélék: A citrusfélék, például a citrom és a narancs héja is taszítja a szúnyogokat. Készíthetsz egy természetes szúnyogriasztót úgy, hogy egy citrom vagy narancs héját dörzsölöd a bőrödre vagy a ruhádra. Az illatuk segít távol tartani a szúnyogokat.

Szúnyogháló: Telepíts szúnyoghálót az ablakokra és az ajtókra, hogy megakadályozd a szúnyogok bejutását a házba. A szúnyogháló hatékony védelmet nyújt anélkül, hogy káros vegyi anyagokat kellene használnod.

Ventilátorok: Szúnyogok nem kedvelik a széllel áramló levegőt. Használj ventilátorokat vagy légkondicionálókat, hogy mozgatást hozz létre a levegőben, így nehezebb lesz a szúnyogoknak landolni és támadni.

Kerti növények: Ültess kerti növényeket, amelyek szúnyogriasztó hatással rendelkeznek. Például a levendula és a rozmaring kellemes illata taszítja a szúnyogokat. Helyezz ezeket a növényeket a teraszodra vagy az ablakok közelébe.

Érdemes tudni, hogy ezek a módszerek hatékonyak lehetnek a szúnyogok ellen, de nem feltétlenül nyújtanak teljes védelmet. Ha súlyos szúnyogproblémával küzdesz, vagy olyan területen élsz, ahol az állapotok kedveznek a szúnyogok elterjedésének, érdemes lehet más védelmi intézkedéseket is fontolóra venni. Ilyen intézkedések például a következők lehetnek:

- Szúnyoghálóval ellátott ágy vagy kerti pavilon: Ha szeretnél nyugodtan aludni vagy kint pihenni anélkül, hogy a szúnyogok zaklatnának, fontolóra veheted egy ágy vagy kerti pavilon felszerelését szúnyoghálóval. Ezáltal teljes védelmet nyújthatsz magadnak az éjszaka vagy a pihenés során.

- Szúnyogirtó lámpa vagy csapda: Szúnyogirtó lámpák vagy csapdák használata is segíthet a szúnyogok elleni védekezésben. Ezek a készülékek vonzzák a szúnyogokat a fény vagy a szag alapján, majd elkapják vagy elpusztítják őket.

- Környezetbarát szúnyogirtó készítmények: Ha továbbra is szeretnél használni szúnyogirtó készítményeket, válassz olyan termékeket, amelyek környezetbarát összetevőket tartalmaznak. Kerüld az erős vegyi anyagokat, amelyek károsíthatják a környezetet vagy az emberek egészségét.

- Környezetbarát kertkezelés: Ha kerted van, fontos gondoskodni a környezetbarát kertkezelésről. Eltávolíthatod a pangó vizet tartalmazó tárgyakat, amelyek ideális szaporodási helyek a szúnyogok számára. Emellett kerüld a vegyi anyagok, például rovarirtó szerek használatát, és inkább válassz természetes, környezetbarát kerti kezelési módszereket.

Ezek a módszerek segíthetnek csökkenteni a szúnyogok jelenlétét és megvédeni magadat a szúnyogcsípésektől. Mindig fontos azonban, hogy környezettudatosan cselekedjünk, és válasszuk a lehető legkímélőbb megoldásokat a környezet és az egészség szempontjából.

Házilag elkészíthető szúnyogriasztó recept, amelyet kipróbálhatsz:

Hozzávalók:

 • 10 csepp citromfű illóolaj
 • 10 csepp borsmenta illóolaj
 • 50 ml tiszta víz
 • 50 ml almaecet vagy fehérvíz

Elkészítés:

 1. Vegyél egy üres spray-palackot, amely képes tartani legalább 100 ml folyadékot.
 2. Öntsd a spray-palackba a tiszta vizet.
 3. Adj hozzá 10 csepp citromfű illóolajat és 10 csepp borsmenta illóolajat a vízhez.
 4. Ha rendelkezel almaecettel, akkor adhatsz hozzá 50 ml-t az ecetet is a keverékhez. Az almaecet erősíti a szúnyogriasztó hatást, de ha nem szeretnéd az ecet szagát, helyettesítheted tiszta vízzel.
 5. Jól rázd össze a palackot, hogy az összetevők egyenletesen elkeveredjenek.

Használat:

 1. Használd a szúnyogriasztót a testeden és a ruhádon lévő kitett területeken.
 2. Rázd fel a palackot minden használat előtt.
 3. Permetezd meg a keveréket a bőrödre, a karjaidra, a lábaidra és más kitett területekre.
 4. Figyelj oda, hogy kerüld az érzékeny területeket, például az arcodat és a szemed környékét.
 5. Ha használni szeretnéd a szúnyogriasztót belső térben, permetezd meg a szobában lévő területeken, ahol tartózkodni szeretnél.

Ez a házilag elkészíthető szúnyogriasztó recept természetes összetevőket használ, és hatékonyan távol tartja a szúnyogokat. Az illóolajok kellemes illatot árasztanak, míg az ecet vagy a tiszta víz segít fokozni a hatást. Mindig végezz bőrpróbát az alkalmazás előtt, hogy meggyőződj arról, hogy nincs allergiás reakció az összetevőkre.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QzL8g3OAwb0