2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Látványos együttállásban gyönyörködhettünk naplemente után.

2023-02-22 20:18 | Nézettség: 127
Február 22-én alkonyat után három égitest, a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető meg az égen. A Svábhegyi Csillagvizsgáló februári bejelentése szerint különösen szép hármas együtt állásban gyönyörködhetünk. A közlemény szerint az égitestek megfigyeléséhez nincs szükség semmilyen segédeszközre, ellenben elegendő a nyugati horizont mögé nézni.

Mit kell tudni a Vénusz, Jupiter és a hold együttállásáról?

Az Vénusz, Jupiter és Hold együttállása kozmikus jelenség, amikor a három égitest látszólag egy vonalba kerül egymással az égbolton. Ez az esemény azért szokatlan, mert a Hold rendszeresen áthalad a két bolygó között, de hogy mindhárom égitest ugyanazon a napon kerüljön egymás mellé az égen, viszonylag ritka és érdekes jelenség.

Itt van néhány dolog, amit érdemes tudni az ilyen együttállásokról:

Az ilyen együttállások a véletlen összejövetelén alapulnak: A Vénusz, Jupiter és Hold egymás mellé kerülése nem kapcsolódik semmilyen nagyobb kozmikus jelenséghez. Csak azért történik, mert az égitestek a véletlen összejövetele révén időlegesen együtt láthatóak.

Az együttállás azt jelenti, hogy a három égitest a világűrben egy vonalban helyezkedik el, legalábbis a Földről nézve úgy tűnik, hogy így van. Azonban az együttállás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a három égitest egy térben is található, mert a Hold és a Föld viszonylag közel vannak egymáshoz, míg a Vénusz és a Jupiter sokkal távolabb vannak.

Az ilyen együttállások általában szabad szemmel láthatóak: Bár az együttállások intenzitása változó, általában a holdfény miatt a legjobb megfigyelni, de még egy városi környezetben is jól látható.

Az ilyen együttállások különlegesek és ritkák: Az ilyen együttállások nem előfordulnak rendszeresen, és a következő időpontjuk előre megjósolható. Azonban a Naprendszer mozgása és a bolygók pályáinak változása miatt ezek az együttállások szinte mindig kicsit mások lesznek.

Az ilyen együttállások tudományosan is érdekesek: Az ilyen együttállások lehetőséget adnak a tudósoknak, hogy jobban megértsék az égitestek mozgását és a Naprendszer működését. A kozmológiai kutatásokat is segíthetik az égitestekkel kapcsolatban szerzett új információk.

Minden esetben érdemes megfigyelni az ilyen ritka jelenséget, és élvezni a természet által nyújtott kozmikus csodát. Azonban a megfigyeléshez fontos, hogy az ég viszonylag tiszta legyen, és az égitesteket lehetőleg ne takarja fel az épületek vagy más tárgyak. Érdemes előre tájékozódni, hogy hol és mikor lehet látni az együttállást.

További érdekes videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/9BhGxMv_bjY