2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Lehet-e kismamáknak hajat festeni? Segít a mesterfodrász! KISMAMA hajtippek

2023-02-27 09:23 | Nézettség: 104
Égnek áll a kismamák haja a babavárás alatti hajfestésről szóló, ellentmondó hírektől és véleményektől. Az egyik tábor szerint lehet hajat festeni, baj nem lehet. A másik szerint nem lehet, mert baj lehet. A harmadik szerint lehet, de csak feltételekkel. Vass Edina mesterfodrász radikális véleményen van: ami kicsit nem, az nem. Érdemes a sztárokat követnünk ebben. Kismamáknak és a magzatnak árthat-e a hajfestés? Lehet a kismamának szülés előtt vagy szoptatás alatt hajat festeni? Milyen következménye van annak, ha a kismama hajat fest?

Ápolja haját Ön is úgy, mint Sisi! 

„Amiről nem tudjuk biztosan, hogy nem ártalmas*, fodrászként az a felelős magatartás, ha úgy kezeljük, hogy ártalmas. Ezért ésszerű változtatunk a hajfestési szokásainkon várandósság és szoptatási idején” – foglalt állást Vass Edina, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Szerinte nem lehet véletlen, hogy számos világsztár, mint Kate Hudson, Blake Lively, vagy a magyar topmodell Mihalik Enikő is természetesebb, egyszerűbb, könnyen kezelhetőbb frizurára váltott a várandósság alatt, és szemmel láthatóan természetesebb lett a hajszínük is.

Az is a hajfestési szokások megváltoztatása mellett szól, hogy a terhesség alatt a megváltozott hormonháztartás hatására változik a haj szerkezete és másképpen reagálhat a korábbi festékre is. Ha már mindenképp változtatni kell, váltsunk ésszerűen, válasszunk biztonságosabb megoldást 

Teljes hajfestés helyett olyan technikák ajánlottak, ahol megoldható, hogy a festék ne érintkezzen a fejbőrrel. Ilyen például a melír, az ombre és a balayage, amikor a hajszálak fóliába kerülnek, ezáltal a fejbőrt is kevesebb vegyszer érintheti.

Ezekkel a technikákkal jól kezelhető az átmenet a lenőtt természetes hajszín, és a festett szín között. Az Instagrammon látható fotók elárulják, hogy ezt a megoldást választotta Kate Hudson és Blake Lively is. Aki pedig nem szeretne lemondani a megszokott hajszínéről, azoknak melír-technikával akár teljes-festés hatást is el lehet érni, ám ehhez nagy szakértem szükséges, ezért bízzuk tapasztalt fodrászra.

Abban minden felelős forrás egyetért, hogy hajfestésnél körültekintőnek kell lenni. A minimális szakmai konszenzus, hogy a várandósság első trimeszterében nem ajánlott a teljes hajfestés. Mindig előre tájékoztassuk a fodrászt a terhességről és konzultáljunk vele a lehetséges megoldásról. Minden hajfestési eljárást jól szellőző helységben kell elvégezni és festés után nagyon alaposan át kell öblíteni a hajat. Aki pedig magának színez otthon, annak szintén kötelező a kesztyű használata – figyelmeztet  mesterfodrász.

Terhesség alatt kényeztet az új frizura élmény

Nem csak a hajfestési szokásokat, hanem a fazont is érdemes megváltoztatni várandósan. Egyrészről a terhesség hónapjai alatt megváltozhat, kerekebbé válhat az arcforma, amihez előnyösebb lehet egy új frizura.
Az sem baj, ha a frizura könnyen kezelhető, mert a szülés utáni első hetekben és hónapokban biztos kevesebb idő jut majd a frizurára, mint amennyit szeretnénk. És ami talán a legtöbbet nyom a latban, hogy jót tesz ilyenkor a léleknek a megújulás.

A kismamák gyakran tétováznak, vajon mi a legideálisabb frizura a szoptatás időszakában, de ilyenkor sem feltétlenül kell a rövid haj mellett dönteni. A rövid mellett a legkönnyebben kezelhető hajviseletek azok, melyeket lófarokba fogva is viselhet a kismama, mint ahogy ezt gyakran láthattuk Mihalik Enikő fotóin az Instagramon – tanácsolja Vass Edina mesterfodrász.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy terhesség alatt fokozottan kell ápolni a hajat. Érdemes célzott vitamin kúrát alkalmazni, cinket, C-vitamint, E-vitamint, kovaföldet szedni a szoptatás alatti hajhullás megelőzésére és a haj eredeti minőségének a megőrzésére. A folyamatos hidratálást szintén igényli a haj, ezért érdemes fokozni a vízfogyasztást is, míg a külső segítséget hajpakolások, hidratáló hatású ápolószerek adhatják.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=PP-6wXU0NOQ