2024. február 23., péntek
Alfréd névnapja

Magyar várak: Régen és Most

2023-03-27 22:39 | Nézettség: 420
Magyarország számos várának romjai vannak, amelyek a középkorban fontos szerepet játszottak az ország védelmében és a kulturális életében. A várak a régi időkben azért épültek, hogy védelmet nyújtsanak a lakosságnak a támadásokkal szemben. A várak fő funkciója az volt, hogy védelmi pozícióként szolgáljanak a térség védelmében. A várak leggyakrabban a határok mentén épültek, ahol a veszélyek legnagyobbak voltak. Az erődítményeknek fontos szerepük volt a lakosság és az uralkodók védelmében, de gyakran a kereskedelmi útvonalak védelmében is szerepet játszottak.

A várak a különböző időszakokban és területeken különböző formában és méretben épültek. Az építészet stílusa és módja is eltért az időszakoktól függően. A középkorban például a várak többnyire kőből épültek, míg az újabb időkben már inkább a tégla és a beton volt a jellemző.

A várakban általában egy nagyobb védett terület, a várudvar található, amelynek falai magasak és vastagak voltak, és ezek mögött találhatóak voltak az épületek, a tornyok, a bástyák és a kapuk. A várudvaron belül helyezkedtek el az istállók, a laktanyák, a fegyverraktárak, a konyhák és más fontos épületek, amelyeket a vár lakói használtak.

Összességében elmondható, hogy a várak a régi időkben a védelem fontos helyszínei voltak, és az embereknek biztonságos menedéket biztosítottak a támadásokkal szemben. A várak szerepe azonban az idők folyamán változott, és ma már inkább történelmi és kulturális jelentőségük miatt látogatják őket az emberek.

A következőkben néhány fontosabb várromról lesz szó:

 1. Visegrádi Vár: A Dunakanyar egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivalója. Az 1247-ben épült vár a középkori Magyarország egyik legfontosabb politikai és kulturális központja volt.
 2. Buda Vára: A mai Budai Várnegyedben található vár romjai az 1241-es tatárjárás után kezdtek épülni. A vár a történelem során többször is átépült és átépítették.
 3. Egeri Vár: Az egri vár Magyarország egyik legismertebb várromja, amely az 1552-es ostrom során vált híressé, amikor a védők kisebb létszámban verte vissza az erőteljes török sereget.
 4. Székely Vára: A Székely vára a középkorban az erdélyi székelyek székhelye volt. A várat a 13. században építették.
 5. Somlói Vár: A Somlói vár a középkori Magyarország egyik legfontosabb erődítménye volt, amelyet a tatárjárás után kezdtek építeni. A vár a 16. században pusztult el.
 6.  
 7. Szigetvári vár: Szigetvár a török-magyar háború egyik legismertebb helyszíne, amely 1566-ban hősi védelemmel állta útját a török hódításnak. A várat azonban végül elfoglalták és lerombolták, a romjai azóta is állnak.
 8. Esztergomi vár: Az Esztergomi vár Magyarország legnagyobb és egyik legfontosabb várkomplexuma. Az erődítmény az Árpád-kor óta állt, és fontos szerepet játszott a középkori Magyarország történelmében. A vár folyamatosan épült és bővült a történelem folyamán, és az 1950-es években kezdődő helyreállítása óta látogatható.
 9. Sümegi vár: A Sümegi vár a Bakony hegység lábánál található, és a 13. században épült. Az erődítmény egyszerre volt vár és kastély, és a történelem során sokszor cserélt gazdát. A 20. században helyreállították, és ma múzeumként működik.
 10. Nagykanizsai vár: A Nagykanizsai vár a 13. században épült, és az árkokkal és fallal körülvett erődítményt a törökök is elfoglalták. A várat azonban 1686-ban visszafoglalták, majd az 1700-as évek elején felrobbantották, hogy megakadályozzák a török visszatérését.
 11. Sirok vára Észak-Magyarországon, Heves megyében található, és fontos szerepet játszott a középkorban a térség védelmében. Az erődítmény a 13. században épült, és az idők során számos átalakításon esett át. Ma a várból csak romok láthatóak, de ezek is jelentős turisztikai látványosságot jelentenek a térségben. Ismertek olyan legendák is, amelyek a várhoz kötődnek, és tovább növelik a hely történelmi és kulturális jelentőségét.
 12. Ezek a várromok fontos kulturális örökségei Magyarországnak, amelyeket ma turisztikai célokra is használnak. A látogatók megismerhetik a várak történetét és élvezhetik a gyönyörű kilátást a környékre.
 13. Kaposvári vár: A Kaposvári vár a 14. században épült, és a történelem során sokszor átépítették és bővítették. A vár ma múzeumként működik, és kiállításai bemutatják a város és a környék történelmét.
 14. Szigligeti vár a Balaton északi partján található, és a történelem során számos alkalommal átépítették és bővítették. A vár épületei ma is állnak, és turisták ezrei látogatnak el ide évente. Az impozáns várromokat körülölelő táj szépsége is nagy vonzerőt jelent.
 15. Fűzéri vár: A Fűzéri vár a Zempléni-hegységben található, és a 13. században épült. A várat a történelem során sokszor megtámadták és elfoglalták, de mindig újjáépült. A 18. században azonban már elhanyagolták, majd a 19. században végül teljesen elpusztult. Azóta is csak romjai láthatóak.
 16. Nógrádi vár: A Nógrádi vár az észak-magyarországi Nógrád megyében található. A várat a 13. században építették, és a történelem során sokszor bővítették és átépítették. A vár azonban a török időkben elpusztult, és azóta csak romjai állnak.
 17. Salgó vára: A Salgó vára a Börzsöny hegységben található, és a 13. században épült. Az erődítmény a történelem során fontos szerepet játszott, és az 1700-as évek végéig lakott volt. Azonban az idők folyamán az épületek elhanyagolódtak, és a várat csak az 1900-as években kezdték el helyreállítani.
 18. Regéci vár: A Regéci vár a Felvidéken található, és a történelem során sokszor megtámadták és elfoglalták. Az épület azonban mindig újjáépült, és a 16. században már erődítmény volt. A vár az 1700-as évek végén elpusztult, és azóta csak romjai láthatóak.
 19. Kisvárdai vár: A Kisvárdai vár a Tokaj-hegység lábánál található. Az erődítményt a 14. században építették, és a történelem során fontos szerepet játszott a térség védelmében. A vár azonban az 1700-as években elpusztult, és azóta csak romjai láthatóak.
 20. Somoskővár: A Somoskővár a Börzsöny hegységben található, és a történelem során fontos szerepet játszott a térség védelmében. Az épületet a 13. században építették, és azóta többször átépítették és bővítették. A vár nagyon jól megőrizte eredeti formáját, és ma is látogatható.
 21. Máré vár (Magyaregregy): A Máré vár a Mecsek-hegységben található, és a történelem során számos alkalommal megtámadták és elfoglalták. Az erődítményt a 13. században építették, és a középkori építészeti stílust mutatja. Azonban az idők során az épületek elhanyagolódtak, és ma csak romjai láthatóak.
 22. Tatai vár: A Tatai vár a Gerecse hegységben található, és a 14. században épült. Az erődítmény fontos szerepet játszott a térség védelmében, és a történelem során számos alkalommal átépítették és bővítették. Azonban az 1700-as években az épületek elhanyagolódtak, és ma csak romjai láthatóak.
 23. Simontornyai vár: A Simontornyai vár a Bakony hegységben található, és a 13. században épült. Az erődítményt a történelem során számos alkalommal megtámadták és elfoglalták, de mindig újjáépült. Azonban az 1700-as években az épületek elhanyagolódtak, és ma csak romjai láthatóak.
 24. Drégelyvár: A Drégelyvár a Cserhát hegységben található, és a történelem során fontos szerepet játszott a térség védelmében. Az erődítményt a 13. században építették, és azóta többször átépítették és bővítették. A vár azonban az 1700-as években elpusztult, és ma csak romjai láthatóak.
 25. Mórévár Kisnána: A Mórévár Kisnána a Nógrád megyében található, és a 13. században épült. Az erődítményt a történelem során többször átépítették és bővítették, és fontos szerepet játszott a térség védelmében. Azonban az 1700-as években az épülete elhanyagolódtak, és ma csak romjai láthatóak.
 26. Szászvár: A Szászvár a Zemplén hegységben található, és a történelem során számos alkalommal megtámadták és elfoglalták. Az erődítményt a 14. században építették, és a középkori építészeti stílust mutatja. Azonban az 1700-as években az épületek elhanyagolódtak, és ma csak romjai láthatóak.
 27. Rékavár Mecseknádasd: A Rékavár Mecseknádasd a Mecsek-hegységben található, és a történelem során számos alkalommal megtámadták és elfoglalták. Az erődítményt a 13. században építették, és a középkori építészeti stílust mutatja. Azonban az 1700-as években az épületek elhanyagolódtak, és ma csak romjai láthatóak.

Ezek a várromok mind fontos szerepet játszottak a történelem során a térség védelmében, és az épületek ma is jelentős turisztikai látványosságok. Bár a legtöbbjük csak romjaiban áll ma, mégis hatalmas hatást gyakorolnak a látogatókra, akiket visszarepítenek a múltba és megidézik azokat az időket, amikor ezek az erődítmények még virágzó állapotban voltak.

Kép és a videó forrása: