2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Másképp nyúlunk a távirányítóért, mint pár évvel ezelőtt, de a tévé továbbra is stabil társ a háztartásokban

2023-03-27 20:39 | Nézettség: 147
A tévénézési szokások generációról generációra változnak, de a televíziók helye egyelőre megingathatatlannak tűnik a háztartásokban. Azonban egyre bővül azon szituációk és tevékenységek köre, ahogyan és amikor bekapcsoljuk a készüléket.

Hogy alakulnak Magyarországon a tévénézési szokások generációról generációra?

Magyarországon a tévénézési szokások generációról generációra változnak.

Az idősebb generációk számára a televízió továbbra is a fő médium, amelyen keresztül tájékozódnak a világ eseményeiről, szórakoznak és kapcsolódnak a közösségi élethez. Az idősebb korosztályok többsége hagyományos tévéadókat és lineáris adást néz, és ritkábban használnak online streaming szolgáltatásokat.

A fiatalabb generációk, különösen a Z-generáció és a milleniumi korosztály számára azonban a tévénézés már nem olyan fontos, mint az idősebb korosztályok számára. Az online tartalmak fogyasztása és a mobiltelefonok használata gyakoribb, és az online streaming szolgáltatásokat részesítik előnyben a hagyományos tévénézéssel szemben. Azonban még mindig vannak fiatalok, akik néznek hagyományos televízióadókat, és a hírek, sportesemények és műsorok nézése továbbra is fontos szerepet játszik a televízió nézése közöttük.

Az elmúlt években a televíziós piac Magyarországon is változott.

A digitális átállás lehetővé tette a kábel- és műholdas tévé szolgáltatások széles körű elérhetőségét, és az online streaming szolgáltatások is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A szolgáltatók száma növekedett, és a tartalmak kínálata is bővült, ami további lehetőségeket teremtett a televíziózásra az emberek számára.

Melyik helyiségben nézik a tévét az nézők?

  • 4% a fürdőszobában, és 2-2-2%
  • a kertben, teraszon, illetve pincében, műhelyben vagy garázsban használja legalább havonta kétszer a készüléket.
  • Televíziót leginkább a nappaliban (64%) és a hálószobában (64%) találunk, bár előfordul minden tizedik tulajdonosnál a gyerekszobában és a konyhában is.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Utw6Dwmqmis

Az emberek még mindig szívesen nézik a televíziót, mert az egy olyan kényelmes és könnyen hozzáférhető médium, amely lehetővé teszi, hogy szórakozásra, információkra és hírekre találjanak egy helyen.

Az egyik előnye, hogy a televízióval szemben más médiumokkal, hogy a felhasználónak nincs szüksége internetkapcsolatra vagy okostelefonra a használatához. Csak be kell kapcsolni a készüléket, és máris élvezheti a tartalmakat.

A televízió a tömegmédia egyik legnagyobb eszköze, amely számos csatornát és tartalomforrást kínál, mint például a filmeket, sorozatokat, sporteseményeket, dokumentumfilmeket és híreket. Emellett a televízió nézése olyan közös tevékenység, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy együtt töltsék az időt, és megoszthassák élményeiket.

Végül, az emberek gyakran a televíziót használják arra, hogy tájékozódjanak a világ eseményeiről és hogy híreket kapjanak a környezetükből és a világban történő eseményekről. Ezért a televízió még mindig fontos szerepet játszik az információáramlásban és a közvélemény formálásában.

A televízió jelentőségének visszaszorulását sokan pedzegették az elmúlt években, évtizedben. Noha az, hogy hogyan fogyasztunk mozgóképes tartalmat, már nem csak generációról generációra, hanem szinte évről évre változik, mégsem tűnik úgy, hogy a tévékészülékek a közeljövőben eltűnnének az otthonokból. A Samsung kutatása rámutat, hogy a TV a magyar háztartások legnépszerűbb elektronikai eszköze, a megkérdezettek 95%-a rendelkezik otthon televízióval, ráadásul a válaszadók 65%-a okostévé-tulajdonos is.
 
A nappaliban, a konyhában, de munka közben is velünk van a tévé
 
A megkérdezettek beszámoltak kevésbé szokványos életterekről, ahol tévével rendelkeznek: 4% a fürdőszobában, és 2-2-2% a kertben, teraszon, illetve pincében, műhelyben vagy garázsban használja legalább havonta kétszer a készüléket. Televíziót leginkább a nappaliban (64%) és a hálószobában (64%) találunk, bár előfordul minden tizedik tulajdonosnál a gyerekszobában és a konyhában is. A különféle helyiségekben a legkülönbözőbb igényekhez alkalmazkodik például a The Frame is, hiszen ez a Samsung tévé kikapcsolt állapotában is izgalmas funkciókkal bír. A használaton kívül a felhasználó saját fotóit vagy világhírű galériák műalkotásait jelenítheti meg a képernyőn.
 
A megkérdezettek 6%-a dolgozószobában vagy a dolgozósarokban is tart egy készüléket. Ez nemcsak a kikapcsolódásban, hanem az otthoni munkavégzésben is hasznos lehet. A home office egyre gyakoribb lehetőség, a Remote Access, távoli elérés funkcióval elérhető a távoli számítógép, a képernyője tükrözhető, így a felhasználók a TV-készülékükön dolgozhatnak akár Word, Excel vagy PowerPoint dokumentumokon is.
 
Az idősebbek többet tévéznek, de a fiatalok több funkciót használnak
 
Azok többsége, akiknek van otthon televíziója[2], naponta többször is bekapcsolja a készüléket vagy leül elé (52%), naponta legalább egyszer tízből nyolcan használják az eszközt. A nők 56%-a, míg a férfiak 48%-a egy nap többször is bekapcsolja a tévét, az 50-65 évesek 57%-a napjában többször is a távirányítóért nyúl. Bár elterjedt nézet, hogy a televíziózás a fiatalok körében már kevésbé népszerű tevékenység, a megkérdezett 18-34 éves korosztály háztartásainak 92%-ában is ott van a tévé, ezzel alig maradnak el az 50-65 év közöttiektől (98%) – az viszont, hogy mire használják, már eltérő lehet.
 
A legtöbben még mindig a klasszikus, lineáris adást nézik, de jelentős arányban számoltak be a felhasználók streaming szolgáltatások használatáról vagy applikáción keresztüli egyéb internetes tartalom megtekintéséről is. Itt azonban már láthatóvá válik a generációs különbség: applikáción keresztüli streaming szolgáltatásokat a fiatalabbak (18-34 éves korosztály) 47%-a, az idősebbeknek (50-65 éves korosztály) viszont csak 25%-a használ. Ezt a fajta kikapcsolódást teheti még élvezetesebbé a Samsung Smart Hub platform, amely rendszerezi a rendelkezésre álló lehetőségeket a videó-, film-, illetve sorozatnézésre, zenehallgatásra vagy képmegosztásra szolgáló applikációktól kezdve, a set-top-boxon át a klasszikus médialejátszóig.
 
A tévékészüléken végzett tevékenységeket vizsgálva az látszik, hogy lépést tartva a technológiai fejlődéssel a tévé szerepe nem csökken, hanem aktualizálódik, és az okostévék elterjedésével pedig számos izgalmas lehetőséggel bővül még az, amire a televíziókat használhatjuk a jelenben és a jövőben.