2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

Még egyetlen egy embernek sem sikerült megszöknie ebből a börtönből

2023-02-23 09:42 | Nézettség: 972
A világ legkegyetlenebb börtönei szigeteken találhatók, mint pl. a híres „Alkatraz”, az „If” börtön Marseille (Márszej) partjainál, vagy éppen a „Robben-sziget”, ahol Nelson Mandela raboskodott. Ezeken a helyeken ma már turisták kirándulnak csak, vagy múzeumokká alakították őket. Hiába van számtalan fegyház és börtön a Földön, vannak kifejezetten olyan helyek, ahonnan lehetetlen a szökés.

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány híres börtönt és rabjait, amelyek szigeteken voltak elhelyezve:

 Ezeken a helyeken ma már turisták kirándulnak csak, vagy múzeumokká alakították őket.

Alcatraz (San Francisco, USA): Alcatraz az egyik legismertebb szigeti börtön a világon. A San Francisco-i öbölben található, és az Egyesült Államok legveszélyesebb bűnözőit tartották itt fogva. Az egyik legismertebb rab, akit itt tartottak fogva, az volt Al Capone, a hírhedt gengszter.

Robben Island (Dél-Afrika): A Robben Island Dél-Afrika egyik legismertebb börtöne, ahol az apartheid elleni küzdelem aktivistáit tartották fogva. Nelson Mandela, a Nobel-békedíjas és Dél-Afrika első fekete elnöke több mint 20 évet töltött itt börtönben.

Devil's Island (Francia Guyana): A Devil's Island egy kis sziget a Dél-Amerikai partok közelében, amely híres börtönként működött a 19. és 20. században. Az itt tartott rabok között voltak politikai foglyok, valamint a francia társadalom perifériáján élő bűnözők. Az egyik legismertebb rab, akit itt tartottak fogva, Henri Charrière volt, aki a könyvében, a Papillonban írta le az itteni élményeit.

Château d'If (Marseille, Franciaország): A Château d'If Marseille-i szigetén található, és híres börtönként működött a 16. és 19. században. Alexandre Dumas, a Három testőr és a Monte Cristo grófja szerzője, a Château d'If-ban játszódó történetei révén tette világszerte ismertté ezt a börtönt.

Szirosz-sziget (Görögország): A Szirosz-sziget Görögországban található és híres börtönként működött a 20. század elején. A görögországi szocialista mozgalom tagjait és politikai aktivistáit tartották itt fogva. Az egyik legismertebb rab, akit itt tartottak fogva, Mikisz Theodorakis volt, a híres görög zeneszerző és politikai aktivista.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=jvRThIsIUb8