2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Melyek voltak a valaha élt legnagyobb dínok?

2023-02-12 12:25 | Nézettség: 136
Te is kiváncsi vagy melyek voltak a legnagyobb élőlények a Földön? A Tízes Lista csatorna összeállította a valaha élt legnagyobb dinoszauruszokat a tömegük szerint. Nézzük a listát növekvő sorrendben: Apatosaurus, Giraffatitan, Paralititan, Dreadnoughtus, Sauroposeidon, Patagotitan, Notocolossus, Mamenchisaurus, Antarctosaurus giganteus, és a legnagyobb az Argentinosaurus.

Apatoszaurus, alias Brontosaurus

Az Apatosaurus egy nagyméretű, hüllős dinoszaurusz, amely a jura időszakban élt, körülbelül 150-145 millió évvel ezelőtt. Az Apatosaurus egyike a diplodok családjának, amelynek tagjai a leghosszabb terápoda dinoszauruszok közé tartoznak.

Az Apatosaurus vázának hossza elérte a 70-80 lábat, míg a magassága elérte a 20-30 lábat. Súlya meghaladta a 50 tonnát. Az Apatosaurus a szárazföldön élt, és növényevő volt, amelynek étrendjének fő részét a magas növények, a fák levelei és a füvek alkották.

Az Apatosaurus történelmének egyik fontos része, hogy a tudósok sokáig úgy vélték, hogy a Brontosaurus és az Apatosaurus két különböző faj, de később kiderült, hogy a Brontosaurus egy átnevezett Apatosaurus volt. Jelenleg az Apatosaurus a hivatalos fajneve, és a Brontosaurus nem használható fajnek.

Giraffatitan

A Giraffatitan egy fajta terápoda dinoszaurusz, amely a jura időszakban élt, körülbelül 150-145 millió évvel ezelőtt. Az Apatosaurus egyik leggyakoribb és legjobban ismert faja a diplodok családjának, amelynek tagjai a leghosszabb terápoda dinoszauruszok közé tartoznak. A Giraffatitan vázának hossza elérte a 70-80 lábat, míg a magassága elérte a 20-30 lábat. Súlya meghaladta a 50 tonnát. 

A Giraffatitan a névadójának, a giraffának alakjáról kapta a nevét, mivel a nyaka és a feje hasonló volt a giraffához. A Giraffatitan nevét eredetileg a képzőművészek adták, mert azt feltételezték, hogy a diplodok fajának nyaka hasonló volt a giraffák nyakához.

Paralititan

A Paralititan vázának hossza elérte a 70-80 lábat, míg a magassága elérte a 20-30 lábat. Súlya meghaladta a 50 tonnát. A Paralititan az egyik legérdekesebb és legritkább dinoszaurusz, amelyről kevés információ áll rendelkezésre, mivel csak néhány maradványa van fenn. A Paralititan a kutatók számára fontos, mivel segíthet megérteni a sauropoda család életmódját, életvitelét és evolúcióját.

Mamenchisaurus

A Mamenchisaurus egy fajta sauropoda dinoszaurusz, amely a jura időszakban élt, körülbelül 160-145 millió évvel ezelőtt. A Mamenchisaurus egyik legjellemzőbb jellemzője a nagyon hosszú nyaka, amely akár 50 láb hosszú is lehetett. A Mamenchisaurus vázának hossza elérte a 60-70 lábat, míg a magassága elérte a 20-30 lábat. Súlya meghaladta a 20 tonnát.

A Mamenchisaurus a kínai Jangce folyó mentén volt leggyakrabban megtalálható, és a mai napig néhány példánya fennmaradt.

És a legnagyobb: Argentinosaurus

A leghosszabb dinoszaurusz a Argentinosaurus volt, amelynek vázának hossza elérte a 100 lábat, míg a súlya meghaladta az 100 tonnát. Az Argentinosaurus a hüllős dinoszauruszok családjába tartozik, és Dél-Amerikában élt a jura időszakban, körülbelül 95-100 millió évvel ezelőtt.

A Tízes lista videójában a TOP 10 legnagyobb dinoszaurust nézhetitek meg.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=vBdsf_rzQ3s