2022. június 27., hétfő
László névnapja

Mi történne ha eltűnnének a darazsak?

2022-03-31 20:03 | Nézettség: 207
Miért Is fontosak a darazsak?!

Hogy szükségünk van-e erre a repülő rovarra, az nem is lehet kérdés, és itt lenne az ideje annak is, hogy végre úgy ítéljük meg őket, ahogyan az munkájukhoz méltó lenne, hiszen igen nagy szolgálatot tesznek az emberiségnek. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=o25KPVB_gU8

Mire jók a darazsak? 

Ha most egyetlen csettintéssel el lehetne tüntetni a darazsakat, akkor nagyjából 200 000 fajjal lenne szegényebb a bolygó melyeknek felét még csak fel sem fedeztük. A következmény azonban ennél lényegesen rosszabb lenne, ugyanis olyan kártevőinvázióval kellene szembe néznie  a mezőgazdaságnak, amire semmilyen rovarirtó nem jelentene megfelelő megoldást. A darazsak ugyanis szinte minden kártevő rovarra vadásznak, sőt, a fürkészdarazsak esetében specializálódás is kialakult. De nem is kell messzire menni, hiszen a vándorpoloska problémánkra is egy darázz, a szamurájdarász jelenti a megoldást. 

Joggal mondhatnánk, hogy akkor csak az idegesítő lódarazsat és kecskedarazsat tüntessük el. A kolóniákban élő darazsak azonban ugyan olyan fontosak, mint magányos társaik, hiszen döbbenetes mennyiségű kártevőtől szabadítanak meg minket. 

A méhek kiemelt szerepe a beporzásnak köszönhető, ám azt elfelejtjük, hogy eben nem csak ők vesznek részt. A darazsak is hathatós beporzók, hiszen szintén nektárral táplálkoznak, a rovarok fogyasztása a lárváik számára megfelelő. 

És hogy mennyire alulértékeljük ezeknek a szárnyas segítőknek a szerepét, az mi sem mutatja jobban, mint hogy a világ számos országában a mezőgazdasági termelés segítésére telepítik a földek mellé a darázskolóniákat, sőt, akár a faállomány megőrzésében is remek segítséget jelentenek. Ha egy mód van rá, ne irtsuk ezeket a lényeket sem, hiszen van annyi hasznuk, mint a méheknek.