2024. június 23., vasárnap
Zoltán névnapja

Miért is lett a végére „bikinialsó”? Egy csodálatos logó története

2024-01-13 09:28 | Nézettség: 909
Sorozatunkban kíváncsi embereknek mutatunk meg titkokat. Gyere velünk a nyomozásra, hogy miért is lett ilyen ez a logó. A végén a videó maga a csoda.

Logókkal foglalkozó sorozatunkban rendre megnézünk egy közismert logót, A cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan miért is lett olyan az Elektrolux logó, amilyen lett. Nem túltolva a dolgoz ez bizony egy bikinialsó.

Elektrolux története

Az Electrolux Csoport egy vezető globális háztartási eszközöket gyártó vállalat, amely több mint 100 éve alakítja jobbá az életet. Újra értelmezték az íz-, gondoskodás- és jóléti élményeket milliók számára, mindig arra törekedve, hogy a fenntarthatóság terén a társadalomban vezető szerepet töltsenek be megoldásainkkal és működésünkkel (összhangban az általános skandináv megközelítéssel).

Vezető háztartási eszköz márkáik csoportja alatt, beleértve az Electroluxot, az AEG-t és a Frigidaire-t, évente körülbelül 60 millió háztartási terméket értékesítenek körülbelül százhúsz különböző piacon. A nagyságrend érzékeltetése érdekében: 2022-ben az Electrolux Csoport 135 milliárd svéd koronás értékesítést ért el és világszerte nagyságrendileg 51.000 embert foglalkoztatott.

A Logó alakulása

Gyakorlatilag négy logikailag elkülönülő periódusra osztható:

  • Kezdetekben téglalapok gyakorlatilag 2 évente váltogatva a különböző szín és írásmintákat.
  • Aztán jött egy kis körös design időszak néhány mutációval
  • Harmadik periódusban visszatért a téglalap néha lekerekített szélekkel. Látszik, hogy itt sem sikerült megtalálni a helyes utat, gyakorlatilag visszatértek az első periódushoz…
  • Már 1962-ben megszületik a „bikinialsó” onnantól ezt variálják!

A végső logó története

A megújulás jegyében az új logó megalkotására a skandináv országokban pályázatot hirdettek, de az eredmények csalódást keltők voltak. Ezért úgy döntöttek, hogy Svájcban tartanak egy másik versenyt, ahol nagy szakértelme volt a grafikai tervezésnek. A győztes Carlo L. Vivarelli volt a "Nap/gömb homorú/domború" című pályaművével, amelyet különösen kedveltek az Electrolux képviselői a zsűriben. Az új logót eredetinek és vonzónak találták, minden olyan tulajdonsággal, amely szükséges a jól azonosíthatóság biztosításához.

A védjegyvédelmi okokból a szabadalmi osztály már kezdettől fogva kérte, hogy az előző logó összetevőit foglalják bele az újba. Vivarelli javaslatában a napot, vagy a gömböt lehetett felfedezni a körben, amelyet az "E" alak ölelt körül. Az új védjegyet fokozatosan vezették be az Electrolux Csoportban 1962-ben.

Sokkal izgalmasabb megnézni, mint olvasni. Ha végig szeretnéd kísérni a fejlődést, akkor kattints a fantasztikus  videóra:

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=00GurLOOwJo

És ha tudni szeretnéd miért írtuk a a címbe, hogy "Bikinis logo", akkor ime az indoklás:

Elektrolux vs bikini