2023. május 30., kedd
Zsanett, Janka névnapja

Milyen az ideális pulzus?

2022-03-31 20:28 | Nézettség: 544
A magas pulzus számos betegséget és nemkívánatos állapotot jelezhet. Dr. Simon Noémi gyermekgyógyász, tüdőgyógyász szakorvos foglalta össze, milyen értékek esetén érdemes orvoshoz fordulni.
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=nUixIaFQlbI

Pulzusellenőrző erdei túrák

A Budapesti Szent Ferenc Kórház a Hármashatárhegyen adta át hetedik kardiotanösvényét, amelyen többek között pulzusméréssel segítik a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. A rehabilitációt és életmódváltást segítő túraösvény az egészséges lakosság számára is hasznos: esetükben betegségek kiszűrését, megelőzését szolgálja.
 
A Szent Ferenc Kórház budapesti túraösvényein hetente tart szervezett túrákat is, amelyeken szakemberek segítenek a tanösvény megértésében és helyes használatában. A program résztvevői számára több helyszínen kölcsönözhető eszközök is rendelkezésére állnak (teleszkópos túrabot, pulzusmérő karóra). Az útvonalak és pulzusmérő pontok kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak. A programhoz egyedileg kifejlesztett mobilapplikáció is tartozik, melynek segítségével a pulzus- és egyéb egészségügyi adatok egy személyes online felületen rögzíthetők
 
A túra során mért egészségügyi adatokat egyénileg teljesített vagy vezetett túra esetében is a kórház szakemberei értékelik ki. Azoknak, akiknél kiugró értékeket észlelnek, erről visszajelzést adnak, és felajánlják a kivizsgálás lehetőségét a kórház szakrendelésein.
Az ellenőrzött mozgásprogram az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja.